29 augusti 2005

Rollin', rollin', rollin'

Som den goda hustru jag är så tänkte jag baka något gott till min man på hans födelsedag igår. Problemet är att han inte tål mjölk över huvud taget, vilket begänsar bakandet ganska krafigt. Eventuellt kan man få det okej med sojamjölk, men det finns inga garantier, tydligen.
Alltså letade jag upp ett recept som inte kräde trettiotusen specialingredienser, och som inte innehöll mjölk, vilket resulterade i drömrulltårta.

Det första försöket blev en bränd chokladsmet som rann ut i formen och såg äckligt ut, samt satte igång brandvarnaren. Sen räckte inte äggen till en ny omgång, så jag gick ut till turken. Enligt lagen om alltings jävlighet var turkens ägg förstås slut, och jag tänkte att hela min goda avsikt skulle gå om intet, men tydligen finns det en till liten butik två gårdar bort.
Gud, nu låter det som att jag bor på landet och handlar på bondgårdar :D

Turken i butik nummer två var reko och efterskänkte 50 öre, när det självfallet visade sig att jag inte hade tillräckligt med pengar på mig.
Så försök nummer två blev inte bränt, men brandvarnaren satte ändå igång, just for the fun of it. Mina slutsatser av bakandet är som föjer:

  • Man ska inte glömma att lätta på kakan efter att man stjälpt upp den, annars fastnar hela den sockrade ytan på plåten (yuck).
  • Jag fattar inte hur man ska få volym på kakan. Den blev platt som en utkavlad bulldeg.
  • En sats smörkräm enligt receptet räcker inte, om man inte vill ha både en platt och torr rulltårta. Vilket man nog inte vill.
  • Hemmagjord smörkräm är helt sjukt gott. Och sött. Och smakar ingenting som krämen i köperulltårtor.

Min man blev mycket glad, och det är huvudsaken :)

Idag kom jag dessutom ihåg att gratulera min far, som blir exakt 30 år äldre än min man, en dag efter honom. Lite spooky är det allt. Pappa blev glad. Han åt kantarellmacka och drack pilsner. Det låter som min far, det.

On a different note, så var det här dagens bästa sida! :D

Etiketter: , ,