30 oktober 2005

Jan kan allt

Kollade även på Ondskan på TV4 ikväll. Fyfan vilken usel jävla lökrulle. Jag mindes bara att den inte var något vidare förra gången jag såg den, och att Andreas Wilson visserligen var hyfsat het, men "aktör" var det ju inte tal om att kalla grabben. Men ikväll insåg jag, påhejat av Elin, Christo och Johan, att det faktiskt är bara crap. Riktig skit, faktiskt.

Den som bäst levererar sina repliker är allas vår virrpanna Kjell Bergqvist. Och när Kjelle-ponken är bäst i en produktion, så bör man se sig om efter en pseudonym att använda i det färdiga resultatet, för att slippa skämmas arslet av sig.

En del av problemet är väl i och för sig att film-Sverige inte fattar hur kasst det är, eftersom i stort sett alla svenska dramaproduktioner luktar gammal Raketost. Varför är svensk film så sjukt jävla pinsam jämt? Fan också. Moodysson kan, Hasse & Tage kunde, till och med gubben Bergman snuddar vid att kunna, åtminstonde för ett halvt sekel sen. Men jag fattar inte varför agerandet och sättet att framföra repliker inte har utvecklats alls. Replikerna i sig är jävligt annorlunda nu mot på fyrtio år sen, men inte sättet de sägs på. Alla pratar som om de var på teatern, eller som att de sa något extremt viktigt. Utom i ungdomsfilmer, då pratar de som att allt är jätteoviktigt å ja ba tjitt ba, men fortfarande så låter det som att de tror att de står på en jävla scen. WHY?

Samma sak med agerandet i sig - allt är så jävla övertydligt. Har inte filmskaparna fattat att det fina med filmmediet är att man kan använda små, små detaljer som kommer att synas och märkas? En tår i ena ögonvrån eller en darrning på läppen syns på film, medan ingen skulle märka det på Dramatens stora scen.

Bläblä, skäms Sverige.

Men det fanns i alla fall en ljuspunkt med filmen. Det var när man började tänka sig att det faktiskt var Jan Guillou som gjorde allt det som filmens huvudkaraktär gör. "Jan tar ingen skit, och han simmar som en Gud!". Vilken tur att vi har Jan, han som är så perfekt och kan försvara oss mot Ondskan.
Tack Jan, för att du finns. Du och din pälsmössa.

1 Åsikter

Anonymous Anonym:

Åh Gud vad snällt sagt!

Och jag älskar Orvar också! Bara jag slipper Nils-Petter och Gunnar Rehlin är jag nöjd. :D

16:41  

Skicka en kommentar

<< Home