07 december 2016

Bokåret 2016

Sanna har listat sitt läsår (inte ett sånt som man genomlider i skolan alltså) i statistisk form, och eftersom jag älskar att läsa, att sammanställa, och att göra listor så måste jag ju låna konceptet. Jag har dessutom lagt till några poster på eget bevåg, I'm so cray!

Så, det här är vad jag har läst under 2016, t.o.m. den sjunde december i alla fall. Tyvärr inte en enda fullpoängare, och jag råkade dessutom ut för tre, kanske fyra, böcker som jag bara fick ge upp om att kunna läsa klart. Om man räknar in omläsningar så tror jag att jag landar på cirka 27 titlar.


Bästa boken jag läste i år

"Altered Carbon" - Richard K Morgan (4,5/5). Sci-fi som är så jävla välskriven att man verkligen ser hur allting utspelas framför sig, fast det handlar om en massa hittepå som inte ens finns på riktigt. Som gjord för ett ösigt, men genomtänkt, sci-fi action/drama. Jag är absolut inte en sci-fi buff på något sätt, men den här boken var omöjlig att inte fascineras av. Är inte precis ledsen över att det finns två uppföljare också, om vi säger så.

Svårast att lägga ifrån sig

"Under the Dome" - Stephen King (4,5/5). Okej, bara lite till. Hm, och lite till då. Ett kapitel till hinner jag väl? Klockan är ju bara... eh, 02.04... Ungefär så funkar King's sidvändar-tegelsten (1074 sidor); man känner aldrig att man kan lägga den ifrån sig eftersom det hela tiden händer saker, och historien innefattar så oerhört många karaktärer dessutom. Men eftersom Stephen King är en jävligt skillad författare så känns det aldrig rörigt ändå. Det finns även en tv-serie, men utan att ha sett den har jag lyckats ta reda på att tv-gubbarna tagit sig enorma friheter med både story och karaktärer. Så undvik detta om du även är intresserad av boken. Och det borde du vara.

Sämsta boken jag läste i år

"The Castle in the Forest" - Norman Mailer (0/5). Det här är en av de tre böcker som jag gav upp om att läsa klart. Det gick inte att läsa vidare, eftersom Mailer endast verkar vilja vältra sig i perversioner och snusk. Alltså, verkligen non stop. Jag är inte pryd, men jag vill ha en fungerade story, en som inte innehåller sex, bajs, otrohet, våldsporr, kroppsvätskor eller diverse böjningar på VARENDA SIDA. Jävla skräp.

Sorgligaste boken jag läste i år

Hm. Jag läste faktiskt inget som var särskilt sorgligt i år. Bummer.

Roligaste boken jag läste i år

"Killarna på Jungfrugatan" - Kar De Mumma (3/5). Inte för att den var lika rolig som "Sigge Nilsson och Jag", men för att den ändå var kul att läsa, och för att jag uppenbarligen inte läste någon mer bok som var rolig i år. Major bummer.

Längsta boken jag läste i år

"Under the Dome" - Stephen King, 1074 sidor, som sagt.

Kortaste boken jag läste i år

"Regler för Löjligt Uppförande" - Emil Hakl, 84 sidor (2/5).

Största besvikelsen

"Go Set a Watchman" - Harper Lee (1/5 hittills). Jag kämpar mig just nu igenom denna sent omsider utkomna uppföljare till en av världens bästa böcker, "To Kill a Mockingbird", och förstår ingenting. Dels på sättet där man inte kan begripa hur någon som skrivit nåt så fantastiskt kan sticka en litterär kniv i ryggen på en såhär, genom att skriva nåt så svamligt och tråkigt, och dels på sättet att jag ganska ofta bokstavligen inte förstår vad som sägs eller sker i boken. Så djupt besviken på denna titel att jag inte vet var jag ska ta vägen.

Största överraskningen

"Snow Crash" - Neal Stephenson (3,5/5). Övervägde faktiskt att lägga ned den här boken efter de första kapitlen, eftersom jag kände att daterad cyberpunk inte riktigt är min kopp té, men jag tyckte ändå inte att det var dåligt, så jag fortsatte ett tag till. Jag skulle inte påstå att det här är något mästerverk, men jag är väldigt glad att jag ändå läste vidare. Det visade sig nämligen vara en riktigt underhållande, och på sitt bisarra vis, ganska spännande bok ändå.

Mest lästa författare
Stephen King, 7 titlar.

Antal kvinnliga författare

2. WTF, två stackars damer bara? Skärpning!

Antal manliga författare

Cirka 17.

Antal böcker på svenska

7.

Antal böcker på engelska

Runt 20.

Antal böcker jag läste om i år

Ungefär 5.

Antal böcker i översättning
5, översatta till svenska från japanska, franska, och tjeckiska. Det här betyder att jag läst endast 2 böcker som skrivits av svenska författare, varav en av dem var en omläsning. Jag är tydligen inte sådär jätteintresserad av inhemsk, litterär produktion, precis som jag inte ger mycket för svensk film heller. Sverige är ett tråkigt land för kreativitet, helt enkelt.