06 oktober 2007

Dagens bio

Så, då är "Stardust" beskådad och den lämnar mig... ganska tom.

Det var en välgjord, snygg och välspelad film, men det var inte
Stardust, inte så som jag sett berättelsen. Fram för allt kändes allt mycket glättigare och mer barninriktat. Visst, boken är en fantasyroman, en saga, men den riktar sig knappast direkt till barn, vilket det kändes till mångt och mycket som att filmen gjorde. Självklart är det svårt, för att inte säga omöjligt, att via en film få fram alla nyanser och intrikata delar av en skriven berättelse, men jag tycker ändå att filmatiseringen kändes onödigt tjo-och-tjim och plastig. Man hade kastat in lite väl många bögskämt och slapstickliknande skojerier för min smak. Gaiman är svartare än så, han är mer sober och syrlig i sitt språk och han är betydligt mer själfull.

För min del var det här den ungefärliga berättelsen på ytan, och bakom ytan fanns just ingenting. Synd. Men en klart sevärd flm visserligen, perfekt för en biokväll eller en slapp bakissöndag. En äventyrsfilm, fast nästintill helt utan själ, liv och smärta. Jag är inte alltför ledsen, jag hade trots allt inte förväntat mig särskilt mycket. Men ändå kan man ju inte låta bli att känna lite sorg över att världen inte får se Gaimans värld fullt ut. Äh, de får väl läsa boken istället, som vettigt folk gör!

Läste dessutom i Metro att Terry Gilliam var på tapeten för att regissera den, och det var nog tur att det inte blev så. För i så fall hade jag legat som en hulkande liten boll under mitt säte på biografen om det inte hade blivit Världen Bästa Film. Att baka in ens Litterära Favorit med ens Film-Favorit borde nästan vara förbjudet, det går ju bara inte att hantera några skavanker i slutprodukten då. Too much input, does not compute!

Etiketter: ,

1 Åsikter

Anonymous Anonym:

Nhwaa... "svärta" är väl annars nyckelordet man letar efter, och vill ha :( Lite Pan´s Labyrinth-aktigt *looove*

Jag vet att det har varit på gång flera gånger med att planeras för att Sandman ska filmatiseras. Det borde förbjudas.

Next in line nu är väl ändå Coraline? DEN är ju svart om nåt, gör de barnsaga av den så kommer jag bränna ner nåting.

(Fast ska ändå se stardust så klart, den verkar himla snygg ändå :D)

11:26  

Skicka en kommentar

<< Home