02 juni 2006

Glassidyll

Jag har hittat världens i särklass godaste pinnglass! Nestlés cheescakeglass, finns hos de som säljer Åhusglass. Get it now, or suffer and diiiee! Ahem.

Åhus är för övrigt en grymt underskattad glassmogul, det var det enda som fanns i kiosken i sommarstugan när jag var liten (possibly still so), och en del av mina barndomsfavvisar fanns således inom Åhus, som päronstrut och Pierrot - en fantastisk glass i form av ett clownhuvud med jordgubb och vaniljglass, till hälften doppat i choklad (som en hatt på gubben), och med en stor rund tuggumminäsa. Ljuvligt när man är liten.
Sommarstugekiosken är faktiskt en riktig treat. I vår sommarstuga måste man gå tre kilometer för att komma till kiosken, eller fem kilometer åt andra hållet, för att komma till lanthandeln. Det är så det ska vara på landet, peaps! I kiosken får man peka ut vad man vill ha, så lägger den snälla damen ned det i en påse åt en medan hon räknar högt hur mycket man är uppe i.

Till sommarstugan går det en buss i en cirkelsträcka, som stannar vid "stora" (den är inte ens asfalterad) vägen två gånger per dag. Ena turen så är den på väg tillbaka från sin rundtur, så då tar det en kvart till närmaste stad. Andra turen är tvärtom, den tar jättelång tid och så snirklar man omkring på landsbygden tills man tror sig ha sett samma åkrar och stenkyrkor etthundra gånger var minst. Men det har man inte. Det är bara landsbygden som luras.

Det finns en fotbollplan ganska nära busshållplatsen (som såklart bara är en skitgammal rostig skylt, inga lyxiga kurer här inte), och på den planen spelar de sommarboende en match varje år - gubbarna mot grabbarna. Jag vet inte riktigt när man upphör att vara grabb och övergår till gubbe, men det är nog lite si och så med åldrarna, beroende på om det blir för många i ett lag eller inte.

Det
finns Långa Vägen och Branta Vägen precis i närheten av vår stuga. Ingen väg är särskilt lång, förutom Långa Vägen, den är säkert en kilometer. :D Vår stuga ligger på Badvägen, ett par hundra meter från sjön, där det finns en badbrygga vid stranden, och en bit in i skogen, längs med naturstigen (som är en upptrampad stig som man inte alls kan hitta på vintern) finns en fiskebrygga. Vid stranden har vi en liten röd eka som jag, min bror och pappa åkte ut och fiskade abborre i ganska ofta när vi var små, och precis nedanför vår tomt finns en dansbana som det är dans på vid midsommar.

Inne i stugan har mamma och pappa moderniserat en massa nu, men när jag var liten hade vi mycket tavlor av Carl Larson och John Bauer på väggarna, plus djurmålninger som farmor hade gjort på kakelplattor. De siter nog kvar ännu, hoppas jag. Farmor målade väldigt fint.

Det här låter så idylliskt att jag börjar tro att de är en reklamfilm för Sverige. Men det var fina somrar där när jag var liten ändå, fastän jag är en inomhusbrutta egentligen.

2 Åsikter

Anonymous Anonym:

Badvägen 32 syster, Badvägen. Inte finns det något badhus på vår lilla väg! :D

15:22  
Blogger Anna Nio:

Heter det så? Nej, det är klart det inte finns, men vägen kan ju heta så ändå. :D Modren smsade och sa att det bara var femtio meter till sjön också, jag har då BARA fel. :D

21:19  

Skicka en kommentar

<< Home