05 januari 2007

A-kassan

Jag blir så jävla förbannad att jag inte ens vet var jag ska börja. Det känns inte som att man klarar av att blir argare nu. Som det måste kännas att gå från rum till rum i Extreme Home Makeover, fast tvärtom. Inte överväldigande, men underväldigande. Idioti på idioti presenteras rörande a-kassan och för varje punkt tänker jag "skojar de?".

Här är de senaste galenskaperna.

Man måste börja söka arbete överallt i landet, direkt när man blivit arbetslös. Jaha, ja, flytta är ju både billigt, enkelt och kul, särskilt om man har familj! :P Tydligen tycker de också att det är en bra idé att företagen inte behöver anmäla lediga jobb till AF ens. Öh, så varför vara tvungen att ha kontakt med AF alls då? Borde det inte räcka med att registrera sig och sedan sköta sitt, för det är ju uppenbart att vår så kallade regering inte tänker hjälpa de arbetslösa ett enda jävla smack.

Jag är så arg att jag kokar. Helvete.

Etiketter: ,

27 Åsikter

Blogger Mård:

Men helt allvarligt, bortom Hitleranalogiernas beprövade värld, känner du många som fått jobb via AF? Jag har jobbat sedan jag var 14 och alltid (var arbetslös utan ersättning i 2 mån när jag flyttade till Gbg) haft minst ett jobb. I fem olika städer that is. Visserligen har jag sökt loads of AF-utlysta jobb men inte fått svar från 99%, samt ingen anställning. Alls.

Jag håller med dig i att regeringen inte kan sälja ut ansvaret för sysselsättning, men AF är väl den organisation som mest av alla spelat ut sin roll i all sin ineffektivitet, avsaknad av pedagogik och i många fall rena förnedring av arbetssökande (ask me)?

Och självklart kan det vara ett trauma socialt och emotionellt att flytta, men hur ska man göra då om man bor i en avfolkningsbygd utan jobb ens i långsikte, och man inte vill studera eller starta eget?
Folk har tvingats flytta efter jobb for ages. Sjukt tragiskt för de inblandade i vissa fall (Moa Martinsson knew the shit), men jobb i vilken inlandsby som helst är ingen allmänsklig rättighet. Det kan nog tyvärr ingen ändra på :/

Jag är helt med dig däremot, i det att inställningen till arbetslösa som grupp är skrämmande och okunnig hos många politiker (såväl som hos väldigt många arbetsförmedlare).

12:58  
Blogger Anna Nio:

Hm, ja, AF är ju inte precis drömmarnas högborg, men jag menar som så: om företagen inte anmäler lediga jobb dit, hur ska man då få nys om att jobben finns? Eller att företagen ens finns, för den delen? Ska man ringa runt till precis alla företag som känns relevanta i Gula Sidorna och fråga om de har jobb? Tror du inte att företagen blir ganska less på samtal av det slaget, och tror du inte att de arbetssökande blir ganska less på att ringa Leffes korvkiosk och hundra andra ställen en gång i månaden för att få samma besked?

Jag har fått jobb som utannonserats på AF, men dem har jag letat upp, sökt och fått själv, utan hjälp från anställda på AF. Så "få jobb via AF" är ett lite luddigt begrepp. Nej, de sköter knappast sitt arbete (så väl) som det är tänkt att de ska, men utan deras databaser vet jag inte vad man smidigt ska göra för att hitta jobb. Om AF eller liknande instans inte finns, bygger förmodligen 100% av alla förmedlade jobb på kontakter, istället för som idag, kanske 50-60%. För oss som saknar kontakter på vettiga/meningsfulla platser är läget redan illa, med andra ord.

Jag förstår absolut vad du menar, men trots att AF knappast förtjänar sitt namn så är det bättre än ingenting.

Gällande flytt förstår jag glesbygdsrelaterande situationer, men för oss som bor i en storstad då? Ska såna som jag, trots att det bevisligen finns många fler jobb där jag redan bor, flytta till t.ex. Arvidsjaur för att få ett halvårsvikariat på ett kontor? Och sen då? Och vad händer med min sambo, han kan inte betala hyran här själv, ska han försöka hitta nytt beonde eller ska han säga upp sig och följa med mig? Hur är detta tänkt rent praktiskt?

Därmed inte sagt att jag tycker det är rättvist att småstads-/glesbygdsbor ska flytta och storstadsbor inte. Dessutom är det ju ohållbart om alla ska flytta till storstäderna, bostadsbrist och arbetslöshet är redan brännande frågor som det är.

Jag vet helt enkelt inte hur man ska lösa problemet, men jag tycker inte att tvångsflytt, mindre än ett års ersättning, hutlösa avgifter, och ingen hjälp att hitta nytt arbete är steg i rätt riktning.

Just denna totala okunskap om dagens arbetsmarknad är riktigt, tiktigt skrämmande, jag instämmer. Och för den delen, att det finns äldre som givetvis har jobb sedan urminnes tider, som anser att man är lat och kräsen, trots att de inte har en aning om hur det har varit att vara arbetslös de senaste tjugo åren. Attityden "det är ju bara att skaffa ett jobb, ta vad som helst!" gör mig så heligt förbannad att jag vill vrida nacken av alla över fyrtio. :(

13:17  
Blogger Martin:

Jag vet faktiskt en person som fått jobb via AF, Ellas pappa, han blev uppringd av AF om ett vikariat eller dylikt och sen dess har han haft jobb.

Själv har jag sökt jobb som jag hittat via AF och på den vägen fått ett jobb. Resten av de jobb jag haft har jag i nån mån fått med hjälp av kontakter (typ 5-6st som jag kan komma på nu). Men för att komma till saken så tror jag att det är betydligt bättre att leta jobb via nån av de miljontals jobbsiter som existerar förutom AF. Många företag lär ju ändå, som det är idag, undanhålla jobb från AF för att slippa att få den enorma mängd ansökningar som det måste innebära när man publicerar en tjänst där.

När det gäller flytt vet jag inte hur kraven ser ut angående sökta jobb, men måste det inte finnas väldigt dåligt med jobb i Göteborg tex för att man ska tvingas söka jobb annorstädes för att komma upp i kvotan?

(och appropå fikon, måste du verkligen ha på skrivainkonstigabokstäverförattfåposta-grejen här? jag misslyckas minst en gång varje gång jag ska posta:P)

15:00  
Blogger Mård:

Anna: Ett av mina jobb har jag fått via kontakter. I alla de andra fallen har jag ringt upp potentiella arbetsgivare. Så svårt är det inte att sålla; man tänker vad vill jag jobba med och var, kollar upp vilka arbetsgivare som finns på området och kontaktar dem. Mycket smidigt och dessutom oerhört mycket större chans att få jobbet än via AF, där som Martin påpekar, företagen drunknar i mer eller mindre okvalificerade sökande.
Och med tanke på arbetssituationen i Gbg kontra Arvidsjaur är ditt scenario tack och lov inte det minsta troligt. Vad jag tror att man vill åt med detta är att folk själva måste ta huvudansvaret för att få ett jobb man vill ha. Ingen regering i världen kan tvinga ett företag att anställa en ovillig, okvalificerad människa, dvs måste du söka jobbet i Arvidsjaur så lär du inte få det om det framgår hur ointresserad du är.
Att prioritera mellan bostadsort och yrke är något alla i hela världen måste göra. Vill jag bo kvar i Arvidsjaur men det enda jag kan jobba med är inom hemtjänsten så kanske jag måste göra det. Om jag däremot helst av allt vill bli socionom kanske jag får flytta. Allt handlar om prioriteringar, och dessa måste man tyvärr göra.

Martin: Jag håller fullständigt med dig. Det enda AF har bidragit med någonsin, är just platsbanken, och som du säger finns det hur många mycket bättre jobbsiter som helst på nätet. Detta med att få jobb "via kontakter" innebär ju faktiskt extremt sällan att någon kontakt fixar ett jobb helt och hållet. Snarare att man hör om ett företag som söker personal, kanske får ett telefonnr och namnet på personalchefen. För det krävs inga vidare högdjur till bekanta :D

15:55  
Blogger karro:

i'm with ya, anna. det är helt vansinnigt. de nya reglerna för studenter verkar ju också vara roliga... yaaay jag ääälskar aalliaaansseeeen!

21:23  
Blogger Anna Nio:

Far: Som jag förstått det handlar det inte om nån kvot alls, utan om att ifall det finns ett jobb i Höganäs som du är kvalificerad att söka så är du skyldig att söka det. Får du det så får du förstås vackert flytta.

Rörande andra jobbsajter så är min uppfattning att de alltid är väldigt profilerade. Söker man då, som jag, en mängd väldigt varierande jobb blir det betydligt mer osmidigt att registrera sig på åtta-tio ålika ställen istället för att söka i blandad kompott på Platsbanken/ett och samma ställe... Men visst, finns det någon annan sajt som innehåller ett flertal yrken som inte kräver superkompetens så har jag inga problem att skrota Platsbanken heller. Jag har icke svurit någon trohetsed. :D

Mården: Självklart får man prioritera, men när man redan söker allt man kan tänka sig att man klarar av, och ändå inte får jobb, så handlar det inte längre om prioriteringar - men ändå skulle man teoretiskt sett bli tvungen att flytta. Detta trots att man på längre sikt har större chanser att få jobb ifall man stannar kvar.

Just kontakterna innebär inte ett klappat och klart jobb, nej, men om jag ska få ett fast jobb inom ett ämne som jag vill så har jag noll chanser till detta genom kontakter.

Karro: Åh nej, jag har inte ens läst på om dem. :O

23:10  
Blogger Martin:

Anna: Men du, om företagen inte behöver rapportera jobb till AF, hur ska då AF veta att jobbet i Höganäs finns! It's a loophole!

Men det jag menar är, finns det 20 jobb i Göteborg du kan tänkas söka kan de ju knappast kräva att du ska söka alla jobb i hela riket. Det måste ju alltid finnas nåt antal som gör att de blir nöjda med dina insatser. Dessutom, som Lina sa tidigare, det är inte så troligt att man får ett jobb man inte vill ha i vilket fall som helst.

http://www.monster.se/ verkar ha en rätt stor bredd tex...

23:21  
Blogger Johan:

Nu har jag kass koll på alla nya regler. Men att man måste söka över hela landet är ingen nyhet, mig veterligen. Likaså att företag inte behöver lägga ut jobb.

Något JAG stör mig på är dom ska halvera(?) mängden pengar till praktikplatser. Visst det är ett gravt överanvänt sätt att gömma statistik. Men måste dom göra det NU, då jag för första gången i mitt liv faktiskt VILL praktisera? *grrr*

Nåväl, jag kommer oresonligt ogilla alliansen, vad dom än gör, även om dom skapar världsfred. För sån är jag.

00:21  
Blogger Anna Nio:

Martin: Ja, jag trodde att jag hade skrivit det i själva inlägget redan, men jag missde visst att skriva klart min tankebana där. Men alltså måste jag ringa till alla relevanta företag överallt och kolla om de har ett jobb till mig. I can't see it happening.

Skillanden i flyttandet är att tidigare har man haft en frist på 100 dagar få man "får" söka bara inom sitt eget område, men nu måste man alltså söka alla lämpliga jobb, var de än ligger, direkt när man blivit arbetslös. Vilket är helt perverst. Som du säger, finns det 20 lediga jobb där man bor tycker man att det kan räcka, men tydligen inte.

Johan: Praktikplats som leder till jobb tycker jag inte är bortkastat, däremot att succesivt utnyttja praktikanter för att fylla en plats inom ett företag är riktigt bajsluktande.

00:31  
Blogger Mård:

Angående ovanstående fråga om hur studenter specifikt påverkas av detta:

Studier ska inte längre kunna utgöra kvalifikation för att få a-kassa och studenter ska inte kunna få a-kassa under sommaruppehållet.

Och praktik som arbetsmarknadsåtgärd, är en mycket god tanke, men i existerande form är det helt värdelöst. Som du säger Anna så innebär det generellt sett att praktikanter får fylla en anställds plats, men efter praktikperioden förlängs denna alt ny praktikant tas in då detta är ypperligt billigt för arbetsgivaren jfrt med en anställning.

Apropå att söka alla jobb som finns men inte få något, brukar det vara en sanning med modifikation. De flesta jag träffat som säger så har helt uteslutit t ex hotell- och restaurangbranschen samt vården. Heh, smart om man vill ha ett jobb men saknar kvalifikationer...

Det är ingen rättighet att välja bort de jobb som finns till förmån för att samhället betalar ersättning istället. Och bara för att man tar ett jobb man inte trivs hundra på, innebär ju inte det på något sätt att man måste stanna inom den branschen livet ut. Kanske bara tills man hittar ett roligare jobb, eller kommer på vad man vill plugga.

02:30  
Blogger Anna Nio:

Mården: Jag har inte sökt precis alla lediga jobb inom alla "okvalificerade" brancher, men förbannat många, och de senaste åren har det ändå gått sjukligt trögt. Troligtvis för att det är fler och fler sökande per jobb, så att även toalettstädningsjobben har råd att vara kräsna och kräva tidigare erfarenhet samt utbildning. Dessa två kriterier har det gått inflation i, alla jobb kräver dem, och ska man då få in en fot någonstans där man inte tidigare jobbat får man tji. Även fast man inte ens vill jobba inom den branchen mer än tillfälligt. Alltås är man utlämnad åt de sktitjobb man redan haft tidigare med väldigt små möjligheter att komma någon annanstans. Det är en ond cirkel.

Angående huruvida man kan välja ett roligt jobb eller inte så håller jag med till en viss gräns. Jag har jobbat med skitjobb i tio år av och till. Nu är jag less, alltså försöker jag plugga istället för att därefter hoppas på att nå bättre jobbmöjligheter. Men det innebär också att jag inte längre tänker söka precis allt, eftersom jag är grundligt less på att fastna i ekorrhjulet av tillfälliga pissjobb - jag vill ha ett jobb med bra lön, arbetsuppgifter som jag är lämpad för och trivs med, och en fast tjänst. Jag tycker inte att jag har omöjliga krav, men verkligheten verkar tycka annorlunda. :P

11:46  
Blogger Mård:

Anna: Och dessvärre tror jag att om du vill ha "ett jobb med bra lön, arbetsuppgifter som jag är lämpad för och trivs med, och en fast tjänst" är det nog tyvärr ett krav på yrkesutbildning, enligt mina krassa erfarenheter. Jag har bara haft mer eller mindre acceptabla skitjobb i 12 år, i sommar får jag det första kvalificerade - och för mig väldigt givande jobbet - det efter 5 års studier. Men hurra det lönar sig!

Andreas: Hej, long time no see. Du säger "Det är Vi som bestämmer vilka rättigheter Vi skall ha. Det handlar i slutändan om makt, och vem som har makten över våra liv" och jovars, det stämmer. Och uppenbarligen tyckte majoriteten av "Vi" att arbetslöshetsförsäkringen borde villkoras hårdare, tycka vad man vill om det. Det som alliansen gör nu är bara att genomföra explicita vallöften som jag antar att alla läste på innan de röstade.

Angående att alla diskussioner dör i sin egen lama okonstruktivitet innan de ens påbörjats, så fort någon relaterar till Hitler, nazister, fascism eller Stalin:
http://en.wikipedia.org/wiki/Godwin%27s_law

23:00  
Blogger Anna Nio:

Lina: Japp, jag har kommit till samma slutsats, ergo: jag pluggar. Instämmer i att det verkar som att hela landet stormar mot nya regeringens tilltag, men man baxnar över det faktum att en stor del av dessa missnöjda rimligtvis MÅSTE ha röstat på något alliansparti ändå. Att äta kakan men ändå ha kvar den, eller att få som man vill men ändå vara otroligt missnöjd - utan att reflektera över sin egen dumhet, sin egen del i röran. It stinks. Mitt röstsamvete är rent!

Andreas: Man blir ju påverkad av att läsa om bondeupproren och störtande och lönnmördande av kungar hit och dit. Det vore så underbart om det det blev en statskupp och alliansen avsattes. :D

00:13  
Anonymous Anonym:

Hej Lina, såg inte att det var du på den lilla bilden...

"Det som alliansen gör nu är bara att genomföra explicita vallöften som jag antar att alla läste på innan de röstade."
Det var visst inte så många som gjorde det tyvärr.. Det är ganska klart iochmed SIFO-undersökningar etc. Att en (knapp) majoritet röstat fram en regering ger inte automatiskt legalitet åt de lagar de stiftar. Ett exempel är fildelning. Ett annat är skatten på "hushållsnära" tjänster där borgarna själva argumenterat som så att en sådan skatt ej har något existensberättigande om folk ändå inte deklarerar den.


Men huvudpoängerna är:
Makten förskjuts.
Arbetslösa finns av en anledning, därför blir det extra skumt när borgarna straffar dem för att vara just arbetslösa.


Angående
Problemet med att utbilda sig till ett bättre jobb är att det inte funkar om alla ska göra det. Därför är det viktigt att de som har de andra, så kallade skitjobben håller ihop och tillsammans kämpar för en drägligare arbetsmiljö etc.


Redan idag är det en stor snedfördelning när det gäller antagningar till sveriges högskolor och universitet. Majoriteten av de som läser vidare har föräldrar som själva är akademiker. Detta är som tydligast vid läkar-, arkitekt- och juristutbildningarna. Här kommer borgarnas politik återigen att ha negativa effekter. En mer osäker ekonomi för studenter gör att personer som har en mer instabil ekonomisk bakgrund kommer att i högre grad dra sig för att studera vidare.

03:12  
Blogger Mård:

Andreas: Hur som helst, att omyndigförklara rättberättigades förmåga att själva rösta är nog lite mer än en aning förmätet, och det tycker jag inte riktigt tillför något. Ponera att de flesta som verkligen röstar faktiskt gjorde det av fritt val. Ponera även att de "massor" som kommer till tals i media nu om stundande elände och ond bråd död generellt tillhör den stora gruppen som inte röstade på alliansen. Fullt möjligt. Expressen kan inte publicera majoritetens utsagor, endast ett urval som bekant.

Jag anser nog att en regering med majoritet som driver igenom sina uttalade vallöften tyvärr har en politisk legitimitet (så länge detta inte strider mot internationella ratificerade konventioner om t ex mänskliga eller barns rättigheter). Så ställt är det nog, att en demokrati sår vad den öppet skördar.

Angående att alla inte kan studera eftergymnasialt så är jag fullständigt med dig. Problemet är att vantrivs man med att ha okvalificerade "skitjobb" (vilket verkligen inte alla gör, jag har träffat många som inte vill ändra the slightest) så vill iaf jag uppmana till att studera. Om jag själv inte vill "offra" mitt yrkesliv för den goda arbetarsakens skull kan jag inte motivera varför det skulle vara mer rätt att motivera andra i samma situation att stanna kvar i skitjobben.

Snedrekryteringen har funnits sedan utbildningsinstitutionernas uppkomst och kan dessvärre inte skyllas på en alliansregering. Vad man däremot ser är att fler kvinnor än män studerar vidare, att jämföra med för bara femtio år sedan. Om det skriver jag förresten här.

10:52  
Blogger Dallerberg:

Oj vilka seriösa diskussioner.. då är det bäst att jag kommer med en totalt okvalificerad åsikt.
Alla jävla idiotjävlar som röstade på alliansen borde skjutas!! :D

Men angående att man inte ska "omyndigförklara" de som är röstberättigade.. VARFÖR INTE!? undrar jag då. Folk är ju i regel totalt jävla pantade och klarar inte av att ta hand om sig själva för fem öre. Det är en mycket mycket liten minoritet av alla människor i sverige och i världen som faktiskt kan använda sina hjärnor. Jag omyndigförklarade hela jävla världen för många år sen :D

15:59  
Blogger Anna Nio:

Marre: Jag känner mig böjd att hålla med. Tittar man inte efter ordentligt vad det är som gäller så köper man grisen i säcken och får behandlas därefter, hur mycket man än trutar med underläppen och surar om saken.

Fast å andra sidan är både du och jag misantroper. Skål! :D

16:08  
Blogger Mård:

Jag hoppas att ni noterar det djupt reflexivitetsbefriade i att tillsammans med Hitlermetaforer och Stalindito summera "Alla jävla idiotjävlar som röstade [annorlunda än mig] på alliansen borde skjutas!! :D"

Att sedan, efter en sådan tankemässig briljans, ta sig tolkningsföreträde över hela landets förmåga att rösta efter eget huvud är eh otaktiskt...

19:49  
Blogger Anna Nio:

Mården: Jag förstår inte vad du menar nu. :/ Jag tycker att om man röstar lite hipp som happ men sen bara klagar på det man ändå själv valt är man dum i huvudet, helt enkelt, vilket var vad jag instämde i ovan också. Sen att jag tycker att man måste vara bakom flötet eller väldigt rik och självisk som få för att kunna med att rösta på alliansen medvetet är en helt annan sak, det är min personliga åsikt som jag mycket väl begriper att sagda röstläggare inte instämmer i.

20:07  
Blogger Mård:

Anna: Jag menade att du inledningsvis drar paralleller till Hitler, Andreas fortsätter med Stalinreferenser och Johan klämmer till med ett "jag kommer oresonligt ogilla alliansen, vad dom än gör, även om dom skapar världsfred. För sån är jag."

Att sedan instämma i kommentaren om att alla oliktänkande borde skjutas, samt att omyndig- och idiotförklara alla röstberättigade i Sverige kan te sig oerhört komiskt, om man är på det humöret.
Är man allvarligare lagd kan man se det som att kommentatorerna verkligen bevisar sin totala avsaknad av självinsikt och reflexivitet, samt är uttalat fascistoida.

Det är väldigt tråkigt att diskussioner av politisk karaktär mycket snabbt förfaller till vad som liknar en sammandrabbning mellan RKU och tonåriga naziskins.

20:36  
Blogger Anna Nio:

Lina: Att jag har målat hitlerfripp på Reinfeldt är mycket enkelt; jag ville göra en överkryssad bild eftersom jag inte gillar karlen, men det visade sig festligt nog vara enklare att rita hår och musche än att få två raka linjer att fungera. Voilá. I övrigt så verkar det endast vara du som stör dig på detta, själv tycker jag förstås att det bara uttrycker mitt ogillande och att jag anser honom vara en ond man som är dålig för politiken och demokratin. Man behöver inte tolka in alla tänkbara betydelser i en bild.

Jag har inte insämt i skjutandet, vilket jag också förtydligade i förra inlägget.

I mitt tycke har du dragit allt för många slutsatser om mina åsikter och några av övriga kommentatorers dito as well. Jag tycker att jag har förklarat min ståndpunkt och mina åsikter rörande alliansen tydligt, utan fascistoida inslag. Du har hängt upp dig på hitlerfrippen och Marres kommentar om att alla borde skjutas verkar det som. Jag har läst igenom alla inlägg igen och finner bara fascistrelaterade gliringar från din sida, men med undantag för bilden och en liten passage i ett av Andreas inlägg hittar jag inget som hänvisar till varken Stalin, Hitler eller fascism i någon av de andra inläggen.

Vidare så är det glasklart att merparten av de som kommenterar här ogillar alliansen, röstade inte på alliansen och är inte helt oväntat missnöjda med deras politik - något som du också verkar kritisera, trots att merparten av inläggen har diskuterat specifika frågor med insikt och mognad. Du säger att det är humoristiskt att döma ut alla som röstar på ett högerparti (ergo, vara fascisitsk mot ett fascistparti får jag anta att du menar). I samma anda är det väl humoristiskt att du dömer ut oss som ogillar sagda högerparti som vettlösa vänsterradikaler (ergo, du ser dig själv som högre stående fascist och oss som okunniga motståndare?)? Det är en ändlös spiral när det gäller sånt här skuldbeläggande, och den blir snabbt meningslös och töntig.

Hur som haver så tycker jag nu att ämnet är ganska frångått och diskussionen har urartat. Tråkigt men sant. :/

12:55  
Blogger Johan:

Jösses vad ni har drivit det här långt :)

Så länge man inte hailar eller uttrycker människofientliga åsikter så tycker jag man kan droppa hur mycke politiska samt historiska referenser som helst. Iaf på en kompisnivå som detta är.

Jag misstänker alliansen till största delen vann på grund av att folk var less på Göran. Jag kan mycket väl förstå varför det hände, vi människor är enkla och orkar inte bry oss om allt som händer runtom oss. Jag röstar t.ex. på ett liknande dumt sätt (Jag röstar BARA på partier som vill avskaffa monarkin).

Förstår dock inte varför du hakar upp dig på att jag aldrig kommer gilla moderaterna Lina? Det är massvis av folk, fack, grupperingar, länder, platser, saker, e.t.c. som kommer få jobba hårt för att reparera mitt första (andra, tredje o.s.v.) intryck av dem. Som man bäddar får man ligga.

13:16  
Blogger Johan:

Du kanske skulle satt en Darth Vader hatt på Reinfeldt istället, så skulle det blivit värsta tramsdiskussionen om politik i Star Wars istället :P

13:20  
Blogger Anna Nio:

Johan: Haha, det hade jag ju kunnat göra, ja. Hade tjänat samma syfte för min del. :D

15:14  
Blogger Mård:

Andreas: Du har rätt, jag vill inte peka ut någon i en personlig blogg, bättre att kritisera argumenten.
Och jag är inte det minsta provocerad av retoriken i den här bloggen, jag tillhör snarare skaran som roas av hur infantilt människor hanterar att andra människor kan tycka annorlunda, detta utan att vara mentalt omyndiga eller Darth Vader / Hitler / Stalinistförespråkare / Valfri inadekvat analogi.

Anna: jag förstår nog inte hur du tänker, men skit samma. Min kritik var inte mot vänsterröster, eller allianskritik, det var den nivå den lades på.

Johan: Det jag åsyftade var inte att du inte kommer gilla alliansen, det var hur du uttryckte dig.

17:28  
Blogger Mård:

Andreas: Den (fackliga) rapport du hänvisar till redovisar visserligen inte vad de olika svarande röstat på, vilket gör att det utifrån rapporten inte går att säga ens det minsta om huruvida folk visste vad de röstade på eller inte. Att de dessutom inte låtit de svarande välja svarsalternativ utan själva "kodat in" i mallar undergräver väl det mesta av vetenskaplig trovärdighet.

Min huvudpoäng ovan var att jag tror att majoriteten av de som röstade i valet faktiskt visste varför de röstade som de gjorde. Om man sedan läser om missnöjda människor som "rasar" över att regeringen genomdriver förändringar helt i samklang med sina valmanifest och partiprogram, och sålunda drar slutsatsen att folk inte fattat vad de röstat på utan är ointelligenta, samt borde skjutas - då är man både förmäten och infantil.

Fråga en högerröstare förra valet och hon är råmissnöjd över valutgången och den socialdemokratiska regeringen blabla. Fråga en vänsterröstare nu, och hon är råmissnöjd över alliansregeringen. Big difference?

19:36  
Blogger Anna Nio:

Nåväl, nu har som sagt diskussionen lämnat blogginläggets innehåll för länge sedan och handlar enligt min åsikt mest hårklyverier och sårade egon istället.

Med dessa ord låser jag nu kommentarfunktionen för inlägget, vill man fortsätta argumentera/käbbla får man hjärtans gärna göra det annorstädes, tack för åsikterna so far gott folk. Välkommen åter! :)

19:48  

<< Home