30 augusti 2009

You just don't argue anymore

I alla relationer förekommer det gräl, eller åtminstonde dispyter av något slag. Två människor är aldrig sams precis hela tiden, kanske om de hängt ihop dagligen i trettio år, men knappt ens då. Alla som påstår nåt annat försöker bara släta över det faktum att hemma hos dem flyger det kaffekoppar titt som tätt. Så är det.

Skälen till grälen förändras givetvis med varje ny relation, men även sättet att hantera en meningsskiljaktighet kan bli annorlunda. Visheten kommer med åren, som Strömstedt så kåtgubbigt, men ändock sant, väser fram. Frågan är om förändringarna alltid är av godo, eller om de ibland bara bildar en osammanhängande gröt i skallen på en.

Jag tänker som så, att i fiktivt förhållande nummer ett så kanske motparten har ett eldflängt temperament - låt oss för klyschighetens skull säga att han är en spanjack som heter Manuel. Indulge me. Så, i relationen med Manuel lär man sig att höja rösten och brusa upp för enkla saker som borttappade nycklar eller krympta tröjor i tvätten. Sen orkar man inte vara ihop med en sån bråkstake som Manuel längre och det tar slut. Man vill ha lugn och ro i tillvaron, man slänger de för små tröjorna, och man går vidare i livet.

Så man träffar en ny
karl, och inleder förhållande nummer två. Förhållande nummer två innehåller en känslosam velourkille, som vill rädda valarna och tycker om Kung Markattas produkter. Jens, säger vi. Det låter som en Jens. Av Jens lär man sig att hålla handen och prata mjukt, samt linda in alla hårda ord i (ekologisk) bomull. Alla snack tar minst tre timmar och ingen brusar nånsin upp för nånting. Inte ens otrohet. Till slut får man all bomullen i halsen och ber Jens att gå och samlaga med sig själv. Han börjar gråta och man tänker att det var inte klokt vilken tönt, hur kunde jag vara ihop med honom, han var ju knappast lika passionerad som Manuel.

Skam den som ger sig, lika bra att träffa nån ny. Trean, vi kallar honom Micke, kan inte prata känslor alls utan sitter mest tyst och kall, om man verkligen trycker på så springer han fräsande iväg från en och vägrar svara i telefon på ett par timmar, tills man "lugnat sig" och inte berör ämnet alls. Nånsin igen. Nästa gång man ses är det som om inget konstigt hänt alls, för man gillar honom ju ändå så himla mycket så man sväljer sin surhet och ser glad ut. Rena rama Twilight Zone. En sån kille orkar ingen vettig tjej med i mer än några veckor så det blir kortvarigt. Av Micke lär man sig att kalla handen funkar ett kort tag men knappast är produktivt. Man önskar att han kunde vara lika öppen som Jens, det var alltid sen sån ömsesidig respekt mellan oss, himla fint var det.

M
en under tiden man gått igenom de här olika typerna har man onekligen mergat sina intryck. Man tycker inte att skrika och gorma är det bästa sättet, men när det är alldeles för segt och försiktigt så blir man lite galen och önskar att man bara kunde kalla honom för idiot och börja gasta and get it over with. Eller så vill man bara tiga ihjäl ett problem för man tycker att killen är helt bäng som ens tar upp nåt så onödigt. Man kanske känner sig trängd och har ingen lust att svara också, och sitter således tyst och kall tills ovädret gått över.

Och så här kan det fortsätta både länge och väl, och varje ny människa lär man sig nånting nytt av, ibland både bra och dåligt, ibland bara dåligt. Sällan bara bra dock, tyvärr. Det bästa med att uppleva olika sorters grälare, är att man kan lära sig av alla, plocka de bästa bitarna och bygga sin egen teknik. En fungerande och bra sådan. Det sämsta är att en massa dåliga sorters argumenterande fastnar på en fast man inte vill. Och ibland kan man bli jätteförvirrad och blanda försvarstal med glaskross och smeka över kinden, och sånt blir ju ens partner helt bananas på, de vet inte var de har en eller vad man vill säga. Men det vet man faktiskt inte själv heller, hence den märkliga mixen.

Ibland går det utmärkt att gräla vettigt, och vinnande, at that. Men ibland känns det som ett helt apmenagerie på hjärnkontoret, man vet knappast in eller ut själv, och då är det nästan för mycket begärt att man ska kunna argumentera nyktert och rådigt också, även fast man hjärtans gärna vill det. Till saken hör också, att just i grälsituationer är det synnerligen svårt att hålla huvudet kallt och tänka rationellt på metoder, så det mesta vad gäller sättet att gräla kommer ju bara på impuls. Vare sig man vill eller inte, ifall såna där icke-fungerande tekniker fäst sig lite för bra. Men finns det nåt trick för att bibehålla sansen, och för att skala av sig det ovett man plockat upp under åren? Om så, nån som har lust att dela med sig?

Etiketter: , ,

10 Åsikter

Blogger Dallerberg:

Jag grälar bara på fyllan. Jag är alldeles för konflikträdd för att göra ngt annat :D

04:12  
Blogger Anna Nio:

Marre: Åh, jag hatar att fyllegräla, jag gör också det (men inte exklusivt, dock), men det blir aldrig bra då och jag önskar jag kunde låta bli att göra det helt.

11:34  
Blogger Unknown:

jag tror man får öva lite på att försöka stoppa det innan det blir ett bråk, oftast ligger nåt o gror och man får försöka ta upp det innan det blir en explosion liksom för då är det ju somsagt svårt att välja rätt bråkmetod när man är SKITARG! :D

19:31  
Blogger Anna Nio:

Linda: Jo, det förstås, men ibland blir det ju gräl ändå, särskilt om man har ett lite kryddigt temperament själv (och maken likaså), haha. ;D Men att pausa och andas innan man börjar avfyra saker är ju sound advice i alla lägen, förstås. :)

19:55  
Anonymous Annan Linda:

Alltså, jag har ju insett att jag väldigt lätt ägnar mig åt att ge the silent treatment när jag är arg och det är fantastiskt otrevligt för min respektive. Han å andra sidan är en väldigt intelligent argumentatör som kan smula sönder en i ett hetsigt meningsutbyte. Vi har båda, i eftersviterna av ett gräl, suttit ner och resonerat kring hur vi båda tenderar att agera när något känns fel. Eftersom det många gånger dessutom bara handlar om irritation över småsaker och ofta när vi båda är hungriga så försöker vi båda två arbeta på att inte tappa det innan vi har ätit. Liksom säga "vi tar det sen" och sedan när maten är uppäten så har det många gånger blåst över... Sedan så måste man ju flippa ibland tycker jag. Bara man kan prata om det sedan och försöka förstå den andre och sig själv och vad som kan ha gjort att man reagerade på ett visst sätt. Öppenhet, kommunikation således, är nyckeln. Sammanfattningsvis. Blev det kanske lite präktigt och självklart... nåväl. (Tack för trevlig och rolig läsning.)

22:13  
Blogger Anna Nio:

Annan Linda: Jo, givetvis får man prata sen, det gör det här hushållet också, fyfan vad hemskt det vore annars, huu. :O Men just när det blir bitskt och jobbigt, precis är det svårt att vara rationell och smart och snäll. Men man får fortsätta försöka. Det är ju det eller ge upp som är alternativen, liksom, och då vet i alla fall jag vad jag väljer. :D

Varsågod! :D

23:55  
Blogger Medelklassman:

Asså nu ska jag vara lite äcklig här och säga att "jag och min fru vi grälar aldrig". Eller såhär: vi har ju också konflikter men vi löser dem innan de leder till gräl. Vi säger till redan innan vi lackat ur järnet på att hon inte plockar upp sina kläder från golvet eller han sitter och spelar datorspel i sex timmar på kvällen.

En annan bra sak är att vi har ganska lika syn på hur vi ser på saker och ting. Alltså vi är sjukt olika som personer, men vi tacklar livet på likartat sätt. Det underlättar säkert massor. Det och pengar. Pengar är visst det som orsakar majoriteten av alla gräl.

Well, my tip to you: snacka innan du blir förbannad på riktigt. Och säg rakt vad du tycker utan personangrepp.

10:44  
Blogger Anna Nio:

30+: Haha, jävla äckel! ;D Nej, givetvis behöver man inte bråka full on, men meningsskiljaktigheter har alla par, vilket du också bekräftade (whew!). Jag tror också det har med tiden att göra, att man lär sig varandras signaler och sätt och synkar sig bättre och bättre (eller sämre och sämre om det är en relation som inte kommer överleva).

Vi är egentligen väldigt lika här med, men bägge är halsstarriga, tjurskalliga och hetsiga, så det är klart att det lätt kokar över då. Men vi lär oss hela tiden av varandra i alla fall. Det känns i slutändan ändå bra att ha en relation med nån som är lika känslosam och humörsvängd som en själv, för då kommer man längre och längre ifrån tidigare situationer och relationer med folk som man lärde sig en massa dåligt från, och närmare och närmare sin egen kärna, på nåt sätt.

11:44  
Blogger Emelie:

Martin försöker alltid lösa bråk analytiskt, det tycker jag är skönt. Om båda kommer med känsloargument så kan det ju bli hur bittert som helst. Det är mycket bättre om man försöker reda ut vad det egentligen är man vill ändra på. Ibland kommer man fram till att man bara har haft en dålig dag och behöver äta, kramas och sova för att bli sig själv igen, i andra fall kommer man fram till att man själv eller den andra ska försöka ändra sitt beteende på någon punkt.

14:03  
Blogger Anna Nio:

Emlan: Åh, det låter onekligen praktiskt! Både jag och J är ju mycket mer känslomänniskor och har hetlevrade temperament, så jag vet inte om vi skulle klara av att göra så. Men vi försöker hantera våra ilskna svängningar så bra vi kan i alla fall. :)

15:43  

Skicka en kommentar

<< Home