02 juni 2006

Sanitär politik


Jag funderade på en sak på väg hem från jobbet idag. Det var något jag läste om Hong Kong nyligen, att det är böter på tusentals kronor för den som skräpar ned eller spottar på gatan där, och således är det sjukligt rent på Hong Kongs gator. Det tycker jag låter jävligt bra. Jag har visserligen förstått att Sverige ändå klassas som ett väldigt rent land, stadsmässigt tänker jag här, enligt många andra länder, men det betyder ju inte att vi inte har nedskräpning och snusk överallt. Bara att det är mindre än nån annanstans.

Man kan argumentera och säga att det vore som nån slags skräckvälde och ren diktatur att införa böter på, säg tretusen spänn, för den som slänger ett glasspapper på marken, och visst, det kan jag också tycka. Men om det hjälper, helgar då inte ändamålen medlen?
Man kan vidare säkert säga att det finns mycket viktigare saker att koncentrera sig på än nedskräpning, som vi ändå inte ägnar oss åt så oerhört mycket i fina Sverige, men när det finns en oerhört simpel lösning på problemet, kan man inte tillgripa den då? Och jag tycker att nedskräpning ÄR ett stort problem, om man tänker på någon annan än sig själv och stunden man lever i just nu i varje fall. Det finns knappast någon vettig anledning att bara lämna en massa skräp omkring sig, så varför fortsätta tolerera det?

Självklart inser jag att det skulle behöva uppbådas betyligt fler fotgängarpoliser som spanar och verkligen utfärdar dessa hiskeliga böter, för att inskärpa allvaret hos folk. Åtminstonde till en början, så att alla lär sig att använda papperskorgar jämt. Det får ju inte precis vara samma "koll" som gällande tjuvåkning i kollektivtrafiken, där folk knappast är rädda för konsekvenserna och kontroller utförs sjukligt sällan. Jag har bott i Frölunda i ett och ett halvt år nu, och jag kan inte minnas att jag varit med om en kontroll en endaste gång på väg hit eller härifrån.

En annan paroll från Hong Kong att ta efter, var att de tydligen även hade källsortering på alla offentliga papperskorgar, och det fanns givetvis papperskorgar precis överallt. Jag tycker det låter helt underbart!

När jag gick och grubbalde över detta som bäst, såg jag även en massa meningslöst klotter på husen som kantade min väg. Det är också ett storstadsprblem som verkligen sitter som en vagel i ögat på mig. Jag förstår inte meningen med klotter ens. Grafitti är en sak. Grafitti anser jag vara en modern konstform, och därtill en av de få konstformer jag faktiskt uppskattar.

Men jag tänker på de här skitfula tagsen som är smäckade vart man än ser. De betyder ju ingenting för oss "icke"-flyboys och b-girls eller vafan man nu ska vara för att catch the 411 on this. Man ser inte ens vad det står, och även om man mot förmodan gör det, så är det bara en meningslös bokstaskombo. Om nu poängen är att visa upp sig själv, "sitt" område och sin talang, kan man inte skapa någon form av konstverk då? Som det är nu så framstår talangen i "kolla mig, jag har en TUSCHPENNA!". Är det nåt att hurra för, kanske?
Nä.