10 augusti 2009

Nakenchock

Inspirerad av ett inlägg från Trettioplus blog kände jag att jag måste skriva av mig om ett ämne som stör mig enormt mycket numera: ungdomars bekräftelsebehov genom att visa sina nakna kroppar på nätet.

Jag kanske är prydare än jag tror, men jag tycker det är ett problem att så många ungdomar (både killar och tjejer) vill visa sig mer eller mindre buck nekkid på nätet. För i stort sett vem som helst att se. Varför vill man det? Att MMS:a en bild till sin pojk-/flickvän är en helt annan sak, även fast jag inte är helt positivt inställd till det heller, men var och en blir salig på sin tro, osv. Men när de ligger och fläker upp sig på bilddagboken, MySpace, Helgon, whatever, inför ett oräkneligt antal okända ögonpar - hur tänker de då? De vill ha uppmärksamhet och bli älskade, om man ska hårddra deras önskningar och avsikter, men varför går de tillväga på det sättet? Är det verkligen värt ett enda jota att få höra att man ser bra ut i avklätt tillstånd, från en total främling på nätet, en människa som man inte vet nånting om eller känner till dess avsikter?

Svaret från ungdomarnas sida måste ju vara ett rungande "ja", även om det helt övergår mitt förstånd varför. Missförstå mig rätt, självklart är det trevligt att folk tycker att man ser bra ut, men egentligen spelar det ju ingen roll vad nån annan än du själv tycker, om man ska dra lite floskler som ändå är sanna. Nästa steg på viktighetsstapeln är familj och vänners åsikter, sedan bekanta, kollegor/skolkompisar, och så vidare, men främlingar kommer allra sist. En komplimang från en vän betyder hundra gånger mer än en komplimang från en främling, i varje fall för mig. Furthermore så får jag också tusen gånger hellre en komplimang för hur jag är klädd och ser ut i ansiktet, än för min avklädda fysik. Min nakna kropp är min och inte deras att uttala sig om, och jag visar den bara för den/de jag har för avsikt att få se den i avklätt tillstånd IRL, inte på nåt annat vis.

Det är också en sliten sanning att det du postar på nätet aldrig försvinner, eftersom det alltid finns sätt för folk att spara ned din bild privat, och titta på när de vill, så länge de vill, medan de gör vad de behagar och fantiserar ihop vad de än känner för. Poserbilder i allmänhet har jag inga problem med, såna tar jag själv också, men jag har alltid kläder på mig på dessa, det jag pratar om nu är de naknare poservarianterna. Det må vara så att dagens ungdom, som är uppvuxna med internet och en massa annan fräsig teknik, är medvetna om det här, men jag är jävligt tveksam till om de tänker på att det verkligen inte är så fräscht att 50-åriga gubbsjuka snuskhumrar kanske tajar till bilder på dessa fjortonåriga lolitas. Och att när de vuxit upp lite och inte länge har nån lust att visa upp nipples och röv till allmän beskådan, så kan de där bilderna fortfarande florera. Utom deras kontroll. Hur länge som helst.

Kanske kan man likställa de uppmärksamhetstörstande glinens önskan efter fagra ord och avståndskomplimanger med den typ av anonym massdyrkan som kändisar åtnjuter, fast i en normal svenneungdoms liv är denna dyrkan mindre massiv och mer direkt. Kändisarna sitter ju sällan och postar bilder på sig själva och läser sina fans kommentarer, de anställer folk att göra det åt dem. Kidsen idag ser kändisarna överallt och avundas dem, och vidare ser de människor som Blondinbella, Kissie och så vidare, som faktiskt startade precis som vem som helst men skapade ett enormt intresse för sin person genom sin egen blogg, och tänker att "om de kan så kan jag med, bara jag provocerar follk tillräckligt/visar min kropp mycket/är djupt personlig om saker som folk vill läsa". Och då har vi kommit runt till ännu en samhällstrend jag bara inte tål; Hetsen att bli berömd till varje pris. VARFÖR?

Herregud, en inneboende lust att visa hur duktig man är på musik, måleri eller nåt liknande, DET kan jag respektera och förstå, men detta hysteriska bekräftelsebehov där man vill bli dyrkad, igenkänd, älskad, sedd och uppenbarligen inte har nåt emot att även bli synad i sömmarna, hatad, förtalad och förföljd, för att man bara är sig själv, eller eventuellt är en konstruerad identitet med avsikt att bli känd. Man presterar egentligen ingenting, besitter ingen talang utöver att skapa kontrovers och att promota sin personlighet/den personlighet man skapat åt sig själv. Ärligt talat är en sån person inte värd min kärlek, och borde inte vara värd någon annan främlings känslor heller.

Givetvis handlar fjortisarnas utspel också om en blossande sexualitet och en kropp i förändring, parat med upptäckslust och en ibland smärtsam lärdomsresa i vad som egentligen är för privat och för utmanande. Detta har alla tonåringar genomgått i alla tider. Skillnaderna är att förr i världen gjorde man det inför sin närmaste omgivning, inte inför hela världen. I takt med att samhället förändras och att alltmer naket visas i media förändras givetvis också ungdomarnas bild av vad som är acceptabelt och vad som inte är det, medan vi i äldre generationer står kvar i en annan uppfattning, som bottnar i vår levnadstid och de moraliska stadgar vi växte upp med. Alltså tycker de äldre generationerna att de yngre beter sig omoraliskt och osmakligt, and the story goes on.

Jag kommer dock aldrig förstå hur man kan vilja visa sin kropp för vem som helst, i syftet att känna sig omtyckt. Att sälja sin kropp, eller bilder på den, det kan det finnas andra skäl till, även om ett skruvat behov av kärlek kan ligga bakom även detta. Men just detta "se på mig och älska mig"-sätt finns inte i min värld. Jag önskar att det inte var så populärt i övriga människors världar också.

Etiketter: , , ,

5 Åsikter

Blogger Sofia:

ja... jag börjar bli ledsen när jag loggar in på bilddagboken och ser hur folk, både killar och tjejer, visar sig halvnakna i det där "fokus". de får ju också tusen kommentarer om att de är sexiga osv och sen några "fan va horig du är, jävla fjortis!". men jag blir bara ledsen nu istället för upprörd.

det är såna desperata försök att just "se mig, älska mig!!!" att det bara blir tragiskt. det enda som värdesätts är främlingars åsikter om ens kropp. de vet inte ens något om människorna de söker bekräftelse hos... jag skulle liksom aldrig vilja få nån form av bekräftelse hos svennenassar eller blåsta bruksgubbar. får man det är det ju ett dåligt tecken!
men de verkar inte bry sig, så länge nån ser dem och skriver något uppmuntrande är det bra. iaf en kväll, sen måste man ha bekräftelse nästa kväll så man mår lika bra igen.

undrar om det hade varit så när vi var 13-14, om bara medlen fanns?
kommer ihåg att jag skrev ett inlägg om det, varav både du och jag blev påhoppade om "elaka som dömer tjejer och hänger ut dem". uppenbarligen får man inte ifrågasätta. men nu verkar det ha skiftat, bara på ett år, eller hur längesen det nu var vi diskuterade det. nu är det inte bara tjejer som är halvnakna på bilddagboken.
- en seger för jämställdheten, ett misslyckande i uppfostran av unga människor som skall kunna tro på sig själva utan att behöva sia sig näck för andra.

åh. :(

00:30  
Blogger Johannes:

Väl rutet!

01:30  
Blogger Anna Nio:

Fia: Ja, det är precis det jag menar: varför vill man ha bekräftelse från en massa nötter man inte känner eller vet vad de vill med sina ord?

Ja, det undrar jag också, dagens kids är ju oundvikligen produkter av sin tid, som sagt, och om nätet slagit igenom tidigare för vår del kanske det hade varit lika utbrett då. Men jag minns att de som la upp halvnakna bilder på sig själva på vår tid ansågs som både lite farliga/spännande och lite horiga, men det var verkligen inte fråga om några mysporriga lolitabilder då, utan lackstring och handklovar eller liknande (hence det farliga). Och det var verkligen bara de allra extremaste brudarna som visade upp sig såhär och som kunde ta reaktionerna. Nu för tiden lägger vilken brud som helst sig själv in the line of fire, utan att egentligen ha nåt slags exhibitionistbehov, som fetischbrudar ofta verkar ha.

Jag kan inte låta bli att känna det som att vi snabbt är på väg mot världens undergång där allt bara kommer bli mer och mer extremt och perverst i folks jakt på kickar och bekräftelse.

Johannes: Tack! :D

13:11  
Blogger Medelklassman:

Jaa du, jag vet inte riktigt hur jag ska formulera tankarna nu. De är lite för ostrukturerade. Men visst är det lätt att uppröras över att många unga människor (absolut inte alla, kanske till och med en lite minoritet bara) lägger upp nakna och halvnakna bilder på sig själva.

Är det ett bekräftelsebehov? Är det så enkelt att det bara är det? Är det kanske också ett sätt att försöka ta makten, som andra kvinnor gjort, ex. Madonna m.fl. Sen vet jag inte om det är rätt sätt att göra det på, jag bara ställer frågan.

14:40  
Blogger Anna Nio:

30+: Nu vet jag inte om herrn har ett konto på bilddagboken månne, men där finns, som min vän Fia pratar om, en funktion som kallas "fokus", vilken går ut på att man mot en mindre summa hamnar i en särskild slideshow, där varenda inloggad användare kan se en, och runt 99% av bildtexterna lyder "bevaka/bli vän/är jag söt?/kommentera!", om och om igen. Adderar man detta till rådande medieklimat, internetbruk, klassiska tonårsproblem, etc så tycker åtminstonde jag att bilden är klar. Hell yes att det handlar om ett bekräftelsebehov som helt spårat ur.

Eftersom det även är väldigt vanligt att unga killar söker samma sorts bekräftelse numera så vet jag inte om jag kan se det som nåt slags kvinnligt makttagande, även om jag förstår ur du tänker. Och när ändå ämnet är på tal skulle jag önska att tjejer slutade förlita sig på utseende och sexualitet när det handlar om makt och kontroll. Vad är det för fel på våra ord och tankar, duger de inte lika bra som mäns dito? Måste vi använda våra kroppar för att få vad vi vill ha? Så vill inte jag ha det, och jag tycker att tjejer som kastar paltorna i tid och otid knappast hjälper till att bidra till ett mer hållbart och jämlikt samhälle.

Åh, det här kan man debattera och diskutera länge, men jag stoppar där för stunden. :D

20:13  

Skicka en kommentar

<< Home