09 december 2006

Vad ska du bli?

Tittade på "Jagad" för säkert femtionde gången ikväll och slogs liksom varje gång av hur bra jag tycker den är. Men ikväll fick den mig att fundera på hur livet hade varit om man hade velat bli något riktigt, redigt och bra, som polis eller läkare. Hur vet folk som blir sånt, att det verkligen är det de vill bli? Jag menar, det man vill bli som barn har ju oftast väldigt lite förankring i verkligheten, man vill lika gärna bli brandman som cowboy, men man har ju ingen aning om vad ens drömyrke egentligen innebär.

Och det tycker jag inte direkt att man har när man blir äldre heller. Visst, jag vet mer om en massa yrken nu än jag gjorde när jag var fem-sex, men jag VET ju inte hur det är att arbeta som journalist eller bonde eller revisor. Jag VET egentligen ingenting, mer än lite luddigt vilka miljöer man rör sig inom respektive yrke.

Om man är bra på följande:
-Observant
-Detaljsinne
-Rationaliserare
-Fotografiskt minne
-Hittar lätt det viktiga i sammanhang
-Bra på att organisera (saker och folk)
-Språkligt begåvad
-Bra på att strukturera
-Vara kreativ
-Stilar inom mode och inredning
-Film
-Noggrann
-Människor (i singular)

Men dålig på detta:
-Fysiskt ansträngade arbeten
-Ständig stress
-Data
-Matte
-Deadlines
-Tvångsmässig socialisering
-Tidiga morgnar
-Teknik i allmänhet
-Monotoni
-Sjukdom och blod
-Ekonomi
-Kartor
-Människor (i plural)

...
vad ska man jobba med då? Jag vill helst inte plugga alls, jag tycker det är urbota trist och jobbigt. Jag vill hellre jobba mig upp/fram, men det är omöjligt nuförtiden.

Etiketter: ,

11 Åsikter

Blogger Dallerberg:

alla dina "negativa" sidor antyder att du borde öppna eget, men frågan är inom vad.. Visa av de positiva sakerna är ju också bra grejer att ha när man har eget företag, t.ex Kreativitet, organisering och struktur..

Då får du ju "jobba upp dig" också.. Men frågan är bara vaaad ska ditt företag göra? :D
VIDEOBUTIK!? :D nä men jag vet inte.. det krävs ju ganska mkt crap med ett eget företag också men då får du ju välja arbetstider och människor själv och det lär aldrig bli monotont.

10:55  
Blogger Dallerberg:

Oh observera att jag nu plötsligt kan kommentera igen! yay!

10:55  
Blogger Anna Nio:

Jaaa, du kan, Gud så bra. :D

Jo, jag har funderat på det många gånger, men i så fall skulle jag behöva någon annan som hanterar den ekonomiska biten (för det är jag också skitkass på, glömde bara lägga in det). Jag har funderat på accessoarbutik eller t-shirtförsäljning men å andra sidan saknar jag verkligen den framåtanda som jag tror är nödvändig för att lyckas. Jag orkar helt enkelt inte slå mig fram. Plus att jag tycker man ska ha en unik idé eller möta ett specifikt behov som finns lokalt.

12:54  
Blogger Sanloko:

Finns det någon som jobbar med sitt "kall"? Jag känner ingen, alla jobbar för pengar mer eller mindre. Sen kan ju jobbet ändå vara något tillfredställande för att sedan efter tjugo år komma ut med en debutroman som blir augustpristagare. Pamuk levde på sina föräldrar tills han var över trettio år...Ja, jag vet faktiskt inte vad jag ville ha sagt med dethär inlägget. Har du en bra idé kör på!

13:10  
Blogger Anna Nio:

Sanloko: Nej, det här är ju inget kall alls, det handlar bara om att jag vill jobba med nåt som jag passar för, eftersom jag otroligt lätt blir trött på ett jobb och ganska snabbt därefter hatar det med the fire of a thousand suns ungefär. Problemet är att jag inte har nån dröm om vad jag vill bli, jag bara haltar runt och provar saker, men inget passar tillräckligt bra, jag tröttnar på allt och måste sluta för att jag får panik av att syssla med vilket jobb det än gäller för stunden. :(

13:29  
Blogger myra:

Vad i hela världen ska vi villrådiga ta oss till och för?! Jag är lite inne på samma sak som du, att kunna jobba sig upp är väl att föredra. Att plugga är väl intressant på sitt sätt, för visst, det är givande att lära sig saker, men den pressen och stressen som det innebär ibland är inte värd ngt alls. Dessutom är jag urbota led på att inte ha en riktig lön.

13:48  
Blogger Sanloko:

Medborgalön-någon? Jag skulle rösta för.

14:20  
Blogger Anna Nio:

Medborgarlön är väl egentligen inget mer än ett förtäckt socialbidrag, eller? Jag är inte så insatt.

Ofta önskar jag att man inte hade så mycket att välja mellan när det gäller yrkeslivet, det är förmodligen dessa oändliga val som gör det omöjligt att välja för min del.

14:24  
Blogger Dallerberg:

Det kanske skulle vara som i futurama att man blir tilldelad ett jobb och så måste man göra det resten av livet vare sig man vill eller ej :D

16:21  
Blogger Anna Nio:

Ja! Så vill jag ha det! :D

17:15  
Blogger carcerii:

Nu annonserar de för fullt om Zara i GBG så jag hoppas att du skickat in din ansökan! :)

De söker verkligen alla tjänster utom shopmanager. Även koordinatörer, vilket kanske vore något för dig?

Tipsa alla som vi känner i gbg och som kan vara intresserade om att de måste söka! :) Här kan man kolla in alla jobb och ansöka direkt:
http://www.inditexjobs.com/sv

12:01  

Skicka en kommentar

<< Home