17 februari 2007

Teknikens fiende nummer ett

Igår kväll, ensam hemma:

21.45
Bestämmer mig för att se på dagens fynd i Hemköps filmhörna: "Cobra" från -86 med my man Sly. Sätter i skivan i PS2an.

21.48
Efter två försök vägrar PS2an fortfarande att läsa skivan. Trots att det är en köpt film med rätt region. Jag blir sur.

21.53
Slår på min mans dator eftersom det inte finns någon CD-läsare i TV-datorn. Slår även på TV-datorn för att kunna se filmen på TVn och inte på en trist datorskärm. Sätter i filmen i CD-läsaren. Slår på fjärrstyrningsprogrammet för att komma åt TV-datorn från min mans dator.

21.57
Det funkar ändå inte. Försöker öppna filmen med ett annat program. Det funkar ändå inte. Jag blir sur.

22.00
Bestämmer mig för att se "Little Children" som vi har på TV-datorn istället. Surar över bristen på Stallone.

22.02
Använder den smidiga fjärrkontrollen och det smidiga mediaprogrammet som vi har, för att slippa gå fram och tillbaka mellan dator, TV och soffa. Programmet hittar ingen film i mappen. Jag blir sur.

22.05
Jag kollar, via nätverket, på min dator, där filmen finns och fungerar utmärkt. Jag kollar på min mans dator, där filmen finns men INTE fungerar. Jag blir sur.

22.07
Jag startar om TV-datorn. Funkar fortfarande inte. Jag stänger av det smidiga programmet och fjärrstyr TV-datorn via min mans dator för att se om det går att öppna den på gammalt hederligt sätt. Det funkar inte. Jag blir sur.

22.10
Ser att formatet är .mp4 på filmen (vem fan sparar saker i det formatet, huh?) vilket kan förklara varför det inte går att spela upp den. Men det förklarar inte varför MIN dator, som verkligen inte är bäst i huset (fast ändå långt ifrån sopig), kan spela den. jag ringer till min man och skriker i frustration och ilska, samtidigt som jag försöker förklara att jag inte är arg på honom utan på vårt evighetskrånglade skitsystem för att se film från datorn. Han förstår mig och föreslår att jag döper om filen till .avi istället. Jag gör så, men ingen skillnad uppstår. Min man har inga mer förslag via telefon. Jag blir sur.

22.20
Jag slår på "Demolition Man" på video. Funkar hur bra som helst och jag får äntligen se en film (som jag dessutom älskar). Jag poppar popcorn. Jag blir glad.

Gud vad jag hatar teknik, kan vi inte återgå till kassettbandspelare och video? Om nåt krånglar där är det bara att tejpa ihop bandet igen så funkar det. Eller så ser man att själva bandet blivit skadat och då vet man att filmen/musiken är körd. Inget krusande, bara fakta. Man behöver inte stå och gissa och ladda ned tietusen program fast man ändå inte vet vad som är fel. Man håller videoband borta från högtalare och magneter och värme. SIMPELT, YET FUNGERANDE.

Etiketter: , ,