12 maj 2009

Supersize me?

Jag har, enligt mig själv, en ganska proportionerlig fysik. Inga galet långa eller stora kroppsdelar, likaså ingenting som sinnessjukt mycket mindre än det borde. Jag är en smula vertically challenged i helhet, men som sagt, alla kroppsdelar passar bra ihop utan att sticka iväg åt några extrema håll. Ändå kan jag i princip inte ha några som helst kläder, inte utan att sy in, ändra om eller lägga upp!

Jag ska förklara, vi börjar från grunden och jobbar uppåt!

Fötter:
Jag har en perfekt storlek 37 på längden, men bredden på foten, vid tårna, är helt klart en 38. Jag tittar på mina fötter och ser inget som helst onormalt med dem, de ser inte breda ut och de ser inte konstiga ut. Men ändå får jag hålla mig till sneakers och kängor i 1-1,5 nummer för stora skor, och merparten av alla klackskor kan jag glömma.

Jag har i alla fall inte för långa fötter. :D

(Darth, höhö) Vader:

I stort sett alla stuprörsjeans jag provar fastnar över vaderna. Det blir helt enkelt lufttätt oc
h galet tight just där. Jag ser ingenting konstigt med mina vader, de är inte feta och de har inte några gigantiska muskler. De ser välsvarvade och normala ut. Men jag får avstå från merparten av alla pants med smala skaft nedtill, för mina vader är för stora, enligt butikernas mått.

Eh, lagom tighta brallor? Jeez!

Benlängd:

Alla, och nu menar jag alla, brallor som finns i butikerna nu för tiden, är ungefär en decimeter för långa för mig. Jag drar en storlek 34, eller XS, och är 164 centimeter lång. Jag har som sagt inte onormalt korta, eller långa ben. Trots detta är jag alltså tio centimeter för kort i benen för att passa in i butikernas uppfattning om vad en 34:a ska ha. Samma sak händer om jag provar tumstorlekar där man inte kan välja benlängd. Jag har "26 i midjan, och ungefär "31 i benen ("30 slutar prick ovanför fötterna), men braxor i storlek "26 ser ut att vara närmare "34-3
5 i längd. Varför? Vem kan ha dessa byxor?

Var är fötterna?

Lår:

Jag har slutat försöka köpa byxor utan stretch, eftersom det är helt omöjligt att passa in i vanliga jeans. De brallor som passar över höfterna är som stora Ica-påsar över låren, och sitter de bra över låren så fattas det f
em centimeter för att kunna knäppa dem över höfterna. Jag ser ingen opassande diskrepans mellan lår och höft, men ändå så var det minst tio år seden jag provade vanliga jeans. Jag har helt enkelt gett upp det där.

90-talet ringde, de vill ha tillbaka sina påsjens

Höfter/gren:

Jag har en tydlig midja, och jag har tydliga höftben. Jag vill att mina brallor och kjolar ska sitta helst på höftkammen, annars i midjan, á la 40-tal. Ändå sitter 99% av alla plagg mellan en tum ovanför höftbenen, och en tum nedanför naveln. Varför? Mina höfter ser lagom höga ut och helt proportionerliga med resten av kroppen. Trots det får jag se mig om med ljus och lykta efter byxor som har lagom kort gren för att passa mina höfter. Jag har helt tydligen en 2,5-5 centimeter för kort gren, enligt klädföretagen.

Jeans på höften, as god intended

Midja:

Jag äger nog max fem plagg som inte är insydda över midjan, trots att jag tycker attt den är helt proportionerlig till överkropp och stuss. Det här är ett av mina minsta problem, eftersom det är enkelt att sy in tröjor och kläningar med två snabba raksömmar, åtminstonde. Icke desto mindre irriterande är det, att allt sitter som pyjamastoppar på mig innan jag farit över det med maskinen. Jag handlar också väldigt ofta på barnavdelningarna, eftersom storlekarna där är mer anpassningsbara till mina mått, trots att jag även här måste sy om för att det ska passa min kropp.

Minimidja på Dita

Överkropp:

Här har jag äntligen tits och axlar som passar in i det mesta, halleluja! Jag behöver sy in överdelar lite grann över bysten, men inte alltid. Dock ska det tilläggas, att tydligen är min överkropp för kort. När jag prov
ar västar eller annat formsytt märker jag att plaggen i fråga passar perfekt om jag hissar upp dem, så att jag har två gapande lufthål mellan varje axel och västen/plagget. Det fattas helt enkelt fem centimeter på höjden, mellan bröst och axlar. Likaså stöter jag på problem när det gäller axelbandslösa toppar och klänningar, som är formsydda och har såna där skenor insydda. De pressar ihop mina revben till besinningens gräns, samt totalmosar mina boobs. Tydligen ska man ha en bröstkorg som är ungefär en tum mindre, och även en byst som är kraftigt förminskad, men bara när det gäller den sortens plagg, inte annars! Det är inte utan att man blir jävligt förvirrad.

Såna här plagg går alltså inte för sig!

Summa sumarum:

Jag har breda tår, feta vader, sjukt korta ben, jättelåga höfter, alldeles för smala lår/för breda höfter, för liten midja, för bred bröstkorg, för stora/små bröst och för kort överkropp. All in all så vill de ha mig bredare och smalare och runt 17,5 centimeter längre än jag är idag. Vilket skulle göra mig över 180 centimeter lång. Är det verkligen standardlängd på tjejer av idag? Jag bevtivlar det starkt.

Och som att denna förvirring inte vore nog, så känner jag massor av större, mindre, bredare, smalare, längre och kortare tjejer, som inte heller passar in i några kläder. De har precis samma typ av problem som jag har. Men för vem, och för vilken kroppstyp är det som klädföretagen designar egentligen? En ideal-modell-kropp? Även brudar som har modellkropp kan ju inte hitta kläder, så för vem är det gjort, då?
Nån slags alien? Eller blundar de när de syr? Kör de Ole Dole Doff när de väljer mått?

Jag börjar tro att det är en konspiration, och jag är glad att jag har en symaskin. Annars skulle jag behöva gå i säckväv jämt.

Etiketter: , , ,

13 Åsikter

Blogger Sofia:

aha! ja, det låter ju helt logiskt. :D

jag har för smala fötter, för korta ben, jordens största röv, för smal midja för en sådan, en bröstkorg som tio sjömän - men ändå med för små bröst!

åh, jag skulle vilja se en bild på hur de egentligen vill att man skall se ut, som det jaget som passar i kläderna de sytt!




ps, dagens verifikationsord är: "pungies"! :DD

12:42  
Blogger Anna Nio:

Fia: Jag vill också se en sån bild, för jag får inte ihop det alls just nu. :D *LER BRED MEN SMAL MEN KORT MEN LÅNG* :D

Hahahaha! <3

16:13  
Blogger JOHANNA,:

gud vad jag inte kan relatera alls så jag antar att jag har idealkroppen då i så fall. visserligen handlar det väl mycket om vilken typ av plagg man vill ha och hur man väljer att bära dem också.

jag använder ju exempelvis i princip ingenting som är formsytt upptill men jag kan tänka mig att jag i så fall skulle ha för små bröst och för breda axlar om jag nu skulle prova. eftersom jag kör mycket på second hand och aksels (kanske glömde presentera mig, johanna, flickvän till sagda grabb här som trillade förbi och kände sig manad att dela med sig av sin livsvisdom.. eller något) garderob är ju tricket mycket att knyta en liten knut här och sätta ett skärp där..

kanske att jag eventuellt kan ha lite för breda höfter för min annars pinniga kroppsform, men det är fan inte ofta det heller. im blessed!

man skall alltså vara 176, väga 57kg och ha 39 i skor. och gilla mjuka följsamma basplagg och mycket klänningar.

19:01  
Blogger Anna Nio:

Johanna: Hej! Vadfalls, du menar att allt du provar i butikerna sitter som sen smäck? Det måste vara första gången jag hör om någon tjej som upplever det! Eller menar du att (eftersom du också använder Aksels kläder) du inte vill ha passform, utan lösa och stora plagg, och därigenom inte märker av icke-passande klädproblem?

10:37  
Blogger JOHANNA,:

Vadå prova? Jag har gått över till att mest rycka ett plagg jag tycker ser ut att passa utan att testa nu för tiden. Inte när det gäller byxor eller figursydda saker såklart men alla former av överdelar och klänningar i stretchiga bomullsblandningar går ju hur bra som helst. Det handlar nog mycket om att jag för länge sedan lärde mig vilka typer av kläder som passar min kropp och gillat läget. Figursydda kavajer skulle jag ju aldrig ändå drömma om att använda liksom för jag vet att sånt inte är snyggt på mig. Men sen har jag ju den där långa smala överkroppen och ett par ben som går ner i 26-34 jeans. Dessa faktorer i kombination med att jag är väldigt flexibel när det kommer till tight vs oversize gör det väldigt lätt för mig antar jag! För 10 år sedan när jag var precis på gränsen mellan barn och vuxenavdelning passade dock ingenting på min alldeles för långa planka till kropp. Men saker har helt klart förändrats sedan dess både på klädmarknaden och med min kropp. Men du skall väl vara glad, bättre att vara för liten och kort än att vara för stor. Alltid en tröst! :D

11:23  
Blogger JOHANNA,:

Förtydligar: inte för att en större kroppsform på något sätt är bättre än en mindre men det är ju lättare att sy in än att lägga ut menar jag. Så ingen tror att jag är någon slags smalidealförespråkare!

11:28  
Blogger Anna Nio:

Johanna: På så vis, då är jag med. Stretchiga toppar behöver man väl inte alltid prova, det kan jag hålla med om, men allt annat måste testas för min del i alla fall. Om inte annat så ser man ju om de är så fint på som det ser ut på galgen eller inte (oftast inte). :D

Jag kopplade att det var så du menade, och ja, jag är glad för det också. Man får vara glad för det lilla. *LER LITEN* :D

12:02  
Blogger Medelklassman:

Sstan i gatan, den där bilden på Bevvan gav mig rysningar. 90-talet var ändå ganska pajigt.

09:41  
Blogger Anna Nio:

30+: Stilmässigt var det rena dark ages, men jag kan inte låta bli att nostalgiskt hatälska mycket av musiken och tv-serierna. :D

09:58  
Anonymous Alexzandra:

Det mesta passar faktiskt (tack och lov) på mig, DOCK så har jag ju cp-långa armar så jackor och skit är ofta för korta i ärmarna...

Och det är NORMALT för tjejer i dagens samhälle att vara över 180 cm! Jag är ingen jätte!!! :D

22:28  
Blogger Anna Nio:

Alexz: Haha, ja, hur fel det än verkar så är du tydligen en normallång tjej. :D

22:44  
Anonymous Emma:

Det här var det bästa inlägget jag har läst på länge! KLOCKRENT! Får jag länka ditt inlägg på min blogg??

18:50  
Blogger Anna Nio:

Emma: Ös på du bara, och tack för berömmet! :)

18:53  

Skicka en kommentar

<< Home