07 maj 2009

Babylycka?

Så länge jag kan minnas har jag tänkt att jag skulle vilja ha barn. När jag är stor. Sen. I framtiden. Alltid lite vagt sådär, ungefär som man tänker att man skulle vilja kunna ett till språk eller att spela ett instrument; Det är något man gärna vill ha eller kunna men inte ägnar avsevärd tid och energi åt att faktiskt lära sig eller skaffa. Samtidigt har jag alltid hatat barn, känner ingen samhörighet med dem, ingen modersinstinkt gentemot dem och jag har inget som helst behov av att jobba inom vården eller på dagis.

Nadya Suleman, the octamom

Furthermore så verkar det som att åtminstonde 95% av den kvinnliga befolkningen förändras totalt efter barnafödsel. Deras hjärnor förvandlas till gröt, de kan bara prata om sina barn, tävla om vem som hade svårast förlossning, och hur mycket skit de köpt åt sin unge. Dessa brudar förlorar hela sin identitet och uppgår till att vara endast och för evigt en Mamma. Jag värdesätter min personlighet, mina intressen och min intelligens alltför mycket för att vilja ge upp det till förmån för att nästan bara få säga saker som "Jaaaa, duttia mammas hjärtegull som kackat i byssan!" samt att i stort sett uteslutande hänga med andra föräldrar (för hur många barn-ointresserade/barnlösa orkar umgås särskilt mycket med morsor som inte kan sluta tjata om utslag och tandsprickning?) och enbart ägna all min vakna tid åt Mitt Barn. Jag säger inte att alla blir såna (jag känner ett flertal som vägrat), men en oroväckande stor del blir det. Och som sagt, om jag inte blir en av dem, så lär jag tvingas umgås med dem. Pest eller kolera.

Men ändå, för några år sedan så började det slå mig likt en alltjämt ökande ansamling av tegelstenar, att det där "senare" och "framtiden" och "när jag är stor" faktiskt redan var här, och nu. Jag insåg att man inte kan gå och vänta i evighet på rätt tillfälle, så plötsligt började mitt liv fyllas av bebistankar, barnprat, funderingar, rationalitet, föräldrapenningsräknande och gud vet allt. Jag var så redo och så sugen på att sätta bo att det skrek inom mig. Sen gick jag rakt in i en tio tons lastbil och blev sjukskriven, vilket jag är fortfarande än idag.

Och alla de där barntankarna, som upptog så stor del av min vakna tid, de flög sin kos. Helt borta. Först antog jag att det var en kombination av att ett gammalt förhållande (med en mycket barnintresserad partner) tog slut och ett nytt började, samt att jag inte mådde bra, som utgjorde den förändrade inställningen. Nu, två år efter det första insjuknandet inser jag att jag inte förändrats nämnvärt från hur jag kände det i yngre år. Jag har verkligen aldrig gillat barn, jag har fortfarande väldigt svårt att tänka mig mig själv som självuppoffrande och tålmodig förälder; Tanken på bajs, kiss och spya överallt gör att jag vill ritualtvaga mig, jag blir inte varm inombords av barnskratt, existensen av tonåringar gör att jag vill nukleärbomba dem allesammans och jag är inte beredd att offra min kropp, min bräckliga hälsa och min fritid för någon annans skull.

Men det är fortfarande cold hard facts att man som tjej har en begränsad tid på sig för detta barnalstrande. Enligt min ringa mening är det högst olämpligt att vara över 40 bast innan man blir på tjocken, eftersom ett äldre värddjur ökar hälsoriskerna för både mor och barn avsevärt, samt den avskräckande tanken på att när min unge är 18 så är jag 58. Allt annat än upplyftande. Dock känner jag att jag knappast är redo för några såna stora livsomvälvande förändring som en knodd innebär - än, och på minst tio år - vilket skulle göra att jag som bäst tangerar min egen gräns.

Skilladen jag upplever nu är att det inte känns som om hela världen går under om jag inte skaffar några barn nånsin. Kanske jag gör det, kanske inte, men det är inget jag tänker låta hänga över mig som ett Damoklessvärd längre.

Min kropp, mitt val.
Era kroppar, ert val.
Det känns skönt att veta.

Etiketter: , , ,

14 Åsikter

Blogger CINDERALLEY:

Jag tänker exakt samma sak, jag vill verkligen aldrig ge upp mitt eget liv för att ta hand om en illaluktande skrikmaskin som ändå inte kommer att ha vett att vara tacksam förrän kanske 20 år senare. Grejen är dock att hade jag varit kille hade jag säkert velat skaffa barn. Slipper man ge upp sin kropp och sin identitet är det ju inga problem. Och bara tanken på att vara gravid och FÖDA BARN är obehagligare än vilket skräckfilmsscenario som helst.

Men, skulle man komma på när man är 40 att det här med barn, det kanske vore något, så kan man ju alltid adoptera. Det finns ju tillräckligt med oönskade ungar i världen redan.

Ursäkta att det blev ett helt blogginlägg här, men jag känner starkt för denna fråga! :D

18:22  
Blogger Anna Nio:

Sanna: Jag tänker likadant, adoption är inte alls uteslutet för min del, om det är så att jag vill ha småttingar nån dag. Instämmer också i att hade jag varit kille hade det sett helt annorlunda ut, samt att det inte är något fysiskt problem för män att bli fäder långt upp i åldrarna (eftersom de inte behöver hålla en parasit vid god hälsa inuti sig i nio månader), så då är det förmodligen inte lika mycket hets-press-stress-känsla som det kan vara för många tjejer.

Haha, jag gillar långa kommentarer, det betyder ju att man skapat diskussion och intresse hos läsaren, vilket för min del är en mycket god sak!

18:32  
Blogger Sofia:

WÖRD!

jag känner också exakt sådär. fast jag vill ha en unge. jag är inte så förtjust i andras ungar, av den enkla anledningen att de är ungar. det är ju som att gilla folk som är säg 43, just för att de är i 40-årsåldern. :o
inte på grund av deras personlighet.

men jag kommer älska mina egna barn!
fast inte på det där vidriga sättet, så om du skaffar unge sen, trots allt. så kommer jag vara ej-jollrig och mig själv i den utsträckning det går - fast med unge.
^^

10:21  
Blogger Anna Nio:

Fia: Haha, jamen det är precis så jag kände förut, att jag vill ha en egen (måne) fastän jag hatar alla andras, för jag kommer älska min egen knodd. Fast nu är jag inte säker på att jag vill ha nån alls, men det får tiden utvisa! Jag har väldigt svårt att tänka mig att du skulle bli kletig i skallen och bara mys-le och tindra stolt medan lille Kevin/Wilma wreaks havoc över allt och alla. :D

Jag snarare hatar alla som är både bebisar och de som är i 40-årsåldern, det är enklare att hata urskiljningslöst än att älska. :D

10:28  
Anonymous Bror:

Jag tänker att sådana som du och jag och tyvärr alldeles för få andra, nästan MÅSTE skaffa barn, annars riskerar vi att den mänskliga rasen helt degenererar -inte fan behöver vi FLER ytliga blondin-bellor och hjärnslöa alfa-hannar i dagens samhälle! Men om man studerar dagens mediaklimat verkar det som om det är just dit vi är på väg - käpprätt åt helvete! Givetvis tycker jag inte att alla personer med iq över en utvecklingsstörd fiskmås prompt MÅSTE skaffa knoddar om de nu absolut inte under inga omständigheter vill det. Jag tänker bara rent evolutionärt, på artens överlevnad etc etc...:)

Sen tror jag nog att även du, liksom om jag har förstått det rätt, 99,9%(typ) av alla som får barn, tycker att livet får en ny mening, att det var det här de var menade att göra osv osv - och rent tekniskt, så ÄR att fortplanta oss det viktigaste vi någonsin kommer att göra i våra liv, endast slaget av livsuppehållande funktioner som att andas, äta, kissa och bajsa..:)

...men jag håller med dig, andras ungar verkar för jävla jobbiga mest hela tiden...:D

14:19  
Blogger Anna Nio:

Erik: Jo, jag förstår hur du tänker, men är den här rasen verkligen värdig att få fortsätta existera i flera tusen år till, egentligen? Om man nu ska tänka i de banorna, menar jag. Jag är inte så säker på det. Jag gör det jag kan för att världen ska bli en bättre plats för oss som lever i den nu och de som komma skall, men jag vet inte om jag vill göra ett sånt slutgiltigt offer som fortplanting innebär. Detta dels för att jag som sagt inte är beredd att ge upp mig själv och mitt liv, men dels för att jag inte vet om jag vill göra det mot min avkomma; Skulle jag få ett barn som skulle brås det minsta på mig så skulle det barnet vantrivas lika mycket med 95% av mänskligheten som jag gör, och liksom jag också se hur vår egen ras gör allt vi kan för att utplåna oss själva och vår planet.

Och det kanske jag lika gott kan bespara henne/honom. :D

Det där med att livet får en ny mening betvivlar jag inte, de flesta människor saknar ju faktiskt helt existensberättigande och mål med sin tillvaro - men jag har andra sätt att ha och få mening med mitt liv. :)

14:44  
Blogger Mård:

anna: Precis det här generaliserandet är det som är svårast att lära sig leva med som nybliven förälder. Att innan man ens öppnat munnen och sagt hej känna sig tvingad att försvara sig inför de gamla vanliga fördomarna. Lika jobbigt och okonstruktivt som att få höra jordens längsta, stereotypa svada om dryga stockholmare, omvårdande kvinnor, okunniga läkare eller vad som nu stör individen ifråga. Kontentan blir att det känns jävligt tradigt att hela tiden behöva slåss mot fördomsrantandet att man hellre väljer folk som inte ser en som Förälder - tramsig, förutsägbar, hjärndöd och kroppsligt förbrukad per definition, utan som en individ som bland mycket annat valt att skaffa barn. Om de man väljer att omge sig med har barn eller inte är däremot mig fullständigt egalt. Personligen förväntar jag mig inte av någon jag umgås med att de ska gilla min unge, däremot att de respekterar mitt sätt att leva.

Jag fattar att det känns surt att "förlora" vänner till familjeliv, men det är precis lika ovärt att tappa kontakten med vänner som stuckit utomlands, gått upp helt i ett nytt förhållande, börjat på kååååånstutbildning och slutat befatta sig med vanliga ickeestetiskt patrask osv. Essensen i surheten tror jag dock är att känna sig bortvald till förmån för något man inte valt själv. Åtminstone är det det som svider mest för mig.

14:26  
Blogger Anna Nio:

Mården: Det kan jag absolut förstå, och det ger ytterligare en jobbig dimension till mina farhågor kring vad som skulle hända om jag ynglade av mig; Att behöva möta de förutfattade meningar som många, däribland jag själv, hyser för merparten av föräldrar. Komplext, ångestframkallande, gah! :D

Självklart är det alltid tråkigt att tappa kontakten med någon man hellre skulle behålla i sitt liv, oavsett anledning, och likvärdigt tråkigt är det att "förlora" någon på grund av förändringar hos den andras personlighet. Det har hänt med vänner till mig, och då hade det inget med bebisar att göra. Bägge skeendena ligger utanför ens kontroll, vilket kan kännas mycket frustrerande - man vill behålla sin vän på samma, eller liknande, villkor som man haft henne eller honom tidigare, men livet förändras alltid, och människorna likaså. Det blir surt ibland, men då kan man ju gnälla av sig i sin blogg, till exempel. :D

14:41  
Blogger Friskriven:

Vad sjukt, hittade en tidning på jobbet där det var med en artikel om henne. Fotade uppslaget och tänkte lägga upp i min blogg. Det där är SÅ jävla genomsjukt! man blir nästan förbannad :D

15:26  
Blogger Anna Nio:

L: Jo, Nadya Suleman verkar inte vara årets mest populära morsa, om vi säger så. :/

15:41  
Blogger Friskriven:

Nää, såg det också. Hon var väl dum i huvudet innan, men annars skulle kanske vem som helst bli galen av att föda sådär många ungar i en "kull".

Vidare har jag samma syn som du på det här med barnskaffande. Will I ever? Men det får bli som det blir. Vid 35 har jag dock satt min gräns.

15:43  
Blogger Anna Nio:

L: Jag har också känt att 35 är min bäst före-gräns väldigt länge, men eftersom det skulle ge mig 5,5 år kvar till hammer time så har jag tänjt lite på den, men inget är ju helt skrivet i sten. 37 kanske känns helt obeskrivligt mycket för gammalt, 39 kanske känns perfekt, eller så kommer aldrig barnsuget komma alls - det vet jag inte förrän jag är där.

09:44  
Anonymous Alexander:

Hej Anna.

Jag läser inte ofta bloggar. Kommenterar dem ännu mer sällan. Men efter att ha läst din mycket välskrivna, oerhört tankeväckande text, så bryter jag en tradition av tysnad.

Jag ska bli pappa. Om ungefär tre månader. Det känns fantastiskt. Spännande, oroligt och alldeles överväldigande. Jag har, liksom många ungdomar - inklusive du själv - kännt en viss skepsis mot att skaffa barn. Mycket av den känslan har varit förankrad i den irritation och fördomsfullhet du beskriver. Problemet - och detta är det fundamentala i min argumentation - är att jag inte visste vad jag vet nu, jag kännde inte vad jag nu känner, jag är inte den jag var. Empiri och fördomar går sällan särskillt bra ihop, vilket leder till att jag tycker att du applicerar en förkastlig analys på den första delen av din text, medans du talar om egen erfarenhet, känsla, mentalitet i slutet. Du kan ju för tusan inte använda begreppet "förlora sin identitet" i denna kontext. Det är moraliskt omöjligt att göra en distinktion mellan att förlora och att utveckla sin identitet. Att man plötsligt omvärderar - latent vill jag tillägga - sina prioriteringar på grund av att man skaffat barn innebär inte på något sätt att man bytt ut eller förlorat sin identitet. Du verkar i din text inte acceptera att andra männsikor undergår en annan utveckling än din, vilket givetvis är både småsint och egoistiskt. Jag tror på inget sätt att du som människa är det, men jag tycker du skall vara försiktigare med dina generaliseringar innan du plötsligt allienerar människor bara för att du inte respekterar deras paradigm. Fascism startar på det sättet.

Dock vill jag också påtala att din text är, för mig, väldigt gripande eftersom det - enligt min tolkning åtminstone - uppenbarligen finns en viss sorg hos dig rörande det du skriver. Jag upplever dig som en starkt kognitiv och känslig person vilket måste vara tufft i kontexten att inte vilja ha barn, snarare kategoriskt avsky dem. Jag hoppas att detta inte förhindrar dig från att vara den du vill vara, och jag hoppas att du inte blir obstinat innan du hinner reflektera i tid. Jag hoppas att du gör som du känner, utefter vad ditt hjärta känner och inte vad din akademiska analytiska hjärna tvingar dig till. Jag tror inte att det är ett problem för dig, då du verkar ha alla hästar i stallet; men känsla, reflektion och självinsikt är ju inget man lär sig eller blir skänkt.

23:52  
Blogger Anna Nio:

Alexander: Först och främst vill jag säga grattis till stundande faderskap!

Just att man inte vet hur det känns innan man varit där är något jag försökt argumentera för i bloggkommentarerna hos en vän, som har barn. Där verkade inte min åsikt få något som helst gehör, det ansågs att det var självklart att en barnlös kan känna samma saker som en förälder, vilket jag anser är helt omöjligt. Och nu fick jag svart på vitt från en (nästan-)förälder att det jag säger verkar rimligt. Innan man står där med sitt skära knyte i famnen kan man inte veta hur det verkligen är, det tycker jag är helt självklart. Och jag påstår mig inte veta hur det är heller, jag hade däremot ett behov av att dels få ur mig mina observationer av barnalstrandets negativa inverkan på andra tjejers personligheter, och dels ett behov av att skriva av mig om mina personliga skäl till att inte längre känna mig pressad till att bli päron.

Angående att förlora sin identitet är det baserat på de kvinnor jag sett, hört och på olika sätt haft runt mig, hela livet. Kvinnor som går från att vara en människa med spridda åsikter och intressen till att bli en Mamma, som lever hela sitt liv genom sitt barn, relaterar allt till sitt barn, ägnar all sin fritid åt aktiviteter som har med sitt barn att göra, etc. Givetvis tar barn mycket tid, och rätteligen så, men jag känner aversion inför detta omöjliga i att inte kunna prata om annat än sitt/sina barn, och att allting måste handla om barnrelaterade ting som bebissjukdomar, bilstolar, barnkläder, etc - men inte längre om något så trivialt som ett läppstift, eller för den delen, något vettigt som Ipred. Hänger du med på hur jag menar? De/ni som har fler dimensioner efter färdigbakt knodd är det bara att gratulera; Ni bevisar mig fel och det blir jag glad åt.

Självklart accepterar jag att man utvecklas åt olika håll, herregud. För att uppskatta min text så mycket som du säger dig göra så verkar du tyvärr inte ha förstått den helt och fullt. Att jag är sorgsen stämmer exempelvis inte alls, snarare tvärtom: det känns bra att rakryggat säga nej till den samhälleliga pressen att man "måste" skaffa barn, helst innan 35. Därmed inte sagt att jag säger nej permanent, jag har bara avsagt mig den här jagade känslan av att tiden rinner ut. Den känslan har jag haft tidigare och den har då varit grundad i logik och tänkande, och det är den känsla jag har nu som är bosatt i hjärtat. Inte tvärtom. Rinner tiden ut för mig utan att jag känner att jag är intresserad av fortplantning, ja då är det väl så det ska vara, helt enkelt. Att skaffa barn för att man bara ska måste vara en av de sämsta skälen nånsin, ett sådan beslut ska vara fattat på goda grunder och starka känslor, i mitt tycke.

08:53  

Skicka en kommentar

<< Home