29 april 2009

Liten Tuva välter ofta stort lass. Hoppas jag.

Finaste Tuva

Jag vet att jag knappast ligger i skyttegravarna med att kommentera detta, men satan så bra gjort! Tuva Novotny vägrar ställa upp på samhällets idealiserade bild av kvinnor, kändisar och sexualitet, och hon vill bara prata om relevanta saker - sitt yrkesliv - när hon intervjuas. Det är ju klockrent!

Varför ska man egentligen läsa om random välsminkad kändisbrud och hennes träningsprogram, hundar, nya jeans eller vem hon ligger med? Jag ser inte intresset! Det är ju en person man inte känner, ergo: ointressant att skvallra om. De flesta av oss skvallrar i varierande grad, men jag tycker hela poängen dör ut är det handlar om nån man inte har någon personlig koppling till. Klart man vill berätta för andra vänner att den och den är preggo, eller att han och hon gjort slut, det är knappast konstigt, och dessutom korrekt och relevant information som bekantskapskretsen bör veta om sin gemensamma kamrat. Dessutom är det inte illvilligt skitprat.

Mången gång har jag funderat på hur det känns att vara skvallerjournalist, och vem det egentligen är som sitter och hittar på alla dumheter som skrivs om kändisarna. Vilket fantastiskt konstigt jobb att vara proffsljugare, märkligt att de inte blir stämda för förtal oftare än de blir egentligen. Intervjuer med skådespelare borde handla om deras agerande, filmval och situationer som uppstått under arbetets gång, inte vad de har i sitt kylskåp eller använder för hudkräm.

Men åter till Tuvas manifest, vilket lyder såhär:

”Efter tretton år som skådespelare har jag tagit ställning mot att medverka till att unga flickor strävar efter film- och modebranschens glamouriserande och ytliga utseendeideal.

Konkret innebär det att jag aldrig gör förstasidor, att jag vid fotograferingar inte använder mer smink än normalt och bara använder kläder som jag skulle kunna ha på mig privat.

Jag ville att ni skulle veta det, så att er stylist inte blir frustrerad över att jag vägrar ta på mig den superfunky pinke galla-kjolen och för att sminkösen ska slippa bära med sig den stora väskan.

Det kan verka naivt att tro att man kan göra skillnad, men detta är något jag uppriktigt ser som mitt ansvar.

Kära hälsningar Tuva”

Det är rakt på sak, kortfattat, konkret och med en sansad och trevlig ton. Alltså inte ett argt, skanderande jätteprojekt som basunerar ut skuld och härkomst. Hennes budskap är lättförståeligt, svårt att misstolka och dessutom ett underbart ställningstagande av Tuva Novotny, i egenskap av ung, vacker, och känd kvinna. Tycker jag. Allt utom "pinke galla-kjolen", vad betyder det? :D

Etiketter: , , ,

2 Åsikter

Anonymous bror:

Helt fantastiskt! Man blir glad ända in i själen, men samtidigt undrar man ju varför ingen vågat slå näven i bordet tidigare?

05:31  
Blogger Anna Nio:

Ja, visst blir man?

Antagligen för att många inte tänker så, utan blir glada åt att bli tillfrågade om att posera sexigt i snygga kläder (jag vet ju bara hur många helt vanliga tjejer som älskar sånt). Jag tror också att det är nåt som de flesta tjejer inte skulle våga säga till om, att de är rädda för reaktionerna det skulle möta. Det skulle kunna skapa en negativ mediebild av dem, vilket kan förändra och förstöra deras status i samhället, vilket jag tror är något de är väldigt rädda om.

11:30  

Skicka en kommentar

<< Home