29 mars 2007

Att ta från de rika

Men herregud, jag fattar inte vad folk gnäller på i följande artiklar! "Åååh, jag har BARA femtusen kronor kvar efter att räkningarna är betalda, det är så LITE, jag har inte RÅD att skaffa barn!" Vad? Hur tänker de? Okej, jag har ingen exakt siffra på vad det kostar att ha barn, men inte fan tror jag att det kostar 5000 dållars i månaden. Vi har mellan 0 och 2000 kronor tillsammans efter räkningar ungefär. En fantastisk månad kan det kanske skjuta upp till 3000-4000 spänn, fortfarande tillsammans, men detta är sällsynt. Det framgår inte alltför tydligt om den första kvinnan har alla sina pengar själv eller om det är delat som gäller där, men är det INTE delat så ska hon bara hålla käften. STFU n00b, I pity the fool! Fem lax för sig själv VARJE MÅNAD låter ju som rena himmelriket i mina guldfattiga öron.

Det känns lite mer hoppingivande för mänskligheten såväl som de framtida utgifterna för oss om vi nånsin blir parents själva, när man läser i forumet angående artiklarna:


"/.../Vi får ut runt 27000 tillsammans och har utgifter (bil dagis, hyra, lån, mat mm) på runt 23000. Vi har alltså 5000 kr över som ska räcka till en familj på två blöjbarn, två vuxna och kommande liten till. Det klarar vi utmärkt! Vill man verkligen ha ett barn så sätter ekonomin inga större hinder. Man behöver inte ha en barnvagn för 10000 eller de allra senaste modet på sin lilla. Vi har prioriterat bort dyra resor, nya skidor/cyklar/bilar och vi får ihop vår ekonomi utan problem varje månad."

Det talas även mycket om rättighet kontra skyldighet, och att "vill man så går det". Och inget ont om dessa argument, men bara för att man vill något så betyder INTE det att man kan. Jag vill kunna flyga, till exempel, men det kan jag inte, och inte heller kan jag lära mig det. Och jag förstår absolut att den här typen av argument syftar till att man ska dra ned på sin onödiga "lyx"-konsumtion. Men de som inte har någon sån att tala om då? Vi som lägger kanske 300 kronor på nöjen på en månad, som inte har en bil, som aldrig reser utomlands, som inte
har dyra hobbies och som extremt sällan äter ute - var ska vi spara in är det tänkt? Nåväl. Vår ekonomi är liten, skral och ängslig, men trots det är det inte den som gör att barnen inte blir gjorda i det här huset. Basta.

Har man inte råd med barna så kan det hända att de blir
rödhåriga uppviglare som håller sig med byrackor. Pass på!

Etiketter: , , ,

11 Åsikter

Anonymous Anonym:

Femtusen spänn är faktiskt inte alls särskilt mycket. Faktum är att just femtusen per vuxen är det minsta man enligt myndigheter/bolåneinstitut etc. får ha kvar efter allt är betalt för att t ex få ett bostadslån. Har jag för mig...

17:55  
Blogger Anna Nio:

Men, nej, femtusen per PERSON kan det ju inte vara möjligt att de menar, det är helt ärligt löjligt mycket pengar att ha kvar efter att alla utgifter är betalda (i min värld). Fast de kanske inte tänker på existensminimum, utan har någon egen räknetabell som de går efter?

18:03  
Anonymous Anonym:

Jo, det är femtusen per skalle...faktiskt...:) Nä, existensminimum är det väl inte riktigt, snarare något slags man-måste-kunna-leva-lite-också grej...

Jag och Mia ligger väl ungefär på den gränsen. Ibland lite över, ibland lite under beroende på hur stora utgifter vi har...

19:26  
Blogger Mård:

Men oftast modifierar folk det där om hur mycket de har att leva på varje månad blaha blaha och snyft och buhu rätt mycket. Ta t ex begreppet "efter att alla nödvändiga utgifter är betalda", det är otroligt stor skillnad på om man räknar in mat, busskort, blöjor, smink, bensin, tvättmedel, telefonräkningar, etc i det.
De som menar att de har 5000 kvar varje månad EFTER att de betalat hyra + alla tänkbara räkningar + mat + transport + dyra vanor har inte mycket att gnälla på. De barnfamiljer som menar på att de tillsammans har 5000 kvar att leva på efter hyran men INNAN allt annat är inräknat har det jävligt tufft.

De värsta är de som shoppar upp alla sina dållars på svindyra kläder, snitsigt smink, frisörschampoo, salongsmanikyr, handväskor för 8000 kr, och sen bara byhy jag har inte råd med maaaaaat, måste ringa pappa nu...

20:39  
Anonymous Anonym:

mård: Argh! Sådana personer stör jag mig också nå grymt på.

21:59  
Blogger Anna Nio:

Mården: Haha, jo sannerligen. Men jag utgår givetvis från att man räknar med vett och sans, så att man alltså med femtusen kvar efter nödvändiga utgifter faktiskt menar just det man säger (själv räknar jag in mat, busskort, tandläkare etc i månadens fasta utgifter, och självklart även samtliga räkningar) och ingenting annat. Vad jag och Johan alltså har att röra oss med helt fritt är allt som oftast ungefär en tusenlapp per skalle - ibland något mer, ofta mindre. Men sen ska tilläggas att det så gott som alltid dyker upp någon oförutsedd utgift som omkring hälften av den där lusentappen går åt till också förstås. Så kul var det för de pengarna, tjipp!

Personligen anser jag att märkesmänniskor som skaffar barn är nästan värst - jag begriper inte hur man kan köpa Versacebikni till en ettåring. Det är mig lika konstigt och främmande som, ja som incest, jag kan inte begripa hur man kan resonera fram ett sånt beslut. Jag har noll och intet att säga till sådana människors förmån.

22:02  
Blogger schmut:

ju mer man har desto mer vill man ha.
vi har 3000:- kvar efter hyra + räkningar är betalda. en föräldraledig och en sjukskriven föräldraledig, det är minimalt med pengar det! vore det inte för barnbidraget så skulle vi gå på knäna.
det känns dock som om det kvittar vad man har innan man skaffar barn, både i lön och sparat, för man vet aldrig vad som händer...

5000:-låter nice.

23:07  
Anonymous Anonym:

....och aldrig tycker man att man har tillräckligt med pengar. Man vill alltid ha lite mer...:)

05:28  
Blogger Anna Nio:

Pengar är roten till allt ont. Och det mesta goda också, dessvärre.

Schmut: Jo, tre lax för två vuxna och ett (?) barn låter ganska snålt tilltaget, jag önskar hopp om bättring för er ekonomi snarast.

Jo, det låter vettigt, man kan inte planera allt givetvis. Det låter dumt att avstå från barn för att man inte anser sig ha råd, men samtidigt är det knappast smart att skaffa barnen om man inte kan försörja sig själv heller. Ett mellanting är troligen det bästa, eller som man så populärt säger i vårt land: lagom är bäst. :/

16:14  
Blogger Sanloko:

Har du kollat dina ägg och käre makens spermier? Vänta inte för länge, vi gick när dryga halvåret hade gått. Det ångrar vi inte. Mer barn åt alla! Det vore så skoj om ni också kunde bli föräldrar. :-)

20:07  
Blogger Anna Nio:

Sanloko: Nä, så långt har vi inte kommit, vi har ju inte börjat försöka ens ännu. Men klart jag har funderat i banorna "tänk om allt inte funkar?", och det är läskiga banor, huu. Peppar peppar.

Jaa, det vore hur underbart som helst! Säg det till Johan vetja, det är han som behöver pepp. ;D

20:42  

Skicka en kommentar

<< Home