29 december 2009

Will work for food

Vissa jobb känns helt obegripliga att nån över huvud taget vill anstränga sig att få. Visst, tänker ni, som toalettstädning, plocka sopor från marken och sånt. Ja, förvisso, men det handlar om jobb som i ärlighetens namn är rätt lätta att få, de kräver ingen bakgrundskunskap, meriter, betyg eller snitsiga rekommendationsbrev. Direkt. Men det finns jobb som jag inte för mitt liv kan förstå varför man alls måste utbilda sig till titlarna, och det finns jobb som jag inte begriper varför man eftertraktar så hett, trots att själva jobbet verkar helt nerpissat.

Ta bibliotekarierna. Det krävs totalt cirka fem års högskolestudier för att få kalla sig bibliotekarie. Fem. År. En bibliotekarie håller ordning i hyllorna, vet skillnaderna mellan Hce och Hci, lånar ut böcker, svarar på frågor om böcker och tidskrifter, tar emot återlämnade böcker och utfärdar lånekort. Och så ser de antingen bistert sura eller liknöjt (möjligen lobotomerat) fromma ut och hyssjar när de ser en chans. Varför tar det fem år att lära sig det här? Är det tystheten som är svår, lite som svårigheterna för en ninja att lära sig vara ljudlös och osynlig? Måste man kunna allt om alla böcker i hela biblioteket, utantill? För det kunde ju ta lite tid, faktiskt. Nästan så att fem år är rätt snålt tilltaget då. Men annars, varför vill man ägna fem års högskolestudier på att lära sig denna (synbart bristfälliga) kunskap och sedan sitta bakom en nött trädisk med glasögonen på nästippen och skyffla andras bokval fram och åter mellan hylla och disk, dag ut och dag in? Hur kan det vara värt den tid och möda det ändå innebär att gå på universitet, för att sedan stämpla datum på lånekort och söka upp artiklar? Och att studera på universitet, där även den enklaste frågeställning tvågsmässigt kompliceras och omformas tills ingen förstår nånting, men alla kan humma uppskattande åt de krångliga ordvändningarna och det totala ordbajseri som dränker deras ögon och öron, så att eleverna vid examen dels inte vet någonting om någonting, och dessutom inte heller talar begriplig svenska längre, är verkligen inget man gör lättvindigt. Kanske är det så enkelt att alla bibliotekarier är dumma i huvudet, vad vet jag, vad vet jag?

Men vad sägs om apotekare? Det är ungefär samma skit där: som apotekare får man ha vit rock och myndig uppsyn, man hämtar askar och flaskor och gör kråkor på klisterlappar och trycker på enter. Och så får man svara på frågor om klåda, värk och feber. Det här tar också fem år att lära sig. FEM ÅR! Vad är det för klåpare som sätter ihop högskoleutbildningarna egentligen, kan vi inte anlita en effektivitetskonsult som städar upp bland jolmet? Förslagsvis jag, jag skulle hysta ut alla oanvändbara kurser i ett nafs, och kunde lika gott passa på att boota ut erbarmligt språkvidrig kurslitteratur och okarismatiska föreläsare när jag ändå håller på. Ritsch ratsch filibom. Så. Åter till saken: hur intressant kan det egentligen vara att sätta klisterlappar på askar, frågar jag mig, eller att tala om för folk att medicinen ska tas tre gånger dagligen och får inte delas? Är man intresserad av hälsa så kan man bli dietist, tränare, guru eller läkare. Men apotekare? I forna tider blandade de väl ihop en massa dekokter själva, och då kan jag förstå tjusningen, men då betvivlar jag starkt att nån högskoleutbildning var involverad å andra sidan - alltså win-win mot dagens lose-lose läge, helt enkelt. Alla piller kommer ju klappat och klart i förtryckta förpackningar i dagens samhälle, några häxdoktorskunskaper är icke nödvändiga, ej heller önskvärda. Var god lämna in dina förkrympta skallar på vägen ut, adjö.

Sen har vi den andra klassen yrken, den där jag bara inte fattar varför man gitter lägga nån effort på att få. Som flygvärdinna. Herregud, det går ut på att flyga kors och tvärs, vilket, let's remind ourselves, faktiskt inte är det absolut säkraste eller roligaste man kan ägna sina dagar åt. Eller nätter. Man får lock i öronen och det brummar och susar konstant, man kan krascha när som helst och ibland kan nån mupp ha bomber i skorna också. Plus att de får stå i mittgången och vifta lojt med flytväst och peka på nödutgångar, de släpar mat- och dryckvagnen fram, och sen tillbaka, de ser till att alla har bälte och de stänger handbagageluckorna. Och så har de hopplöst fula uniformer och helt outdated strama frillor. Jaha? Det låter fantabulöst dödstrist alltihop. Och fult. Man får flyga överallt, men än sen då? Det handlar oftast inte om några längre perioder man kan stanna på orten man just flugit till, om nån trodde det. Snarare en natt i Paris, en natt i Stockholm, en i Edinburgh, en på flygplanet och en i panik. Tio för de stora och fem för de små, skynda på, skynda på, snart ska karusellen gå. Hej sömnproblem, jetlag och stress! Men ändå är flygvärdinneyrket omhuldat av nåt slags glamouröst skimmer, det är en dröm för många. En dröm att stå med flytvästen och rycka i syrgasmasken? En dröm att flänga hit och dit som en vante, utan att hinna se eller uppleva nånting av alla städer och länder? Att drunkna i havet efter ett haveri? No ma'am, jag betackar mig!

Då är jag hellre gatsopare eller biljettkontrollant. Då slipper man i alla fall en miljon i studieskulder för ett idiotiskt jobb, eller en konstant tokstress och tidspress för ett ännu mer idiotiskt jobb. Sånt verkar väldigt onödigt att hålla på med, faktiskt, så jag skippar det.

Etiketter: , ,

15 Åsikter

Blogger Dallerberg:

HAHAHAHAHA du tog upp de enda två högskoleutbildningarna jag seriöst funderat på att ta :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

19:17  
Anonymous Anonym:

Och jag som bara sorterar tidskrifter A-Ö, vräker dem i golvet och börjar sortera pånytt -en bibliotekaries enda uppgift på arbetet - eller hur sonen? /med ironisk grimas, Chamowa :)

21:33  
Blogger Anna Nio:

Marre: Hahaha, men åh, känner du inte att det är magiskt lång tid för att lära sig nåt som verkligen SER rätt enkelt ut då? :D

Mamma: Ja, precis! ;D (Sonen? Jag är din dotter, senilmamma! :D)

21:39  
Anonymous Anonym:

Skruttan - sonen/brodern läser o kommenterar ju i din blogg, så det är självklart riktat till honom, eftersom det är han som myntat beskrivningen av bibliotekariens arbete.

Info till Dallerberg - bibliotekarier på högskolor är numera informationsspecialister, (jag är på KTH) och det är otroligt stimulerande arbetsuppgifter. //Chamowa

15:13  
Blogger Anna Nio:

Jag trodde det var både jag och Erik som myntat det, men jag minns inte. :)

12:52  
Blogger Articuno:

Klickade på en länk hos 30+ och blev hånskrattad åt i första inlägget jag läser. Men du har antagligen rätt - alla vi som läser på Bibliotekshögskolan är nog helt dumma i huvudet.

23:16  
Blogger Anna Nio:

Articuno: Hahaha, nej, det är ni med all säkerhet inte, det är bara jag som inte kan förstå vad det är som ska behöva ta sån tid att lära sig. Att vara bibliotekarie ser jag inget fel med, det är bara den uppskattade mängden kunskap ackumulerad under skoltiden som jag har svårt att se nytta av i yrket.

12:28  
Anonymous bror:

Hahaha, jamen det är väl klart att en bibliotekarie bara lägger tidskrifterna i ordning? Vad annat finns det att göra liksom? :P Nä, jag har också grunnat på vad exakt det är man skall lära sig under dessa fem år? Dessutom har ju vår kära moder mig veterligt inte gått denna omistliga utbildning, och någon bättre bibliotekarie än henne tror jag det är svårt att hitta...:)

18:58  
Blogger Anna Nio:

Erik: PRECIS! Det går ju bra ändå, uppenbarligen, så vad är poängen? Jag sliter mitt hår! :D

11:01  
Anonymous Anonym:

nu måste dock vän av ordning rätta dig lite om apotekare. Man kan som apotekare bli chef på apotek men de som du syftar på som sköter själva recepthanteringen är receptarier. Apotekare jobbar med helt andra saker, många jobbar på t ex astra som en länk mellan kemister och färdig produkt, genomför utprovningar t ex då de har utbildning om människokroppen. Sen tycker jag nog du var lite taskig mot receptarier eftersom de ska veta hur olika kemiska ämnen påverkar varandra i kroppen, alltså om du äter olika läkemedel hur de fungerar ihop. Det är inte så enkelt, att välja fel värktabletter om man äter viss hjärtmedicin kan ju få ganska allvarliga konsekvenser.

16:26  
Blogger Anna Nio:

Anonym: Aha! Mja, läkaren som skrivit ut receptet ska väl ha kollen först och främst, eller tänkte du på icke receptbelagda läkemedel? Givetvis ska man känna till såna potentiella bieffekter, men jag förstår ändå inte den långa utbildningstiden - dock vet jag nu inte hur lång tid en receptarie utbildar sig, utan tänker mig deras jobb kontra en femårig skola. Och medge att det är lätt att missta yrkestiteln när receptarierna jobbar på Apoteket, medan apotekarna jobbar nån annanstans. ;D

12:32  
Anonymous Anonym:

definitivt, det är universitetens [bajsnödiga] traditioner och gamla anor som ställer till det. Så har det alldit varit liksom.

Och om medicinerna, det kan vara så att du går till olika läkare för olika åkommor och att de då skriver ut saker som inte "matchar" medans på apoteket ska se hela bilden när de får upp dig på sin dator. Detta gäller väl främst folk med många olika mediciner och framförallt äldre. Vet faktiskt inte vem som har ansvaret för att det kollas vad du äter för medicin. Läkare brukar sällan fråga tycker jag...

13:05  
Blogger Anna Nio:

Sant, läkare har långt ifrån den goda koll de vill ge sken av! Men så skönt, då är inte apotekspersonalen fullt så onödig som den vid första anblicken verkar, alltså. :)

13:38  
Blogger Articuno:

De flesta av oss som går biblioteksutbildningen fattar faktiskt inte heller varför det ska ta så lång tid. Hur svårt kan det vara, liksom?

Vi var 180 personer på första föreläsningen och nu, tre år senare, är det mindre än hälften kvar. Det är rätt så många som har tänkt "Men ... varför ska jag läsa det här? Jag ville ju bara bli bibliotekarie" under de här tre åren.

10:55  
Blogger Anna Nio:

Articuno: Åh, det är så mycket jolm på universiteten! Jag läste ett tag på lärarprogrammet och det är lika mycket skit där - men fram för allt en total brist på pedagogik, vilket känns obegripligt, för tekniker för att lära ut känns ovärderligt för just lärare. Kan man tycka. Men nej.

18:52  

Skicka en kommentar

<< Home