20 februari 2010

Bokfrågornas ABC #3: C

C is for cookie, that's good enough for me, som Kakmonstret sjöng en gång. Och med det vill jag ha sagt, att det nu är dags för del tre, aka C, i Lilla O's bok-ABC.

1. Hur skulle du definiera chick-lit? Vad är ditt förhållande till genren?

Lättläst, tramsig historia om, av och för en eller flera neurotiska, stereotypa kvinnor och dennas/deras relationsproblem. Dynga, kan man också kalla det. Jag har, mig veterligen, läst en sådan bok, som hette "Baby-sug", och såhär i efterhand kan jag inte begripa hur det kom sig att den befann sig i min ägo ens, men jag tycker mig ha ett vagt minne av att ha fått den i present, av någon som uppenbarligen inte visste vad jag gillar att läsa, men var snäll nog att ändock ge mig en present (diplomati, I haz it). Jag tror det bästa med den är författarinnans efternamn: Moriarty. Allt annat var faktiskt riktigt, riktigt hemskt att kämpa sig igenom.

2. Berätta om en bok som innehåller en viktig ceremoni.
Jag har funderat och funderat på den här punkten, men jag ger upp. Jag kan inte dra mig till minnes något sånt i de böcker jag läser - I don't do ceremonier, tydligen.

3. Förra veckan (jag är tidsmässigt hopplöst efter i den här leken) delades den spanskspråkiga världens mest prestigefulla litteraturpris Cervantespriset ut. Cervantes skrev om antihjälten Don Quijote. Vem är litteraturens största anti-hjälte enligt dig?
Gud, så svårt. Jag har klurat av och till på saken, och jag får nog säga kriminalteknikern som också är en nitisk seriemördare: Dexter Morgan, i "Darkly Dreaming Dexter" och dess uppföljare, av Jeff Lindsay. Böckerna ligger förstås till grund för den suveräna tv-serien "Dexter", och so far har jag bara läst den första, vilken i stort sett är identisk med säsong ett av serien. Vilket med andra ord betyder att det är en skitbra bok.

4. Dela med dig av ett citat som på något sätt anknyter till böcker och författare!
"Outside of a dog, a book is man's best friend. Inside of a dog it's too dark to read." -Groucho Marx

Etiketter: , ,

2 Åsikter

Anonymous Lilla O:

Underbart citat! Dexter måste jag verkligen se. Missade första avsnittet, tänkte se ikapp och sedan se resten på tv, men det har liksom inte blivit av.

13:32  
Blogger Anna Nio:

Ja, jag gillar det skarpt själv, förstås. :D

Oh ja, det tycker jag absolut du ska göra. Jag tenderar att alltid tappa fokus på serier efter två och en halv säsong, oavsett hur bra de är, men so far so good gällande Dex, även om jag tappat bort mig som vanligt. ;)

13:57  

Skicka en kommentar

<< Home