17 november 2010

Att nöta ut människor

Jag gillar massor av olika sorters musik, och är helt klart en periodpundare av skilda genres eller artister. När jag hittat nåt jag gillar så lyssnar jag så mycket på det att om det varit en vinylskiva hade den blivit repig. Sen har jag lyssnat så intensivt att öronen inte orkar mer - då kan det ta en evighet innan jag orkar höra på just den artisten igen - och det blir aldrig samma intensiva upplevelse om när det var nytt och oupptäckt. Det är fortfarande bra, men jag sitter inte och vältrar mig i tonerna, jag lever inte i musiken på samma sätt. När magin är bruten är det bara ännu en bra artist, bra låtar.

Att det blir såhär är jävligt trist, och att det är precis på det här viset jag hanterar det mesta i mitt liv, är också väldigt trist. Till exempel när jag blir kär, då andas, tänker, och flätar jag samman mig med föremålet för mina känslor. När intensiteten inte går att upprätthålla längre, när man måste pausa för att andas och för att betala räkningarna eller gå till tandläkaren, då bryts det. Hela den fantastiska känslan går av. Inte direkt och på stubberten, men så sakteliga försvinner det speciella, blandas upp med vardagens lunk och återkommande meningslösheter. Glansen som omgett min kärlek falnar, och synliggör en människa som även han måste klippa tånaglarna och äta frukost, precis som alla andra. Som måste göra allt tråkigt och normalt och platt. Och det är här som allt börjar slutta, bara lite, lite. Har det en gång satt igång verkar det ostoppbart, det är som att bromsa i en störtloppsbacke; no can do. Det är bara början på slutet, kan man misantropiskt säga. Inte för att jag tänker så när jag är i en relation och är kär, men nu, i retrospekt av samtliga (sex stycken) havererade förhållanden jag gett mig i kast med, tycks det mig bara alltför tydligt.

I vänskapsrelationer är det inte särskilt annorlunda: jag lär känna en ny person som jag tycker jättemycket om, vi umgås intensivt och/eller många gånger, men till slut finns det bara inte mer att säga, verkar det som. Jag känner mig som en hemsk person som såväl känner som skriver såhär, men det är som att personligheten tagit slut hos den andra människan. Som att a
llt nytt som fanns att upptäcka nu är slut, så då går vi tillbaka till början och repeterar. Men jag vill inte repetera, jag vill känna att det finns en dynamik, att det finns saker att prata om, att göra, att vi har saker gemensamt fortfarande och att det känns givande att umgås. Egentligen tycker jag inte att det här är särskilt orimliga behov, men nog sätter de käppar i hjulet för mig alltid. Jag har otroligt lätt att lära känna nytt folk och att skaffa vänner var jag än befinner mig, men behålla dem jag har är en helt annan femma. Jag kan ha en människa i mitt liv i flera år, men den personen signifikans förändras kontinuerligt för mig, det är oerhört sällsynt att en och samma vän står kvar inom samma grad av närhet för mig, under en längre period. Jag avundas dem som behåller sina vänner år ut och år in; hur gör de? De som umgås med samma grupp människor flera dagar i veckan, i många års tid; hur gör de?

Jag är en intensiv människa, men i perioder måste jag tillåta mig att falla ned på mjuka bolster och bara vara en grönsak. Sen studsar jag upp igen och lyser med förnyad kraft. Som ett tomtebloss, flammande fort och starkt, för att sedan hastigt dö och lämna endast en skrumpen och trist pinne kvar. Problemet är nog att dels gör inte alla människor såhär; de flesta har en betydligt jämnare fördelning av energi och känslor, men har även de lågperioder dagligen, vilka bara inte märks lika tydligt som när jag har mina, och dels föredrar jag att få vara för mig själv när jag har låga tillfällen, när jag behöver hämta andan och bara vara skittråkig och meningslös; jag vill inte behöva visa upp det här för människor som jag bryr mig om, varför skulle de behöva utsättas för de delarna av mig, egentligen? Lika lite vill jag således behöva omge mig med andra människor när de inte är sociala eller påhittiga. Jag vill träffa folk när jag är uppåt, och jag vill bara träffa dem om även de är uppåt och påhittiga. Att sitta och dega tillsammans utan mening eller mål är med andra ord inte riktigt min kopp té (jag hatar för övrigt té), det är något jag bara klarar av att göra med ytterst få personer, och inte ens med dem vill jag göra det dagligen.

Mina funderingar har nu lett mig till att dels ta det mycket, mycket varsamt med att eventuellt inleda ett förhållande igen, någon gång i framtiden. Att lära känna karln i fråga på ett djupare plan innan jag hals över huvud bekänner min kärlek, så att jag kanske slipper leva i en utopi först, för att sedemera alltid vakna upp till en vardag med smulor i sängen och tråkiga kick-offs med hans tråkiga jobb (och det här är INTE verkliga exempel eller riktat till någon särskild, mind you!). Det här kommer bli otroligt svårt, eftersom jag verkligen ogillar sociala spel, att inte bara säga vad man tycker och känner utan gå och vara restriktiv. Jag säger inte att jag kommer lyckas, för det vet jag inget om, men jag ska fan försöka. Framför allt ska jag försöka att inte hamna i ett förhållande över huvud taget på ett bra tag, utan bara vara själv och lägga krut på vad jag vill göra, utan att distraheras av rosa moln och annat klet.

Insikt två är att jag inte ska bo ihop med en eventuell flamma igen. Jag vill kunna vara ifred, och sitta hemma och ha mysbyxor och vara trist när jag har det behovet, och då vill jag inte att min bättre hälft ska behöva umgås med mig, lika lite som jag vill träffa honom när han inte är på topp, utan egentligen bara är trött efter en lång arbetsdag och kanske har ont i huvudet. Hur mycket en sån här åtgärd kan hjälpa vet jag inte, men oavsett så har jag delat boende med kreti och pleti och fan och hans moster i alltför många år nu; jag är less, jag vill inte dela mitt boende med någon alls. Jag vill bestämma själv över tv-program, möblering, tider och musikval. Jag vill sitta uppe klockan tre på natten och äta glass om det känns bra för mig, utan att behöva störa någon annan i min omedelbara närhet. Vare sig den personen är en vän eller en käresta.

Som Garbo så klokt sa: "I never said 'I want to be alone', I only said 'I want to be let alone'. There is all the difference." Och jag håller verkligen med henne.

Etiketter: , ,

17 Åsikter

Blogger Henrik:

Jag har inga kommentarer i nuläget. Utom kanske att jag tycker lite synd om dig. Tror jag. Jag vet inte om det är rätt.

21:34  
Blogger Anna Nio:

Henrik: Hum, det var inte min avsikt i alla fall, och jag tycker inte synd om mig själv. Jag tycker det är tråkigt, men inte så pass hemskt att jag behöver ta till lipen eller så. ;)

21:36  
Blogger andrea:

Jag känner igen mig delvis, men det är omöjligt för mig att applicera den här utnötthetskänslan på alla. På de allra flesta, absolut (man växer ifrån varandra, eller tråkar ut varandra, det är rätt naturligt). Men jag har en kärna med guldklimpar som jag är nästintill helt övertygad om att jag aldrig skulle kunna tröttna på. Visst, det kanske skulle bli tröttsamt att leva med dem, tvingas tjafsa om disk eller städ, eller irritera sig på småsaker. Lucky enuff, lever man inte med de allra flesta av sina vänner, & på samma gång slipper dom genomlida ens egna dåliga vardagssidor.

Men det är ngt speciellt med guldklimparna. Dom som man aldrig har en tråkig stund med - aovsett om man degar i en soffa, eller bara hänger. Som man kan sitta & prata i timtal med utan att det stannar upp eller blir stelt. Dom personerna är guldklimpar, & jag tröttnar inte på dem hur många år jag än känt dem.

Sen tror jag att det är viktigt att man har olika vänner för olika tillfällen. Vill jag prata nördgrejer ringer jag Elin, Christian eller Martin. Vill jag prata politik eller livets lite svårare ringer jag mamma eller Moa Vill jag fuldansa ringer jag Ambra eller Kribba. Vill jag laga guiness-kaka eller spela tekken ringer jag Jasmin. Vill jag se på film & äta bakispizza ringer jag Linde. Vill jag dricka rödvin & prata hemlisar ringer jag Niklas eller Ida. Vill jag dansa folkdans ringer jag Erik.
Men jag förväntar mig inte att alla dessa passar i alla situationer, helt enkelt för att folk är olika. & på det sättet är det hemskt svårt att nöta ut dem jag älskar, helt enkelt. För jag se dem för vad de är, & vill erbjuda det jag vet att de tycker om.

Men det kanske bara är jag... :D å andra sidan tycker jag att jag är jävligt bra att behålla vänner år efter år efter år. & min förälskelse i dem jag verkligen tycker om växer faktiskt bara mer för varje år. Its good shit!

Sen håller jag verkligen med om att inte bo ihop med den man är tillsammans med. Det har jag slutat med för lääänge sen :D

17:31  
Blogger Anna Nio:

Drejja: Ja, klart man kan ha olika vänner för olika moods och intressen; jag tror att man antingen har det, eller så har man en superduperklick med bästisar som man alltid umgås med, antingen bara nån av dem eller allihopa.

Även jag har olika vänner, men jag tenderar ändå att tappa dem till slut, hur jag än gör. Det är inte direkt så att vännerna ringer och vill ses non stop fast jag sitter och är less på dem, det verkar snarare vara en gemensam sak där man bara glider ifrån varandra - trots att man tycker väldigt mycket om varandra och inte har något emot att ses. Men ändå gör man inte det.

Jag tror att det till stor del också handlar om energi: jag orkar inte vara så nära vän med människor som man antagligen måste vara för att behålla dem i sitt liv. Jag håller alla på behörigt avstånd istället (även fast jag absolut är öppenhjärtlig och deltagande ändå), vilket förhindrar den där sanna, långvariga närheten från att infinna sig. Det blir en snabb, intim vänskap som sedan rinner ut i sanden när ingen orkar anstränga sig ytterligare, vilket verkligen är sjukt synd. :(

Jag verkar bättre på att skaffa nya vänner än på att behålla gamla, bättre på att inleda relationer än på att få dem att hålla. Men jag är medveten om läget och ska göra mitt bästa för att förändra och förbättra min situation i alla fall. :)

14:50  
Blogger andrea:

Men det är förmodligen så att din brist på ork skiner igenom, vilket så kalrt känns lite osexigt som vän och folk därför drar sig ur? Då får du väl fråga dig om du vill fortsätta ha det så, eller for the sake of the friendship försöka anstränga dig för att hålla vänskapen ordentligt uppdaterad & engagera dig lite för att komma folk närmare?

Jag är grym på att skaffa nya vänner också, det är nog en superhjältekraft jag har! ;D Men sen rensar man ju bland även nya vännerna & hittar nya potentiella guldklimpar. Men de jag gillar allra allra mest är faktiskt de jag känt mycket länge. Vänskapen mognar (som ett fint vin!) när man går igenom hardships, bråk, egen utveckling eller konstigheter ihop, den blir intim på ett sätt som inte finns ngn annanstans. Att komma till den nivån kräver ju att man håller vänskapen uppdaterad längre än den där roliga inledningfasen s.a.s, när man precis lärt känna varann.

Men är du nöjd med att de flesta rinner ut i sanden, för att de "tråkar ut" dig, så är det klart att du inte behöver förändra ngt? Jag har inte riktigt fattat om du är missnöjd över situationen, eller om det bara är ett konstaterande?

01:02  
Anonymous Helena Galathea:

Jag känner igen mig. Jag har också lätt för att få nya vänner men tenderar att glida ifrån dom efter en tid. Detta är dock ingenting som stör mig, faktiskt. Det hela hamnar ofta på en nivå jag gillar ändå. En nivå där jag kan träffa dom när jag vill och känner för det, men där inga direkta krav på hur relationen ska se ut finns. Precis som Andrea skriver har jag vänner för olika ändamål. Jag har vänner som jag gör hundrelaterade saker med, vänner som jag tränar med, vänner som jag mer bara hänger och pratar med (tyvärr pratar nog dom mer med mig, men tja.. det är ju trevligt att vara till hjälp iallafall), vänner att gå ut med osv. Det passar mig alldeles utmärkt och jag är glad att dom finns där trots att jag kanske inte hör av mig på lång tid ibland.

Kort sagt har jag själv inget problem med det idag. Förr var jag lite lurad av någon slags utopi där man har en bästa bästa vän som man avgudar och vill umgås med i alla lägen. Nu inser jag att jag inte alls vill ha en sådan, då jag inte hyser sådana känslor för vänner. Det passar mig utmärkt att ha vänner till olika tillfällen, vilka i sin tur har vänner till olika tillfällen. Då är man ju liksom överens om spelreglerna så att säga. :D

Skillnaden mellan oss kanske är att jag inte tappar mina vänner, jag bara umgås med dom mindre frekvent. Dom betyder fortfarande massor för mig, och det tycks dom veta om för dom finns alltid där när jag behöver dom. Och jag finns såklart där när dom behöver mig. Lite dubbelt, men tja.. Andra skulle kanske kalla sådana relationer för bekanta, när man inte ses på länge. Men för mig är bekanta snarare klasskamrater, hundkursfolk och sådana liknande saker, som jag ju träffar oftare än mina vänner men som inte har lika stor betydelse för mig. Och framför allt inte ger mig lika mycket i utbyte. Jag blir som sagt uttråkad väldigt snabbt och majoriteten människor är rätt tråkiga. :P

12:55  
Anonymous bror:

Jag känner ganska ofta, och det har blivit värre med åren, att jag liksom "spelar" när jag umgås med andra människor. Som om jag sitter och låtsas lyssna - och att jag låtsas behöver inte nödvändigtvis bero på att det min konversationspartner säger är ointressant, även om det kan vara det också givetvis - och när jag svarar är det som om jag bara säger det som förväntas av mig utan att jag egentligen bryr mig om vad det är jag faktiskt säger. Ganska ofta känns det som om det "jaget" jag släpper fram inte är den riktiga jag och att jag medvetet håller tillbaka mitt verkliga jag av någon anledning. Jag har också upptäckt att om jag dricker alkohol så försvinner "problemet"; gissningsvis eftersom att bli full bedövar mina sinnen och därigenom tar bort upplevelsen. Av den här anledningen har jag ofta svårt att riktigt trivas som nykter i större sällskap - "problemet" blir värre ju fler människor jag "måste" umgås med - men eftersom jag är en jävel på att fejka att jag trivs, så är det oftast ingen som märker det.

Jag vet inte riktigt om det här hade med vänner-man-ledsnar-på-inlägget att göra, men jag kände ändå att det var relaterat på något sätt...

18:41  
Blogger Anna Nio:

Drejja: Ja, jag har ju skrivit att jag tycker att det är tråkigt och jobbigt att det är på det här sättet, så därför är jag inte direkt nöjd med läget, nej. Jag skrev också att jag är medveten om situationen och kommer göra mitt bästa för att "lösa" den så att jag på något sätt trivs med läget i alla fall; sen om det innebär att bara lära mig att gilla läget eller att strukturera om tankegångar, eller att lära mig bättre vad det är jag värdesätter mest hos en riktigt bra vän - det vet jag inte än.

Fast att du skriver att jag kanske borde anstränga mig mer känns lite som en käftsmäll att få höra, faktiskt. Det är inte som att jag bara skiter i folk och inte vill committa, utan det handlar om att om jag ska kunna jonglera alla aspekter av ett fungerande liv, så stryker den här väldiga närheten på foten, tydligen. Jag har inte kraft nog att vara nära människor under en längre tid.

Samt att folk alltid haft en tendens att vara rätt svala själva också - det är som sagt inte så att mina vänner genom åren ringt ned mig för att få ses medan jag bara struntat i dem. It goes both ways. Och sånt där känner man ju av, så är nån rätt svävande och lite lagom intresserad av att umgås är det inte så konstigt att även jag lägger mindre krut på relationen, right? Jag får styrka av styrka och energi av energi, men avmätthet ger mig tyvärr skjutsar i motsatt riktning. Och det här är en kontinuerlig karusell, lite som att man måste fortsätta vattna sina blommor jämt, man kan inte sluta bara för att de börjat blomma, liksom. Jag tror att det är kontinuiteten som ofta brister, både från mitt håll och från vännernas, och då försvagas länken, man ses mindre, etc, och så står jag där med en relation som blaskats ur återigen.

Kanske är det den bristande orken som lyser igenom, som du säger, men jag tror snarare, om något, att det är en viss distans som jag sänder ut, som gör folk tveksamma. Att jag visar att jag visserligen tycker om nån men ändå inte är villig att släppa dem fullt in på livet. Innan jag vet hur kompatibla vi är så har jag inte energi nog att bara gå all in och hoppas på det bästa, ungefär, så jag avvaktar något tills jag får större visshet. Det är nog delvis också en rest av att OM man är för öppenhjärtlig innan man faktiskt känner nån så kan det slå fel om den personen vill fortsätta vara nära, medan man själv snarare känner att det var något av ett misstag och diskret försöker dra sig undan. Lite som ett dåligt engångsligg! :D

22:38  
Blogger Anna Nio:

Helena: Ja, sån var jag med förut, eller, i viss mån tycker jag fortfarande det är skönt, förstås - jag ämnar ju inte bli tokbundis med ALLA, liksom. ;D Och dem jag är nöjd med att ha nära men ändå på avstånd klagar jag inte alls på, det är, som du säger, väldigt skönt och känns ganska kravlöst för bägge sidor.

Men det är just det faktum att jag inte har nåt val som stör mig, att det jämt blir såhär, och att jag till slut förlorar väldigt många helt. Jag har ju flyttat runt som en galning, vilket självklart kan påverka saken ytterligare. Att jag inte befunnit mig i samma stad sådär överdrivet länge i stöten gör att vänskaper tenderar att, av rätt förklarliga skäl, i större mån rinna ut i den beryktade sanden.

Annars har jag samma definitioner som du på vänner respektive bekanta. ;)

23:01  
Blogger Anna Nio:

Erik: Hmm, ja, jag minns att du berättat det här tidigare vid nåt tillfälle, det låter verkligen inte alls särskilt kul. :(

Har du funderat på varför du känner såhär? Har det att göra med dem du umgås med, eller sitter det hos dig själv? Är du less på ditt umgänge, tycker du kanske bara att de är okej men inte frickin' awesome? Eller känner du att du, av någon anledning, inte vågar vara dig själv? Tror du att folk inte kommer tycka om "dig" om du bara släpper ned garden? Eller är det så att du inte riktigt vet vem du blir om du slutar låtsats, och att det är denna ovisshet som håller dig tillbaka?

Jag tror att det här absolut kan höra ihop med det du sa för ett tag sen, om att det ofta bara känns platt numera, liksom inte riktigt roligt, eller att en bok inte är sådär sjukt bra längre, bara genomgående okej fastän den uppfyller alla krav på att vara tokbra egentligen, etc. Jag tycker det låter som att du håller dig själv tillbaka, vilket i sin tur fuckar upp din perception av tillvaron, och även dina andra känslor. Sätter man ett lock nånstans kan det mycket väl täcka hela kastrullen istället för bara en liten bit - eller så kokar hela skiten över och det blir en köksexplosion till slut!

Jag tycker du ska ta av locket innan hela glöden släcks, eller innan det verkligen säger tjong i buljongen... Kram!

23:09  
Blogger andrea:

Nije - Anledningen till att jag blir förvirrad är att du i dina inlägg verkar säga två saker - du tycker att det är synd att människor försvinner, men på samma gång säger du att du har väldigt lite ork att hålla energin uppe ofta & att glansen kring människor falnar, så att säga. Man får lite intrycket av att du tycker det är synd att det blir såhär, men samtidigt säger att du inte riktigt har orken att förändra situationen? Att du håller folk på avstånd för att du inte har orken? Då är det ju inte så konstigt att det blir såhär, för det uppfattar ju människor - att man försöker hålla dem på avstånd alltså.

Att du uppfattade mitt inlägg som "en käftsmäll" förstår jag inte alls dock :( Jag menade mer att, precis som du säger, så behöver vänskaper vattnas även om det blommat ut. Det är det som är ansträngningen. Det är det som är att få folk att känna att man saknar dem/uppskattar dem även om man inte ses så ofta, av olika anledningar. Man har down and ups även med vänner, men jag håller inte med, som du skriver, att jag bara vill träffa vänner när dom är "sociala eller påhittiga". Skulle jag säga så, skulle det ju innebära att mina närmaste vänner inte vågade/ville kontakta mig när dom mår dåligt, behöver prata om sitt liv eller bara är nere? Jag vill att dom ska komma till mig för att dom behöver mitt sällskap - spelar roll om det är för att dega i en soffa ihop, dansa fuldans eller prata jobbigheter liksom.

Komplicerad diskussion det här. Särskilt svårt är det när det är så extremt subjektivt. Jag kan ju tex inte alls förstå många saker som du skriver, din bror eller Helena, men ni tycker säkert att mycket som jag skriver är precis lika alien.
Jag vet inte hur jag gör men de människorna som jag verkligen har som närmast, de vet nog utan & innan hur mkt jag älskar dem, utan att jag behöver säga det eller träffa dem dagligen/månatligen. Kanske visar jag det för dem extra extremt mycket när jag väl träffar dem, dunno. Men på ngt sätt funkar det ju iaf.

01:53  
Anonymous bror:

Det har väl antagligen hel del med det du, eller om det var någon av kommenterarna, sa om att man har olika vänner för olika saker och ingen vän för allt; jag känner mao inte att det finns någon egentligen som kan förstå hela mig, och kanske det är därför det känns som det gör, att de delar av mig som inte blir tillfredsställda blir rastlösa på något sätt och gör att jag ifrågasätter hela meningen med umgänget, och rätt ofta, med hela min tillvaro i stort.

Samtidigt så vill jag ju umgås med människor, för om jag inte gör det, känner jag mig rastlös och ensam och efter att jag har träffat folk, så känns det ofta bättre på något sätt...:)

Men visst tror jag också att det hänger ihop med det faktum att det har blivit allt svårare för mig att bli intellektuellt tillfredsställd och stimulerad - böcker är inte lika bra, musik är inte lika bra, film är inte lika bra osv....:(

Jaja, nog gnällt nu... det här är ju din blogg och inte min trots allt...:P

07:32  
Blogger andrea:

Bror - känns som att det är här en ganska personlig diskussion som jag kanske inte borde ge mig i kast med, men jag måste ändå säga att jag tycker det låter som om du lider av en depression light, om något. Jag menar inte att du behöver sjukskrivas & låsas in på sjukhus, utan snarare att du har ojämna serotonin-nivåer eller ngt liknande. Definitionen av en depression (lätt eller tyngre sådan) är ju just att allt tappar sin glans utan egentligen anledning, att ingenting egentligen känns roligt längre.
Jag vet tex att när jag mår dåligt så kan jag inte lyssna på musik - all musik jag i vanliga fall lyssnar på känns meningslös, ytlig, irriterande. Ungefär samma reaktion, fast i ditt fall appliceras den här känslan av meningslöshet på det mesta i ditt liv.
Det enklaste stegen du skulle kunna ta är faktiskt att börja träna. Motionera. Spelar ingen roll vad det är, men faktum är att motionerande frigör enorma mängder serotonin & andra ämnen i kroppen som gör att vi mår bra, känner oss väl till mods. En av mina bästa vänner är psykolog & han har alltid sagt att otroligt många människor skulle slippa både lyckopiller & många år av depressionskänslor de inte förstår, om de bara tränade regelbundet & därmed höll serotoninproduktionen igång på egen hand. Helt utan piller eller psykologer! :D Its worth a try?

00:21  
Anonymous Anonym:

Jo, att det kan vara depression har jag också funderat på... fast jag tror inte att brist på motion är problemet eftersom jag ju jobbar som brevbärare och springer i massa trappor varje dag. Snarare är det just det, eller kanske snarare jobbet i stort, som är den största orsaken till varför jag känner som jag gör. Att bara få ta det lugnt och inte måsta slita ut sig fysiskt är så jag skulle vilja ha det...

Däremot så tror jag absolut på att det nog kan vara en idé att aktivera sig mer; att hitta på mer saker än att bara vara hemma... typ...:)

10:44  
Blogger Anna Nio:

Drejja: Ja, det är absolut två olika saker jag pratat om. Det är tråkigt och jobbigt att förlora människor på löpande band, men det är även tråkigt att känna att de allra allra flesta kanske inte är så intressanta som de först verkade. Men därmed inte sagt att de skulle vara värdelösa eller tråkiga, bara mindre helgjutna, hållbara och mångfacetterade än de tidigare gett sken av, men fortfarande schyssta, roliga och bra människor. Alltså: inte riktigt lika fantastisk som jag hade hoppats, men jävligt fin = tråkigt att känslan svalnar, och även tråkigt att förlora fina, men inte awesome, människor. Förstår du?

Nej, nej, dockan! Jag sa aldrig att allt du sa kändes jobbigt, absolut inte: bara den biten om att anstränga sig mer för att bibehålla vänskap - eftersom jag redan anstränger mig väldigt mycket, och om det inte räcker vet jag inte riktigt vad jag ska hitta på för att orka mer.

Och givetvis vill även jag finnas där för mina vänner i nöd. Vad jag menar är att jag har svårt att lära känna folk så väl och så intimt att det känns vettigt och bekvämt att bara sitta och göra inget ihop, men att en vän vill prata om något som tynger den ser jag inte som degande, och är något jag gärna ställer upp för. Men jag uttryckte mig förstås lite illa med "roligt och påhittigt", det har du rätt i, jag menade snarare aktivt umgänge, meningsfull tid spenderad tillsammans. Jag tror att jag behöver känna nån väl för att alla aspekter av en vänskap ska kännas bra, för att degande, påhitt och smärta ska gå att dela jämnt och ärligt, och det är nog just stadiet att lära känna folk SÅ bra som är svårt för mig; innan jag kommit dit har jag redan "ledsnat" på personen, i brist på bättre uttryck, och då kommer inte relationen vidare, förstås. Då blir det inget slappande, roligheterna blir färre, deep talket mer sparsamt, i takt med att relationen tunnas ut.

Ja, det är jättekomplext, jag står ju inte med alla svar själv heller, precis. Men jag använder den här bloggen för att rensa hjärnan, ibland blir det väldigt personligt, som nu. Och genomtänkta kommentarer, andra synvinklar - sånt är sjukt bra att få, så jag uppskattar verkligen att du och alla andra som skrivit, tar er den tiden (även om det kan ta tid för mig att svara tillbaka när det är såhär komplicerat och långt, sorry). Tack! <3

22:14  
Blogger Anna Nio:

Erik: Jag tycker också att Andrea har en poäng där: det kan vara en depression, eller förstadiet av en sådan. Alla mår ju inte bättre av medicinering i såna situationer, även om du absolut borde kolla upp möjligheten om du tror det kan hjälpa. Men att bena ut sig själv, sina rädslor, drömmar, tillkortakommanden, och att verkligen se sig själv i vitögat och säga "här gör jag mig själv olycklig, varför?" är enormt nyttigt.

Jag har ägnat mig åt mycket sånt under sjukskrivningen, och det är nog det som hjälpt mest av allt: att lära känna sig själv, på riktigt, inte bara go with the flow och fortsätta som man alltid gjort, utan att stanna upp och ifrågasätta, omvärdera och förändra de delar som inte känns bra. Det tar tid och är såklart inget man egentligen nånsin blir "klar" med, soul searching-biten, men det hjälper som fan. Och ju mer inkännande du kan vara mot dig själv, desto hårdare kan du vara mot de drag som förstör för dig, och desto snällare kan du vara mot saker inom dig som inte är så hemska och viktiga som du kan tro.

Det viktigaste är att verkligen, verkligen committa till att reda ut allt, och vara ÄRLIG - du tjänar ingenting på att ljuga för dig själv, för det är bara du själv som får lida för det ändå. Börja med att skriva ned saker som stör dig och får dig att må dåligt, börja nysta var som helst, det finns ändå inget som är "rätt" eller lätt att börja med, bara du själv kan bestämma det.

You can do it, I have faith in you, young Padawan. <3

22:24  
Blogger andrea:

9 - Jag förstår precis hur du menar, men jag i mångt & mycket inte känna igen mig i ditt resonemang. Eller självklart är det som du säger, att man träffar ngn trevlig prick ute & man blir helt rusig & känner att det här måste vara världens roligaste, mest perfekta & bästa person (vilket folk naturligtvis sällan är). Men skillnaden mellan dig & mig är nog att jag inte känner en besvikelse när det där ruset går över, eller det visar sig att människan inte är exakt som man trodde. Då ändrar jag bara synen på människan lite, utan att för den skull låta det rinna ut i sanden. För mig finns det oftast en outtalat, gemensamt band mellan mig & vissa, där jag bara vet att den här personen skulle backa mig, skulle ta en smäll för mig, skulle inte ljuga eller lura mig. Jag kan inte förklara hur jag vet, men jag bara vet. Det finns där & man känner det utan att ngn behöver säga det till varandra. Och oftast känner man inte det där speciella bandet, men kan uppskatta människors umgänge ändå, såklart.
Jag förstår vad du menar när du skriver människor hamnar i facket "jävligt fina" men du uppfattar dem inte längre som "awesome". I min värld går oftast utvecklingen åt andra hållet dock. Fina människor går från fina, till awesome, ju mer jag upplevt ihop med dem. Ju fler år vi känt varandra, ju bättre jag känner personen, ju fler chanser vi har haft att visa för varandra vilka man är, att man utvecklas ihop, att man litar blint på varann - det gör någon till jävligt awesome.

Jag tror att du i ditt fall snarare behöver fokusera på varför du "ledsnar" så ofta på människor? Har du alldeles för höga förväntningar på människor? Tillskriver du människor en massa kvalitéer som de sedan inte kan leva upp till? Eller är verkligen ingen "rolig nog" åt dig?
Eller kan det kanske vara så att det här är en skyddsmekanism från din sida? Det är bekvämare att hålla folk på avstånd, att din besvikelse över människor snarare handlar om att du plockar fram det dåliga hos dem för att lättare kunna hålla dem på avstånd? Jag tycker det låter så, för de allra flesta människor har ju djupa långvariga vänskapsrelationer, det finns ingen anledning till att du inte kan ha det också, Det är ngt som stoppar dig tycker jag det låter som, om du förstår vad jag menar?

För det jag inte förstår är att när du skriver att du vill ha "aktivt umgänge, meningsfull tid spenderad tillsammans" med dina vänner... men varje gång jag är med ngn av dem jag älskar så är ju det aktivt, meningsfullt spenderad tid? OAVSETT om vi åker & tittar på runristningar, eller kollar på en rutten rulle & "degar". Det är där jag inte tänker som du. Det är umgänget på tu man hand, oavsett formen, som gör att man kommer närmare varandra. Det är då man har möjlighet att nå de djupare samtalen, tala om sådant som är viktigt, lära känna varandra närmare. Är det kanske just för att du sällan kommer till det här stadiet, som gör du kanske tillslut uppfattar folk som "tråkiga"? För människor jag bara träffar när båda är uppåt & glada & tokroliga, men som jag aldrig har ett djupare samtal med, tråkar iallafall ut mig i längden. Eller de hamnar i "kompisfacket", & dom orkar man inte hänga med annat än när båda är glada & sociala. Förstår du?

Snurrig diskussion det här, jag vet inte om du förstår hur jag tänker. Men jag tycker det är synd att det är såhär för dig, för det måste bli väldigt väldigt ensamt. :/ Särskilt synd när det dessutom finns så väldigt mkt awesome människor därute...

14:18  

Skicka en kommentar

<< Home