20 september 2010

See no evil, hear no evil

Under SVT:s valvaka igår vägrade Vänsterpartiets ledare Lars Ohly att gå in i sminkrummet medan Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson satt där. Ett tilltag som många har hejat på och backat upp. Visst, spontant så fattar jag, man gillar ställningstagandet, man gillar att Ohly inte vill befatta sig med någon som Åkesson och dennes åsikter. Men ärligt talat, hur moget är det för en vuxen man, en politiker, en folkvald representant för ett relativt stort parti, att bara vägra sitta bredvid en annan politiker vars åsikter är hans raka motsatser, more or less?

Det här är bara ännu en händelse i hela den katastrofala taktik som så gott som samtliga partier och deras representanter under valet använt för att hantera SD: att vända bort huvudet, vägra se på saken, inte ta i dem med tång. I get it, man tycker inte att SD och deras politiska agenda är värda att nämna ens. Men ändå är det just det man har gjort, om och om igen. Under hela valrörelsen har SD ploppat upp sina trynen all over the place, men när det gäller direkta konfrontationer så har de lyst med sin frånvaro - på grund av de andra partiernas dissande och vägran att ha med dem att göra, inte på SD:s egen ovilja, mind you.
Att inte låtsats om ett problem, har det någonsin varit en lösning? If I close my eyes, maybe it will go away-approachen funkar liksom inte. Funkade inte när man var fem år och rädd för ödlorna i "V" på tv, funkar inte när man är 40+ och partiledare heller. Taktiken att stoppa huvudet i sanden och skita i SD funkar i synnerhet inte särskilt bra om media samtidigt skriver om dem, och därmed lyfter fram dem, synliggör dem och göder deras existensberättigande. Att inte låta någon SD-politiker någonsin få tillräckligt officiellt och medialt utrymme för att klargöra sin ståndpunkt kring olika frågor är inte heller ett vidare vettigt tilltag. Låt dem berätta, låt dem prata. Bemöt dem sedan med logik och reson, punktera deras partipolitik, som mest bara är en front för ett gäng trångsynta, bakåtsträvande mer-eller-mindre rasister, i steg för steg, så kommer folket se dem för vad de är. Deras styrka kommer falla. Intresset för dem kommer dala. Håligheterna i deras partipolitik kommer synas. Låt dem sänka sitt eget skepp, helt enkelt.

Men så har man alltså inte gjort. Man har förlöjligat och fördömt SD, och inte låtit dem visa upp sig helt och hållet, snöpt av dem vid första bästa tillfälle. Folk har bara fått se glimtar av SD, vilket givetvis skapar en helt normal nyfikenhet, framför allt hos de som hyser några negativa åsikter kring flyktingpolitiken av idag, eller har vissa sympatier för partiets åsikter kring invandring - dessa två åsikter är inte nödvändigtvis desamma, mind you. Men enkelt uttryckt så har man gjort SD till något farligt och förbjudet. Och vad händer med sånt som klassas så? Jo, väldigt många människor känner sig manade att prova på det förbjudna, just för att det är farligt, för att de inte får. Precis som barn som manas att inte slicka på lyktstoplar på vintern; De går ut och slickar på lyktstolpar på vintern. I mångt och mycket växer vissa verkligen aldrig upp på den här punkten, utan fortsätter att metaforiskt slicka på frusen metall bara för att se vad som händer. Och det här med att man kan tycka att invandringen av idag inte sköts optimalt, då? Inte nödvändigtvis en rasistisk åsikt över huvud taget, och inte nödvändigtvis en SD-sympati heller, utan helt normala frågor på vilket land som helst's politiska agenda. Men i Sverige är det oerhört känsligt, inget man ska prata om alls, helst, utan bara låta livet ha sin gilla gång. Här spelar den berömda svenskheten in, vårt behov av att inte sticka ut från mängden, att inte skaffa ovänner, att inte röra om i grytan och att inte vara radikal eller egentligen härbärgera starka åsikter. Alls.

Vi har väl inte glömt Anna Ankas enorma genomslagskraft? Plötsligt var hon enormt populär för att hon vågade säga vad hon tyckte, vad hon verkligen tyckte, i olika situationer, och för att hon tydligen "vågar säga vad folk egentligen tänker". Vi pratar alltså om en uttråkad rikemans-hemmafru som satt i tv-rutan, på bekvämt avstånd till landet det skulle visas i, och vräkte ur sig saker om en hustrus plikter och om hur man skulle behandla sina anställda, bland annat. Bara för att hon har svensk härkomst (fast rent genetiskt är hon polsk, och sedemera adopterades hon av en svensk familj) och syns på tv så ska vi alltså ta till oss vad hon kacklar om, är det så? Hon lever ett liv i ett helt annat land med helt andra sociala koder och värderingar. Hennes ekonomiska situation är inte någon som förmodligen en endaste svensk kvinna, bosatt i Sverige, kan relatera till. Hur kan människor tycka att hennes åsikter bär någon som helst relevans för oss svenskar? Jo, för att hon är svensk, hon är känd, och för att hon säger precis vad hon tycker, rakt på sak. Spelar tydligen ingen roll att det hon tycker är idiotiskt och osammanhängande, folket hör och de nickar. Vi tar till oss Anna Ankas dravel eftersom många sitter och trycker på smygradikala tankar som de aldrig nånsin törs lufta, för man gör inte så i Sverige. Tills någon modigare och dummare än de själva väljer att ta plats i tv-rutan och börjar gapa, då öppnar folk käften, minsann, visar sitt medhåll och nickar tyst. En högljudd ledare som sätter ned foten appelerar till väldigt, väldigt många fega svenskar.


Det här o-svenska sättet (åh, ironin!) har även SD utnyttjat till fullo, genom att vara pojken som påpekar att kejsaren faktiskt är naken, när ingen annan vågar säga något.
Åkesson och hans gäng tar upp saker som många grubblar över i smyg, och som de andra (framför allt de största) partierna helst inte vill föreslå några konkreta förändringar kring. Men i Sverige klagar vi inte öppet, utan bara i smyg där den det berör inte kan höra oss, vanliga svenskar vågar inte kräva mer eller annorlunda fokus på invandrarfrågor från politikerna, utan tar tyst och på klassiskt, svenskt, soffradikalt manér emot det som erbjuds. Och det som erbjuds på flyktingmenyn är just nu enbart SD. Men det är i alla fall nånting, tänkte soffradikalerna. Så plötsligt rasslade det till i folkhemmen och alla som tidigare varit för fega för att uttala sig, alla som saknade en ledargestalt för sitt missnöje, började anonymt sluta upp bakom SD. Passa på att leva lite farligt, och se vad som händer om de slickar på den här stolpen också. Så kan det gå, som Vonnegut sa. Och likt Ankas populäritet så beror även SD:s enorma uppsving dels på de som håller med dem, dels de som hatar dem och inte kan låta bli att titta när de medverkar eller att smutskasta dem i skrift. All publicitet är bra publicitet, som det brukar sägas, och ofta är det verkligen sant.

Media, politikerna, och vi medborgare hade ett val förut: att helt ignorera och utestänga SD, eller att bemöta dem öga mot öga. Jag är tveksam till om val nummer ett hade varit vidare klokt ändå, men eftersom det som hände var någon slags half assed version av att igga dem, men att samtidigt ändå prata skit om och älta dem, så fick SD istället massor av gratis reklam, och med det, massor av fler väljare. Men eftersom jag nu skrivit detta inlägg om SD, ger även jag dem mer publicitet och skjuts på vägen? Nej, det kan jag inte påstå. De har redan gått i mål, och nu handlar det om att ta dem, och hela situationen, på allvar. Vad jag gjort i min text här, har varit att belysa situationen kring "hur kunde det bli så här?", vilket är en frågeställning jag läst så många gånger idag att jag snart tittar i kors, samt att ge en allmän konstruktiv kritik i den mån jag är kapabel. Mitt inlägg har inte syftat till smutskastning av något parti, men jag sticker heller inte under stol med att varken Alliansen eller SD direkt stod på min önskelista för de kommande fyra åren (eller de gångna diton). Jag röstade på Miljöpartiet rakt av, tre för tre. Det är mina åsikter och värderingar, och inget jag håller för absolut sanning.

Vad det här inlägget handlar om är att klargöra att problem inte försvinner bara för att man blundar. So wake up and smell the extrema högervindarna nu, vi - framför allt Reinfeldt et al obviously - måste börja bemöta SD och ta den verbala striden.

Och sluta blunda.

Mer intressant läsning finns här, och här. Bland annat.

Etiketter: , , , ,

10 Åsikter

Blogger Henrik:

HEIL HITLER! Jag röstade på SD och... nej, naturligtvis gjorde jag inte det. Jag röstade PP/S/S, men såhär i efterhand så känner jag mig lite dum eftersom jag inte tog ställning i ett block.
Personligen tar jag alltid strid med varje SD-röstare/sympatisör jag möter, och det är ganska skrämmande när man t.ex. på Facebook märker hur folk man känner och respekterar plötsligt hejar på SD utan att varken kunna förklara riktigt varför eller för den delen kunna säga något specifikt om SD:s partiprogram. Det blir bara nåt luddigt typ "öhh jävla invandrare". Det gör mig förbannad.
Sen har vi dom som gnäller över att man fortsätter att propagera mot SD, för "valet är över, ge upp. Det är demokrati och de får faktiskt finnas lika mycket som alla andra" som om jag nu bara skulle sluta försöka förbättra Sverige bara för det? Det är ju nu det 4-åriga jobbet att få ut fanskapen har börjat!
Här är för övrigt en länk till som diskuterar det du talar om: http://ligator.wordpress.com/2010/09/19/jaccuse/

07:56  
Anonymous bror:

Det ironiska i hela kråksången är ju att den ignorerings och smutskastningsmetod som de etablerade partierna använt mot SD, gör att de själva blir det de säger sig vara emot och ta avstånd ifrån, dvs odemokratiska. I en demokrati får ALLA röster höras, ÄVEN de du själv inte gillar. Om så inte är fallet är det ingen demokrati. För varför stanna vid att inte låta SD höras? Jag kanske inte gillar V, eller M eller FP? Skall då dessa partier också ignoreras på samma sätt?

Dessutom har faktiskt 5,7% av svenska folket röstat på SD. Är det rätt att bara ignorera den faktiskt inte helt försumbara delen av svenska folket?

Och nej, jag röstade inte på SD...:P

08:30  
Blogger Anna Nio:

Henrik: Lysande! Att argumentera ned ihåliga floskler med solida tankegångar kan vara något av det bästa man kan göra. Keep it up!

Erik: Haha, jag vet, läste en kommentar på fejan från någon jag inte känner, gällande SD: "Bunta ihop dem och sparka ut dem bara, lås dörren efteråt", ungefär, vilket är så roligt att man vill gråta. Du vill alltså sparka ut en grupp människor du är rädd för och inte tycker om, och hålla dem ute? :D Priceless.

Och ja, jag håller med, jag gillar inte heller SD men de har all rätt att tala för sin sak, förutsatt att de inte ägnar sig åt hets mot folkgrupp eller något liknande, olagligt, förstås. Problemet med SD är att de knappast varit vidare rumsrena tidigare, vilket ligger dem i fatet för att bli tagna på allvar och för att folk som inte känner till dem sedan innan, ska kunna se dem som de fredliga traditionalister de vill utmåla sig som. Däremot är det just dessa gamla synder som gör deras blotta närvaro så infekterad, som skapar kontroverser kring dem och som ger dem allt detta mediala utrymme.

OM SD verkligen ville vara bara traditionalister och inte öppna rasister så borde de bytt namn på sitt parti. Eller startat ett nytt, annat parti. Att de inte gjort detta talar i mina ögon för att de gärna bibehåller gamla anhängare, och gamla tankegångar. Men de har ändå rätt att existera. Och ja, nästan 6% av befolkningen hyser något slags medhåll för deras åsikter, vilket är en ytterst allvarlig samhällsutveckling som måste tas på allvar, och måste tas itu med på stuberten. Dessa 5,7% måste komma till tals, vare sig de vill eller inte; De har röstat fram ett främlingsfientligt parti, och det måste de ha ett damn good reason för att ha gjort.

13:27  
Anonymous Surskägget:

Skitbra inlägg. När alla experter i teverutan analyserar VARFÖR och HUR SD kunde komma in missar man den enligt mig mest uppenbara punkten av dem alla. Tydligen finns det minst 5,7% av Svea Rikes befolkning som tycker att invandrarpolitiken inte funkar i dagsläget. Och precis som du skriver har de etablerade partierna duckat detta och istället för att sansat diskuterat och fört fram nåt vettigt har man nu fått SD in i riksdagen istället. Grattis Sverige liksom. Det började redan på 90-talet när allt svenskt som nationalsång och flagga blev "rasistiskt" och så har det fortsatt med flackande blickar och svettiga pannor så fort orden "invandrare" och "politik" nämnts i samma mening istället för att bara snacka om det öppet. Är det bra att det kommer hit folk? Ja, mina föräldrar kom hit så visst fan är det trevligt att man kan byta land när galna diktatorer invaderar ens ursprungsland. Funkar allt smärtfritt och är allt hunky dory och alla bara anpassar sig automatiskt för att alla människor i hela världen är så jävla helylle? Absolut inte. Ju mer de etablerade partierna mörkar de problem som faktiskt finns desto mer öppnar man dörrar för SD och liknande partier.
"Jag hatar dina åsikter men är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem" är väl en bra summering av var jag står. Däremot inte sagt att du förblir oemotsagd. Det gäller inte bara SD, utan kommunister och tokiga religionsfanatiker av alla denomineringar också. Så nej, jag röstade inte på SD och inte på VP eller KD heller. Det blev som vanligt M.

16:43  
Blogger Anna Nio:

Skäggis: Tack! :)

Ord, hunden! Jag känner likadant; Var skulle vi vara om vi inte tillät folk att ha skilda åsikter? Och om vi inte kunde acceptera att en del tycker att si är bra medan en del tycker så? Tja, i fullt inbördeskrig, kanske. Eller kuvade i en diktatur, eller nåt annat, likvärdigt pissigt levnadssätt. Det vill inte jag uppleva, och jag vill egentligen inte att nån ska behöva ha det så heller.

16:49  
Blogger andrea:

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

22:39  
Blogger andrea:

Jag tror att alla som faktiskt inlett en diskussion med en Sverigedemokrat rätt snart förstår exakt varför Lars Ohly vägrade att dela rum med Jimmie Åkesson. Det är nämligen fullkomligt omöjligt att föra en vettig diskussion med en människa som grundar sin politiska åsikt på irrationella rädslor, inkonsekvent argumentation & framförallt direkt felaktig fakta. Den statistik kring tex invandrare som SD:s argumentation ofta grundar sig på är vinklad, eller direkt falsk. Hur ska man rimligen kunna hålla en vettig dialog på sådana grunder?
Inkonsekvensen är också det som omöjliggör en vettig dialog. Det handlar alltid om resonemanget att "invandraren har förstört vårt Sverige", men det gäller aldrig invandrare som Sverigedemokraten känner eller av någon anledning beundrar. "Inte sådana invandrare" menar man. "Det är DOM ANDRA invandrarna som ska ut". MEN VILKA JÄVLA ANDRA INVANDRARE? Pizzabagaren är soft för han fixar bakismaten, bartendern på syltan är ok, Zlatan är cool, Ashmed är lugn för han gick på samma SKOLA, osv osv. "Dom andra" är farliga/hotfulla. Fullkomligt ologiskt. Är det alltså de kriminella invandrarna man främst är mot? Men vilket parti motsätter sig inte kriminalitet? Thats what we have prisons for, ffs! Att invandrare begår brott är inget argument för att inte släppa in invandrare. Svenskar begår också brott.

Sen kan man fråga sig hur det kommer sig att SD alltid har högst stöd i områden där det inte ens finns så där jäkla mkt invandrare. I skåne tex har SD störst stöd på landbygden - INTE i Malmö där det kanske hade varit mer logiskt efter en massa bråk i Rosengård & med ett invandrartätt city. Invandrarna är överallt i Malmö, men där röstar man inte på SD. Det gör man i småhålor där inte särskilt många blattar ens bor.
Så kan det möjligen vara så att missnöjespartiet SD grundar sina politiska tankar på en xenofobi gammal som gatan? Kan det kanske vara så att det är exakt samma själ i SD som det var i Tyskland innan kriget? Kan det vara så att vi ser människor leta efter en scapegoat efter en ekonomisk kris, någon som kan beskyllas för skiten man ser växa omkring sig? Kan det vara så att det inte känns ok att människor på fullaste allvar vill ha respekt för att de ventilerar åsikter som skulle få min döde morfar att vända sig i graven om han hörde, & som gör mina föräldrar mörkrädda - alltså min direkta familjs senaste generationer som de facto UPPLEVDE KRIGET?
Med det i bagaget tycker jag inte att Ohlys reaktion var särskilt konstig, tvärtom. Han var ju dessutom en liten pojke när Hitler gormade på radion, ingen kunde resa & barnen inte kunde köpa godis eller choklad i affärerna för att allt var hårt ransionerat?
Kriget var en del av hans barndom? Hur fräscht känns SDs dammiga åsikter då?

22:56  
Blogger andrea:

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

22:58  
Blogger andrea:

(GAH blogspot är cp just nu! Därför jag raderat två inlägg för det blev helt fuckat!)

På tal om "Jag hatar dina åsikter men är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem" - min kloka vän Alex formulerade det allra allra bäst, ungefär såhär: "Jag försvarar din rätt att framföra dina åsikter, men jag är beredd att dö för att hindra dem från att bli politisk praktik" (Hela inlägget finns här för dem som inte har honom som vän på facebook: http://friendfeed.com/annoula64/61413960/rt-voltaire-och-sverigedemokraterna?embed=1)

23:00  
Blogger Anna Nio:

Drejja: Ja, givetvis är det svårt att diskutera och argumentera med någon vars åsikter grundar sig på förvrängda fakta, påhittade texter (jämför med religösa människor), eller bara ospecifika ogillanden, men som yrkesverksam politiker måste man försöka.

Genom att vägra att sitta bredvid sin motståndare använder Ohly sig tyvärr av SD's eget synsätt; genom att låtsats som inget gällande det som stör och inte passar in med ens egna åsikter så agerar man inte ett dugg bättre än SD. Att hata den grupp som hatar en annan grupp är bara ett uppvisande av samma form av inskränkt idioti, och att inte bemöta politiskt motstånd (verbalt, t.ex. i debatter - jag menar inte stenkastning och kravaller här) med respekt för motpartens åsikter, hur dumma man än anser dem vara, och tilltro till kärnan i sina egna argument är svagt och fegt. Så snart politiker fäller spydiga kommentarer om andra politiker tappar jag väldigt mycket respekt för dem. Kan man inte framhålla sin sak utan att ge uttänkta och sammanhängande svar på invändningar så har man fan inte en tillräckligt stark plan of action in the first place. Hänfaller man sen dessutom åt glåpord visar man bara ännu tydligare hur svaga ens argument och ens integritet egentligen är.

22:24  

Skicka en kommentar

<< Home