14 december 2010

Historiens mysterier och andra oförklarligheter

Det händer ofta att jag funderar på sakernas tillstånd, så att säga, och ofta finner jag mig själv förbluffad över människans uppfinningsrikedom of the past. "Hur fan kom man på det?", brukar jag mumla för mig själv när jag halkar in på de här banorna.

Ta mjöl, till exempel, hur kom det sig att urtidsmänniskan fick för sig att ägna rejält med tid åt att gnugga mängder av sädeskorn mellan stenar, för att få ett, vid första anblicken, helt obrukbart, torrt pulver? Var det avsiktligt, eller råkade det tillkomma av en slump den första gången? Var det nån som hade tråkigt en dag och kände för att mosa livet ur lite oskyldiga sädeskorn? Men vad possessed them att fortsätta? De kom såklart på brödet, ropar någon i bakersta ledet. Jadu, men hur går man från torrt sädpulver (ehehehe) till färdigbakat bröd? Det är inte som att den processen är over and done with i ett simpelt steg, direkt. Inte om man förutsätter att människan alldeles nyss har upptäckt mjölet. Bakning överlag är ett stort mysterium det med. Det är ju en mängd märkliga reaktioner, sprungna av blandningen och tillredningen av en armada av olika ingredienser. Inte direkt ett plus ett är lika med bröd, även om ett basic matbröd inte är fullt lika komplicerat som allt en elaborate efterrättsbakning innehåller. Ansåg man inte att det var magi när nån stollig stålderstant kom med ett bröd, eller var en hel stam delaktiga i experimenterandet? Nu vill jag hemskt gärna se lortiga cro-magnon tölper i vita labbrockar, runtspringandes med provrör och extatiska miner för mitt inre öga, men riktigt så tror jag tyvärr inte att det gick till. Men HUR, då?

Som alltid finner Wikipedia svar, och berättar att brödet tillkom i Mesopotamien, någon gång mellan 6000 och 8000 före vår tideräkning, och var en vidareutveckling av gröt. Aha, gröt, förstås! De smashade sädeskorn, tillsatte vatten, och insåg att skiten gick att äta, det är inte alltför konstigt. Sedan testade de helt enkelt att steka gröten, över glöd eller stenhällar, och fick då den första varianten av vad som senare kom att kallas för bröd. Stekt gröt, mmmyuck. Våra fiffiga vänner egyptierna tänkte, runt 2500 före vår tideräkning, ut en bakugn, genom vilken man kunde få till lite snitsigare bröd, och de hällde även öl i smeten, så att brödet kunde jäsa innan gräddning. Det är väl inte helt otänkbart, att om de visste hur man bryggde öl, så kunde de i alla fall ha ett hum om hur säd-vatten-smeten skulle kunna reagera på drycken också. Jag köper det, so far, so good. Och har folk klurat ut hur man gör bröd, jäser deg och dessutom konstruerat ugnar så är egentligen allt ytterligare bara raffineringar och vidareutvecklingar av grundkonceptet.

Men varför människan första gången fick för sig att ha sönder sädeskorn, det vet jag fortfarande inte. Kanske hon bara var hungrig och desperat, kanske det var en olycka, kanske det var en filosoferande mesopotam som ägnade flera veckor åt att stirra på vajande vete, tills han fick en ljus idé en dag. Kanske, kanske inte. Sånt här kan i det närmaste göra mig galen, då ingen finns som kan ge ett fullständigt sant svar. Det finns massor av förståsigpåare, experter, lärde och kloka gubbar eller gummor i världen, men hur man än vrider och vänder på steken (eller brödet), så kan ingen veta helt tvärsäkert hur såna här upptäckter kom sig. Och det är just det som gör mig så frustrerad, att jag aldrig kommer få veta fo shizzle.


Sen finns det såklart helt andra kategorier av WTF också, liksom livsfarliga moves som tåloop och allt annat vansinne de ägnar sig åt inom konståkning; vad var det för självmordsbenägen skrinnare som tänkte en dag att "Hey, jag gör en BAKÅTVOLT på isen och hoppas att jag inte spräcker skallen!"? Och hur många bröt verkligen nacken innan man hade fått in rätta snitsen? Eller alla dessa skumma saker folk kan tända på, som bajs eller kiss, bli boxad i njurarna, slicka på damskor, etc. Hur i hela helvete kommer nån på att de blir erotiskt stimulerade av att superfeta brudar sitter på dem, till exempel? Är man sisdår tvåhundra pannor så har man väl inte för vana att sätta sig på småväxta karlar bara sådär, så det känns inte riktigt som att en sån sak uppstår genom en slump heller.

Det hela är, milt uttryckt, skitkonstigt.

Sånt här dyker alltså med jämna mellanrum upp i min skalle och skapar oreda med sina obesvarade frågor, även om jag får tillstå att det nästan jämt mest är väldigt roligt att sitta och klura på en massa konstigheter och oklarheter i vardagen eller historien. Man får tillfälle att fi-fi-fi-filura, helt enkelt.

Etiketter: , ,

14 Åsikter

Blogger Henrik:

Det är EXAKT sånt jag brukar fundera på. Typ.. hur kom de fram till vilka svampar som är giftiga? Varför fortsätter folk att plantera träd och buskar med giftiga/oätliga bär? Varför finns sommartid och vintertid?

Visste du förresten att myggor inte behövs? Man kan radera alla myggor i världen utan att naturens balans förstörs. Det finns t.ex. gott om annat som fåglar kan äta. Myggor är bara ett överflödigt djävulskap. Vad har det med saken att göra? Vet inte. Jag är trött. Jag går och sover nu.

22:54  
Blogger Anna Nio:

Hurra, vad kul att fler är lika konstiga som jag. :D Jamen gud, VARFÖR planterar man sånt? Gah, nu måste jag också tänka på det!

Vintertid finns för att vi inte ska gå miste om den lilla soltid vi har då, så vi trollar med klockan och fuskar lite; sommartid finns för att vi inte ska gå miste om det lilla mörker vi har då, så då trollar vi tillbaka klockan till normalläge. :)

Åh, vad skönt om man kunde slippa myggen! Eller omflytta dem till ett eget land utan andra varelser, så kunde de sticka varandra så mycket de hade lust! :D Jag önskar att spindlar inte behövdes heller, yuck!

12:37  
Blogger andrea:

Jag tror man krossade kornen för att det var lättare att få i sig - orensat vanligt korn är hårt, stickigt & inte så jävla gott att käka.
Det är väl en trial and error som djurriket oxå har. Apor lär sig tex blixtsnabbt något smart som grannen lyckats komma på, om det är pinne + myror = SUCCESS eller sten mot nöt. Det finns saker som schimpanser i ett land kan, men som schimpanser i andra länder inte kommit på än.
Har man dessutom haft på sig x antal tiotusen år på sig att botanisera i växtriket lär man sig ju tillslut vad som går att äta, inte går att. Jag tror man spanade på vad djur tex kunde äta utan att bli förgiftade, etc. Sen har ju vi fördelen att vi kan BERÄTTA för varann vad som funkar & inte funkar. Det kan inte apor tex :D

Vad gäller svampar så åt vi inte det i Sverige förrän hemskt sent, tror det var typ 1700-talet!

Stenåldersbröd är f.ö skitgott!

15:34  
Blogger Anna Nio:

Drejja: Nähä? Shit, jag visste inte att det var så olika mellan schimpanser på olika ställen i världen, vad koolt!

Ja, stackars aporna som inte kan säga nåt om de asäckliga bären som ger rännsketa, t.ex., haha!

Det är det säkert! Men stekt gröt låter inte så gott, menar du en något mer avancerat variant, eller försöker du säga till mig att stekt gröt är mumma? :D

15:50  
Blogger A Cuban In London:

Well, I can't speak, write in or read Swedish but my hearts feels pleasured somehow. :-)

Greetings from London.

16:43  
Anonymous bror:

Vad jag förstår så är enda anledningen till varför vi har sommartid i Sverige att resten av Europa har det och om vi inte skulle ha det, så skulle det bli väldigt krångligt och konstigt. För sk "daylight savings time" som det ju så fint heter på engelska t ex, sparar ju inget dagsljus överhuvudtaget för oss eftersom det vi vinner i ena änden av dygnet förlorar vi i den andra. I resten av Europa(åtminstone söder om oss) däremot tjänar de på systemet eftersom de inte har lika korta dagar som vi har. Så har jag iaf fått för mig att det ligger till...fast helt säker är jag ju inte förstås...:)

20:48  
Anonymous Surskägget:

Varför myggor existerar finns förklarat i Lilo & Stitch (i korta drag går det ut på att myggor anses vara utrotningshotade i universum av massa utomjordiska raser som tillåter människor att existera för att vi är myggornas mat).

Anywho...tänker också på sånt ibland. Som handdukar. Är det inte märkligt att man tvättar sig ren med tvål och vatten och sen torkar av sig på en handduk som förmodligen hängt där ett bra tag och samlat på sig all möjlig skit? Eller hur kommer det sig att en bunt ettor och nollor kan bli en långfilm på min dator? Eller varför urtidsfolk ristade in jättelika superteckningar i marken som bara kan ses om man är x antal kilometer uppe i luften vilket de själva aldrig kunde vara? Eller det faktum att 99% av hela världens befolkning godtar att Jesues levde på riktigt som historisk person (även om man inte tror att han var Guds Son) när det inte finns några som helst källor för det annat än Bibeln (där tre av fyra evangelier anses vara kopior av den fjärde och den fjärde skrevs nåt hundratal år efter att Jesus dog vilket genom muntlig tradition kunde gjort vem som helst till Guds Son, testa att viska ett enda ord i nåns öra och skicka runt det kring ett bord och se vad sista personen har hört för ord och ta det gånger en miljard så får du väl den ungefärliga förvrängningen av Jesus liv och leverne) och att en enda judisk historiker, Josefus, skrev om Jesus och Johannes Döparen i sin bok Judisk Historia, men vars passager om Jesus dock anses vara skrivna av nån annan (läs Kyrkan) i efterhand för att stärka Jesus (och Kyrkans) position. Sånt kan hålla mig vaken om nätterna.

14:42  
Blogger Anna Nio:

A Cuban: Well, that must mean I'm doing something right, then. :D Happy to be of service!

Erik: Huh? Det där förstod jag nog inte, att vi tappar det vi tjänar, eller - va?

Skäggis: Eller om man tänker på att man har en ren handduk, och torkar sin rena kropp med den; egentligen borde handduken bara bli renare med tiden då! Det är de där satans hudavlagringarna som förstör det hela, och som du påpekar nu, så borde ju faktiskt även handduken samla damm och annan lort med tiden - men tänk vilken underbar värld det vore om det faktiskt FUNKADE så. :D

Ååhhh, börja inte med datorer, de är ett enda stort mysterium för mig, jag begriper INGENTING, hör du det? :D

Crop circles har jag också tänkt på, hur fan visste de hur de skulle forma allt om de inte kunde se slutresultatet eller ens ha en uppfattning om hur det skulle se ut? Nån gammal indianguttaperka måste ha varit ett jävla äss på vinklar och mått, that's for sure.

Åååhh, Jesus, världens bäst upprätthållna lögn och längst pågående vidskepelse, haha! Hoppas det kommer en tid då sånt här seriöst kan ifrågasättas och motbevisas så att folk FATTAR att de styr hela sitt liv baserat på en massa ancient mumbo-jumbo nån gång.

17:21  
Blogger CINDERALLEY:

Haha, jag ser framfor mig den filosoferande mesopotamen som stirrar pa vajande vete i flera veckor - stackars grabb!

22:00  
Blogger Anna Nio:

Sanna: Hahaha, eller hur? Not a lot of action going on i gamla Mesopotamien. :D

23:21  
Anonymous bror:

Det jag menade var att eftersom vi har så korta dagar här uppe i norr, så vinner vi inget dagsljus på att vrida fram klockan. Ett exempel: säg att klockan är fem på morgonen några dagar innan sommartiden infaller. Det är då gissningsvis på väg att bli ljust. Enter sommartid: du ställer fram klockan och hey presto, det som var klockan fem är nu klockan fyra effektiv tid sas och det är inte ett dugg ljust och trevligt ute utan beckmörkt. Visst, du får ju igen tiden i andra änden av dygnet iom att solen går ner senare, men vad är meningen med det när morgnarna fördröjs sas... Hänger du med bättre nu? :P

Att jag är brevbärare och kliver upp okristligt tidigt KAN ha spelat en viss roll i varför jag öht märker skillnaden på när solen går upp eller inte går upp...:)

16:51  
Blogger Anna Nio:

Erik: Hmm, ja, jag tror jag hänger med nu, men att man gör såhär är väl för att den mest väsentliga del av den vakna tiden ska kunna tillbringas i ljus, då, kanske? Mest väsentliga för de flesta, alltså, som INTE går upp före 07... ;)

16:57  
Anonymous bror:

Bah, det där lät befängt! ;P

16:26  
Blogger Anna Nio:

*tock tock tock*

05:27  

Skicka en kommentar

<< Home