25 februari 2008

Guldgubben

Jag orkade se på Oscarsgalan till fem, sen skrek min rygg i höga protestsmärtor och jag fick ge mig. Bandade den sista timmen och gjorde ett försök att sova, och såg klart på upplösningen idag istället.

Det är så mycket roligare att se galan när det inte är en fet jävla superfilm med in the running, som sveper hem statyett på statyett - som LOTR-tristessen tre år i rad bjöd på till exempel. Annars har jag inte lyckats se tillräckligt många av årets nomineringar för att ha vidare starka åsikter för eller mot dem, tyvärr. Men gladast blev jag åt Diablo Codys vinst i bästa originalmanus-kategorin för ljuvliga sockerkornet "Juno" i alla fall. Se bara så fin och lycklig hon är! Kisses!


Och så vinnarlistan och mina åsikter om den då:

1) Bästa film: "No Coutry for Old Men"
1) Hm, jag är kluven till filmen. Den är vansinnigt bra fram tills kanske 10-15 minuter från slutet, då allt bara blir... konstigt. Så nej, jag är väl inte helt okej med det här valet. Kan dock inte ange någon av de andra som en bättre vinnare. "Atonement" var väldigt bra men inte den bästa film jag sett heller, "Juno" ligger varmt om hjärtat men jag hade nog varit tvungen att gå och bli religiös om den vunnit den här kategorin.
2) Bästa regi: Joel och Ethan Coen - "No Country for Old Men"
2) Se punkt ett, I guess. Paul Thomas Anderson är alltid bra, men jag har yet to see "There Will be Blood" för att kunna säga nåt bombis.
3) Bästa kvinnliga huvudroll: Marion Cotillard - "La Vie en Rose"
3) Hade hjärtans gärna sett Ellen Page som vinnare här, då hon kontinuerligt levererar riktigt bra rolltolkningar. Är glad att inte Cate Blanchett vann, det känns så givet att låta en brittisk (oops, australisk!) skådespelerska vinna på att spela historisk drottning på nåt sätt. I en film som dessutom är ganska tråkig och dessutom helt historiskt inkorrekt (Åh, jag STÖR mig så!). Vinnarkvinnans performance ska dock ses framöver, så vet jag om det var ett bra val eller ej. Hon var ljuvligt tacksam för sin vinst i alla fall, och sånt värmer hjärtat hos mig.
4) Bästa manliga huvudroll: Daniel Day-Lewis - "There Will be Blood"
4) Åh, vad jag vill se den här! Jag är övertygad om att det här valet var rätt, då mr Day-Lewis faktiskt är ganska jävla underbar, alltid.
5) Bästa kvinnliga biroll: Tilda Swinton - "Michael Clayton"
5) Tja, Tilda är jävligt bra, har återigen inte sett filmen än, dock. Hatade verkligen "I'm Not There", så jag kan inte annat än vara glad åt att Cate Blanchett inte vann här heller. Så hatisk jag låter mot människan nu. Det är inte min mening, Cate. Jag hoppas vi kan vara vänner ändå.
6) Bästa manliga biroll: Javier Bardem - "No Country for Old Men"
6) Ja. Rätt val. Obehagligare kille får man leta efter, underbart skådespeleri!
7) Bästa originalmanus: Diablo Cody - "Juno"
7) Ja, hundra procent ja! Enda smolken i min bägare var att Nancy Oliver inte kunde vinna samtidigt med underbara "Lars and the Real Girl". Bonusglädje att tre av de nominerade i den här kategorin var kvinnor också. :)
8) Bästa manus baserat på förlaga: Ethan och Joel Coen - "No Country for Old Men"
8) Fortfarande lite skeptisk, och har heller inte läst boken det bygger på. Kan inte säga så mycket om den här kategorin heller, tyvärr.
9) Bästa originalmusik: Dario Marinelli - "Atonement"
9) Väldigt bra val, musiken är fantastisk och både nyskapande, välpassande och intressant, men utan att ta över för mycket fokus från handling, ord och bild. Perfekt!
10) Bästa kostym: Alexandra Byrne - "Elisabeth: The Golden Age"
10) Ett till bra val. Trots att jag inte gillar filmen så älskade jag verkligen både kostym och miljöer, sprakande och breathtaking. Även "Sweeney Todd" och "Atonement" hade väldigt snygga kostymer de med, dock.
11) Bästa cinematografi: Robert Elswit - "There Will be Blood"
11) Ingen åsikt om vinnaren än. Dessutom har jag väldigt svårt att förstå skillnaden i art direction och cinematografi. Nån som vet en bra distiktion dem emellan?
12) Bästa art direction: Dante Ferretti, Francesca Lo Schiavo - "Sweeney Todd - The Demon Barber of Fleet Street"
12) Eftersom jag tycker filmen i fråga är grymt snygg så applåderade jag åt detta val. I övrigt se punkt elva för förvirring kring begreppen.
13) Bästa smink: Didier Lavergne, Jan Archibald - "La Vie en Rose"
13) De bilder och klipp jag sett från filmen visar verkligen Edith Piaf, och inte alls Marion Cotillard, så vad ska man säga mer än att det var snyggt jobbat, gubbs och kvinns?
14) Bästa specialeffekter: Michael L. Fink, Bill Westenhofer, Ben Morris, Trevor Wood - "Guldkompassen"
14) Jodå, visst var det riktigt snygga effekter i "Guldkompassen", men jag ville så gärna att "Transformers" skulle ta hem den här. DÄR snackar vi välgjort och snyggt som få på effekt- och animationsfronten.
15) Bästa utländska film: "Die Fälscher" (Österrike), regi av Stefan Ruzowitzky
15) Ligger högt på "att se"-listan, tillsammans med "Mongol", som även den var nominerad.
16) Bästa dokumentär: Alex Gibney, Eva Orner - "Taxi to the Dark Side"
16) Well, jag gillade "No End in Sight", även om jag inte tycker det är en så bra dokumentär att den förtjänar priser kanske, och har inte sett vinnarfilmen här heller. Booh me. "Sicko" ska även den ses så snart lusten infinner sig att kolla på sjuka människor som inte har råd att vara det (usch, ångest anyone?) och motviljan mot Michael Moore's hybris och nedlåtande berättarröst klingat av sedan jag gav mig i kast med den totalt osebara "Farenheit 9/11".
17) Bästa animerade film: Brad Bird - "Ratatouille"
17) Alltså, jag bryr mig inte om hur många som säger att den "faktiskt är jätterolig". Jag VILL INTE se en (till) film med talande DJUR i. ENOUGH. Förmodligen gillar jag "Persepolis" mer, den ligger också och väntar på att ses. Ska bara orka först. Ska bara, ska bara.
18) Bästa sång: Glen Hansard, Markéta Irglová - "Falling Slowly" (Från "Once")
18) Bläää för alla bidrag. Varför finns ens den här kategorin kvar? Helt meningslöst med tre nominerade låtar från samma film, som det känns som det är i stort sett varje år numera också. Korta ned till tre nominerade eller slopa helt, I say. Filmen som vinnarlåten figurerar i verkar dock intressant, alltid nåt.

Etiketter: , , ,

7 Åsikter

Blogger Sanloko:

Whohooo! Anna Nio har du sett att Konsumbloggen gör reklam för din blogg som en av bloggarna som konsum läser, kul va! :-DD

22:05  
Blogger Anna Nio:

Sanna: Att jag ligger under länkarna, menar du? Jo, det har jag gjort länge faktiskt. Vi gillar visst varandras bloggar, Konsum och jag. :)

22:09  
Anonymous Anonym:

...men ICA då, men ICA då?

22:12  
Blogger Anna Nio:

Erik: Jag känner inte till någon Ica-blogg, och handlar inte där heller, så det är inte mer än rätt att ha det som jag har det nu. :D

22:13  
Blogger Anna Nio:

Sanna: Aha, NU hänger jag med på vad du menade. Ja, det var lite roligt. :)

01:29  
Anonymous Anonym:

Cate Blanchett är väl ändå från Australien? ("Messerschmidt heter det faktiskt!")

08:50  
Blogger Anna Nio:

Teas mamma: Oj, det är hon minsann, jag har aldrig hört henne prata annat än brittiska. Nåväl. Det är inte nationaliteten i sig, utan accenten, som gör det förutsägbart. Fortfarande en tråkig film och en tråkig, men given, nominering. :)

11:57  

Skicka en kommentar

<< Home