28 mars 2010

I might like you better if we slept together

För inte alls så länge sen så gillade jag i stort sett ingen mat alls. Jag hade kanske fem rätter som jag tyckte om, och dem åt jag om och om igen. Allt annat var bara äckligt. Inte förrän runt 25 års ålder började jag hitta mat som jag verkligen gillade, och sedan dess har jag varit så glad, så glad att mina smaklökar plötsligt vaknat till liv från sin Törnrosa-sömn. Folk tycker fortfarande att jag är jättepetig, dock, och jag blir alltid lika upprörd inombords över detta, eftersom jag i jämförelse anser mig vara varierad och bara lagom kräsen med maten numera.

Mycket av det jag gillar ser jag ingen större poäng i att försöka gilla heller, som kaffe, rött kött, skaldjur, inälvsmat eller skräpmat till exempel. En del saker har jag lärt mig uppskatta, eller i alla fall acceptera, som broccoli, och en del vore onekligen enklare om jag tyckte om, som svamp, fast jag känner ändå inte att jag faktiskt skulle vilja tycka om det. Men det finns en liten grupp livsmedel som j
ag verkligen, verkligen vill tycka om, fast jag verkligen, verkligen inte gör det.

Tomat är min första produkt på den listan. Tomater och jag har aldrig kommit överrens, jag har försökt mig på dem otaliga gånger under hela mitt liv, men alltid nått samma slutsats: insidan är guckig och slemmig, utsidan är bitter och obehaglig att bita i. Det paradoxala är dock att jag gillar ketchup, krossade tomater, passerade tomater, tomatpuré, soltorkade tomater, tomatsås, quornfärssås, och jag äter tomater som finns i eller på rätter som tillagats i ugn. Dock inte råa tomater, det går bara inte. Men jag gillar ALLT annat. Störigt.

Avokado är ett annat problem. Avokado i crêpes tillsammans med soltorkade tomater-röra (tomatförbannelsen strikes), sallad och kalkon, till exempel, är hur gott som helst, och generellt sett så tycker jag nog likadant om fler rätter som inkorporerar avokado tillsammans med andra smaker. Att äta en helt vanlig avokado, däremot, ger mig kväljningar. Salta på den är nästan ännu värre (Salt och avokado sägs ju vara så gott, men seriousley? Ew.). Och avokado som är så jävla nyttigt också, damnit.

får stå med på listan, även om det inte direkt känns livsviktigt. Det är mer ur social synpunkt. Folk blir så förtvivlade när de inte får bjuda på nåt att dricka, annat än kranvatten, men vaddå, jag gillar vatten. Och jag gillar som sagt inte kaffe, inte heller saft, mjölk, eller mineralvatten. Jag tycker inte om nån annan juice än apelsin, och ingen annan läsk än cola eller must. Så té vore rätt skönt att kunna tacka ja till när det bjuds. Inte för att jag bryr mig egentligen, men det är jobbigt att göra andra så illa till mods över att jag sitter där och dricker vatten.

Fisk skulle jag förtvivlat gärna vilja uppskatta, eftersom även fisk är nyttigt som fan och kommer i en enorm variation av smaker och former. Men icke sa nicke, alla firrar jag smakat på ger mig uppchuckreflexer. Jag har klarat av stekt strömming, gravad lax och kokt torsk som barn (klarat av, inte specifikt gillat, mind you), men numera är det tvärstopp för allt som levat i vatten. Skaldjur ska vi inte ens ta upp (ur havet, HÖHÖ). Dessutom är fisklukt en av de absolut äckligaste lukter jag vet.

Vin har jag försökt lära mig att uppskatta, i princip förgäves. Jag gillar sött mousserande, men det jag vill tycka om är ju helt vanligt vitt eller rött jävla vin, sånt man kan ta ett glas av nån gång när som helst, för att man känner för det. Det verkar så behagligt, men att ta ett glas mousserande är rätt svårt, om man inte vill att resten ska bli avslaget tills man har lust med ett glas till. Dessutom känns inte bubbelvin särskilt, jag vet inte, laid back. Allt kolsyrat ger nån slags festkänsla för mig, can't help it. Men allt rödvin smakar ju gammal stövel, så den båten verkar rätt avseglad. Vitt är marginellt bättre, men det mesta känns som att smutta på balsamvinäger. Inte så ball. Rött funkar att dricka blandat med avslagen cola, vitt med fruktsoda eller sprite. Men det är ju fusk, och verkligen ändå inte den känsla jag är ute efter. Åh, att det ska vara så svårt! Skitvin!

Och som att inte dessa gissel är tillräckligt, så sitter jag just nu i det ytterst ofrivilliga läget att inte kunna äta nånting som innehåller vete, det vill säga pasta, bröd, bulgur, couscous, kakor, fajitas, paj, semla, lussekatt, eller vilket bakverk som helst. Courtesy of de problem jag har med magen just nu, som jag genomlidit en miljon äckliga, smärtsamma, otrevliga undersökningar för att komma till botten med, men kommit upp tomhänt varje gång so far. Jag hoppas innerligt att matproblemen är tillfälliga, och relaterade till whatever det är som ger mig smärtor efter varje måltid.

Jag saknar mjukt bröd. Och spaghetti. Och matlust.

Prutt.

Etiketter: , , , ,

13 Åsikter

Blogger åsa:

hej:)

att äta avokado utan något till är inte gott, men testa med örtsalt och citron på, funkar bra på tomat också

10:27  
Blogger Anna Nio:

Åsa: Hm, eftersom jag skrev att jag tycker att avokado är ännu äckligare med salt på så förstår jag inte riktigt varför du tipsar om det. ;D Tomat kommer jag aldrig tycka om naturellt, konstistensen är ju densamma vad man än har på, tyvärr.

10:45  
Anonymous Anna i Malmö:

Jag är allergisk mot en hel del och några saker som jag GÄRNA skulle vilja sluta vara allergisk mot är solrosfrön, nötter och fullkorn.

Jag skulle vilja äta nybakat nyttigt bröd, men ICKE =´(
Jag får hålla mig till vitt tråkigt bröd.

14:25  
Blogger Anna Nio:

Anna: Uh, vitt bröd som inte smakar nånting, vad trist. :(

14:59  
Anonymous Anonym:

Tomater smakade beskt och äckligt - ända tills vi odlade våra egna tomater för första gången i stugan.

Det var 1975 och värmebölja hela sommaren, solen flödade dag efter dag och gjorde dessa tomater söta och saftiga. Vi fick ca 120 tomater per planta!
DÅ förstod jag hur tomater SKA smaka, de var himmelska!
- Så alltså tomatfrön och sköt med öm odlarhand plantorna, tills de bär frukt!
Puss från Chamowa :)

19:37  
Blogger Anna Nio:

Men mamma, ska jag odla en grönsak som jag hatar? Puss. :D

22:22  
Anonymous Anonym:

Exakt - du hatar smaken och konsistensen på KÖPE-tomater - men testa att odla själv! Pussokram C

08:08  
Blogger Marielle:

Konsistens hänger verkligen ihop med hur man uppfattar mat. Jag har svårt för varmkorv just för den vidriga konsistensen.

11:43  
Blogger Anna Nio:

Marielle: Det kan jag förstå, av samma skäl har jag aldrig klarat av hamburgare eller köttbullar heller, vare sig det var köttvarianterna i yngre dagar, eller quornvarianterna numera. Yuck.

11:47  
Blogger Medelklassman:

Shit va länge sen det skrevs något här då.

Det är synd. Och skam. Eller nä, inte skam. Men lite tråkigt.

10:47  
Blogger Anna Nio:

T+: Jag vet, jag har fastnat i vinkelvolten! Kommer nog tillbaka med en smäll när som helst, just you wait and see. :D

12:17  
Blogger Dallerberg:

Jag är precis tvärtom, det finns nästan ingenting jag inte tycker om :D

07:31  
Blogger Anna Nio:

Marre: Din avfallskvarn! :D

15:11  

Skicka en kommentar

<< Home