07 mars 2010

Bokfrågornas ABC #4: D

1. Deckare säljer som smör inte bara i Sverige. Vem är din favortiförfattare i genren? Vem är din favoritperson i deckarvärlden?
Näej, jag gillar inte deckare. Som jag tidigare nämnt, så är det bara Agatha Christie, eller Roslund & Hellström som jag ids med i, eller i närheten av, den här genren. Jag vet inte riktigt vad det beror på, men de lockar mig ytterst sällan. Inte så att jag inte uppskattar gåtor och mysterium, men det känns oftast inte som att det är riktigt så deckare är upplagda ändå. Fram för allt så sjabblas hela den overkliga känslan bort och ersätts med ett försök till att skapa spänning á la Beck/Wallander/van Weeteren (hur många såna där finns det?)-snutar. Vilket in my mind, är alltför torftigt och inget jag uppskattar alls.


2. Jag är ingen storläsare av drama, men det händer. Främst var det under mina litteraturstudier som jag fick i mig en del. Vilken är din favoritpjäs? Har du läst eller sett den, eller kanske både och?

Läsa pjäser är inget jag har för vana att göra, direkt. Jag gick på en del teater under mitt första gymnasieår, när jag pluggade just teater, och vill minnas att jag tyckte mycket om "Glasmenageriet" av Tennessee Williams, samt såg en utmärkt enmansföreställning av "Ondskan", som helt klart matchade bokens läsvärdhet.


3. D som i dumburk. Böcker blir inte sällan tv-serier. Vilken är din favoritserie med en litterär förlaga?

"Dexter", baserade på Jeff Lindsays böcker om just densamme.


4. Det är redan december (Som tidigare nämnt, jag är rejält tidsmässigt efter). Berätta om en bok som utspelar sig i december eller i alla fall på vintern.
Narniaböckerna! Vinterlandet över alla andra! Vilket får mig att fundera på om vi alla har gått lite för långt in i en garderob här i Sverige, eftersom vintern aldrig tar slut här heller.

Etiketter: , ,