03 maj 2011

Naked pictures (of your mother)

Det här med nakenbilder på nätet, hörni, vad är det som händer där egentligen?

Är folk verkligen så sjukt dumma att de inte förstår bättre än att flasha skrevet för kreti och pleti? Och varför är det så ohyggligt många som i dagsläget känner sig manade att demonstrera mänsklig anatomi ur varierande vinklar? Det har alltid funnits och alltid kommer finnas människor som är exhibitionistiska, kommer
alltid finnas de som bara måste få visa upp sina kroppar i mer eller mindre naket tillstånd för främlingar. Varför vet jag inte, men det är ett allmänt, vedertaget behov hos en liten del av befolkningen. Att det är så, det köper jag, helt enkelt. Med betoning på att det är applicerbart på ett fåtal.

Men om man jämför antalet semi-porriga bilder på folk (eller ja, tjejer i huvudsak) som florerar idag, med hur det såg ut för hundra år sen, femtio år sen - fan, ta tio år sen bara - så är det en sinnessjuk ökning i antalet så kallade modeller. Framför allt sträcker det sig skrämmande långt ned i åldrarna numera. Idag kan du ta av dig paltorna, ställa dig framför din webcam, plåta dig själv och inom någon minut ha flauntat ditt hull på x antal sajter.

Det är lätt, jättelätt. För lätt.

Min åsikt är att folk, i synnerhet tonåringar som ju alla vet ä
r lite bakom flötet på grund av bristande livsvisdom och skenande hormoner, verkligen inte fattar vad fan det är de gör på grund av hur enkelt det är. Nåt som är så lätt kan väl inte vara dåligt eller farligt? Utan omedelbara eller tydligt sammanhängande repressalier kopplas inte handling och konsekvens samman. Det är ett vanligt förekommande problem som man inte behöver vara tonåring för att ha svårt att hantera heller. Den omedelbara reaktioner är oftast positiv, dessutom, eftersom fjuniga, pubertala killar och medelsvenssons med ribba blir glada över att få se gratis nakenbilder.

Dessutom begriper de här flickorna verkligen inte magnituden i den där lilla halvklädda bilden de slänger upp för bekräftelse vid sexton års ålder. Den kommer inte att försvinna. Den kommer finnas kvar nånstans, kanske rent av på många ställen, i evigheters evighet. Och skulle du mot all förmodan faktiskt kunna plocka ner den, radera den från the internetz med dina superba jedi-krafter, så kan du ge dig fan på att det finns ett stort gäng flåsande farbröder som redan sparat ner den. För att titta på igen och igen. Och de kan lätt som en plätt slänga upp den igen på nån ny sajt. Och så fortsätter det, allt för att du så desperat ville bli sedd och åtrådd när du var ung och, quite frankly, jävligt dum.

Låt mig dra en jämförelse mellan nu och då, för att illustrera exakt hur vansinnigt beteende det är, detta oskick att visa sina tuttar online for all to see. Idag behöver du inte mer än dig själv och din webcam: du kan sköta hela skiten själv, från pose till publicering, och hela proceduren går på några minuter. Voilá, klart, tits galore! Men för tio-femton år sen skulle du antingen äga en bra kamera, eller låna en och veta hur man tricksar med självutlösaren (bwahaha!), alternativt vara bekväm med att be någon annan fotografera dig i lättklädda, komprometterande situationer. Sen skulle du framkalla bilderna, och ha the guts att gå och hämta ut dem också, kunna se personen bakom disken i ögonen utan att rodna (för du vet att de tittar på bilderna de framkallar, givetvis gör de det), eller så skulle ha kunskap och tillgång till ett framkallningslab och fixa biffen själv. Sen skulle du låta kopiera upp bilden i några tusen exemplar, antingen hos foto-butiken eller för egen hand under många timmar i labbet, och slutligen skulle du posta ut varje kopia till random snubbar i hela världen.

Men, vafan, varför skulle nån nånsin göra allt detta?, frågar man sig. Det är ett bisarrt beteende, kostsamt, psykstört och otroligt fräckt i ordets sanna bemärkelse. Ja, precis, varför skulle man göra såhär? Men det är precis detta som tusen och åter tusentals tonårsbrudar gör dagligen numera, förutom att de inte behöver be nån fota, de behöver inte framkalla, kopiera upp, leta upp mängder med adresser eller posta fysiska fotokopior nånstans. Det räcker med ett par enkla tryck på datorn så har de lätt och ledigt åstadkommit precis samma sak. Och det är nu man måste fråga sig om nån av de här tjejerna skulle bemödat sig eller ens varit intresserade av att genomgå detta om den teknik som finns tillgänglig idag, inte hade funnits. Svaret är i princip utelutande nej. Nej, de allra flesta hade givetvis inte gjort det, hade ryggat tillbaka vid blotta tanken.

Så varför gör de det ändå, då? För att de verkligen inte fattar vad det är de gör, är det enda svar jag kan komma fram till. När var det vi skulle börja ha lektioner i internet-vett och etikett i skolan, sa ni? Jaha, inte? Okej, nä, det behövs nog inte ändå. Saker och ting verkar ju verkligen gå så himla bra som det är, så why bother?

Etiketter: , , ,

9 Åsikter

Anonymous Oli:

Jag sökte länge efter en liknelse mellan detta och hur enkelt det är att deklarera online nu jämfört med förr i tiden. Kom dock pä att jag gör bäst i att låta bli.

00:32  
Blogger Anna Nio:

Oli: Hahahaha, jag kan i alla fall säga att skillnaden är att det ena är bra att göra, det andra är dåligt. Jag utgår från att du är intelligent nog att veta which is which. :D

23:44  
Anonymous bror:

Kanske kan man kombinera de två: fotografera sig när man deklarerar naken och sedan sprida bilden på nätet? :P

Haha, ordverifiering: mackeye! låter som en superhjälte nästan! :D

09:17  
Blogger Anna Nio:

Bror: Ja, do göra två flugor på smällen, mikket prah! :D

Haha, McGuyvers okända brorsa, kanske (med ett annat efternamn, perfectly logical)? ;D

13:39  
Anonymous Johanna:

Hej!
Tack för tipset om hårfärgerna på sannas blogg :)

19:00  
Anonymous Leo:

Anna:

Värst vad du tar i. Så farligt som du påstår är det inte för en kvinna/tjej att ha nakenbilder på nätet. Det var på mormors tid 1985 eller så.

Redan att det är så oerhört många nakna tjejer/killar/porrbilder är ett skydd. Att göra som Svensson gör är inte farligt. Det kan vara lite pikant om en nakenbild dyker upp men kändistjejer numera rycker bara på axlarna och tackar för reklamen. Besvärligt blir det möjligen om hon är riksdagsledamot för KD eller minister typ Maud Olofsson.

Det är en ny tid på gång med nya sätt att kommunicera. Sexiga mms är bara ett.

Skräcken för sex och naket kommer från den kristna högern i USA. Den som skriker högt när en bröstvårta skymtar på Super Bowl.

Leo

20:05  
Blogger Anna Nio:

Leo: Skräck för sex och nakenhet är en helt annan sak än vad jag skrivit om här, någon moralpanik hör verkligen inte hemma bland mina tankar.

Vad jag tagit upp handlar om hur essentiellt det är med integritet, och om vikten av att kunna vara nöjd med sitt utseende och känna sig attraktiv utan att behöva visa sig naken för främlingar. Det handlar också om att jag önskar att ungdomar hade bättre insikt i hur de uppfattas av andra människor, att vad som ger en tillfällig egokick för dem sänder ett helt annat budskap till en vuxen man som ser deras mjukporriga foton.

Dessutom är det så, att ju mer naket som visas offentligt, desto mindre av det nakna är faktiskt eggande. Varför skulle man bli till sig av att se ett par tuttar när man redan sett tusentals på bio, tv, reklamaffischer, chatroulette, via skype eller msn/jabber, etc? Själva poängen med att sex säljer är just för att det ÄR något förbjudet över det. Nöter vi ut sexualiteten så suddas förbuden också ut. Visar vi för frikostigt det som ska vara så speciellt och syndigt, så blir det till slut allmängiltigt, lika spännande som en annons för en soffa.

Och jag tycker att sex ska vara spännande och lockande, men att bilder och filmer som finns till allmänhetens beskådan inte borde innefatta truliga tonåringar som inte har en susning om nånting. Som jag skrev i inlägget: det kommer alltid finnas människor som vill visa sig näck för miljoner främlingar. Så länge de människorna gjort sina val frivilligt och besitter tillräckligt med livsvisdom för att kunna avgöra huruvida de verkligen vill göra detta eller ej, så tänker inte jag motverka dem, tvärtom; heja på, för fan. Men tonåringar har verkligen inget i den sfären att göra.

Och varför skulle det vara ett "skydd" för att så många andra gör något? Skydd som i att ens egen bild kommer inte dyka upp nånstans där den verkligen inte borde, eftersom det finns så många andra bilder? Den sortens argumentation faller in under "det drabbar inte mig"-mentaliteten, vilken jag har enormt svårt för, helt enkelt för att det är ofattbart korkat att tro att man är omhuldad av nåt slags magiskt skydd, bara för att man är sig själv. Eller menar du skydd som i att eftersom så många andra gör det så är det därför ett bra val? På 30-talet röstade det tyska folket fram Hitler till sin ledare, men det betyder ju inte att de gjorde nåt vidare smart val. ;D

20:36  
Anonymous Surskägget:

Mmmmm boobies...

11:27  
Blogger Anna Nio:

Skäggis: "Fuck. Fuck! Fuck, fuck, fuck and fuck! Fuck, fuck and bugger! Bugger, bugger, buggerty buggerty buggerty, fuck, fuck, arse! Balls, balls, fuckity, shit, shit, fuck and willy. Willy, shit and fuck and... tits." <3

22:18  

Skicka en kommentar

<< Home