23 januari 2011

Men varför?

En del av mina val här i livet föranleder en aldrig sinande frågestund, en som jag inte har nån lust att besvara varenda jävla gång någon av sakerna i fråga kommer på tal. Eller besvara alls, för den delen. För nu är jag less.

Jag säger att jag är vegetarian. Men varför? Jag säger att jag är ateist. Men varför? Jag säger att jag inte dricker kaffe. Men varför? Att jag inte har och inte vill läsa Harry Potter eller Twilight-böckerna. Men varför? Att jag inte vill se "True Blood". Men varför? Att jag inte vill ha en iPhone. Men varför? Att jag aldrig provat knark. Men varför? Varför, varför, varför? Ständigt och jämt avkrävs jag på svar på detta och förmodligen otalt mer av en strid ström ovetande och tröttsamma människor. Människor som i min värld slutligen lyckats betitla sig själva som idioter.

Ja, kära medmänniskor, jag kallar er idioter eftersom ni, er vana trogen, inte tänkte längre än ett varv i guldfiskskålen innan ni vräkte ur er "Varför?". För det första: du kan inte tänka dig att jag fått detta mothugg förut? Kanske, åh jag vet inte, hundratals gånger? Och är yttepytte (läs: helt vansinnigt) utled på att behöva stå till svars för saker jag gör eller inte gör som inte har med dig eller någon annan människas välfärd eller liv att göra, annat än mitt eget. Mitt och bara mitt. För det andra: what's it to you? Du är själv helt såld på din iPhone och har praktiskt taget en droppställning med kaffe som pumpar in klägget i dina vener. Är det jobbigt för dig att jag inte gör detsamma? Är det oerhört viktigt att få veta varför vilt främmande människor inte är direkta kloner av dig? Varför saker och ting här i världen inte sker utefter din egen struktur och funkar precis som de gör i din vardag, oh du universums nav? Gimme a break, och knip igen.

Men eftersom jag nu väljer att skriva om ämnet och slipper stå och fejk-le bredvid en storögd, oförstående tönt medan jag inom mig önskar mig såväl skarpa som hårda tillhyggen så ska jag berätta. En gång för alla. Alltså, varför väljer jag dessa uppenbart felaktiga och ibland oproportionerligt provokativa vägar i livet? För att jag valt detta för mig själv. För att det jag valt passar mig bättre än alternativet. För att man inte måste testa allt som erbjuds eller göra allt som alla andra gör. För att jag fucking kan och fucking vill. Jag sitter inte och häcklar köttätare över deras kostvanor, inte heller ifrågasätter jag kaffedrickare, iPhoneanvändare, religiösa eller folk som vurmar för tonårstrollkarlar och mormonska vampyrer, bland mycket annat. Även om jag sannerligen öser galla över telefåntrattar och blodsugarkåta för deras fanatiska beteende över sanslöst oväsentliga och spåniga ting - men hur kan man inte, I ask you?

I min värld är det sjukt konstigt att vara religiös. Jag kan inte för mitt liv krysta fram ens en gnutta tilltro till nåt mytiskt, allsmäktigt väsen som styr allas liv och hör allt ont man gör, men ändå aldrig lyssnar eller hjälper till när nån far illa. Det låter mer som en ondskefull, abusive styvfar i en musikvideo till bitter men kommersiell tjejrock än en gudom, quite frankly. Men jag kan ändå acceptera att andra tror, jag kan se poänger i de flesta trosläror och jag kan ge fan i (hehu) att ifrågasätta andras tro. Jag kan också leva med att folk låter sina liv styras av en liten plastmojäng eller slaviskt följer och dyrkar en bok- och filmserie för ungdomar. Jag kan till och med tolerera att folk festknarkar i någon mån. Allt detta vänder jag andra kinden till för, så länge jag slipper höra om det, slipper delta i diskussioner eller utövande, så länge min åsikt att INTE älska respekteras - då får ni ha era appar och trollformler och rus bäst ni vill.

Men den här respekten får jag ofta inte. Det ska ifrågasättas. Det ska tjatas. Det ska rekryteras för ert lag, vad månde det än vara. "Vaddå, varför är inte du med på det här? Ska du tycka nåt annat? Ska du slippa prova? ALLA SKA MED!" Men snälla nån, VARFÖR? (Och här är det, i kontrast mot tidigare scenarion, högst tillämpligt att börja tjuta VARFÖRVARFÖR?) Jag ser det såhär: jag gillar rött och du gillar blått. Vad bra. Fint. Blått är också bra, tänker jag. Jag känner verkligen inget behov att att konvertera dig till det röda, att pressa dig tills du testar att ha en röd tröja, att inte slappna av och vara lugn förrän du tycker som jag. Vafan skulle jag bry mig om det för? Det är ju bara en färg. Och det är bara en massa popkulturell dynga, en telefon, ett livsstilsval. Personliga val som görs från individ till individ.

Faktum är att en stor del i varför jag tenderar att undvika stora fenomen som Harry Potter eller "True Blood", är för att dess anhängare är fanatiska, hysteriska, helt jävla galna; intet ont ord om deras älskade böcker/filmer/tv-serie får yttras! Jaha? För att...? Dör någon då, om Twilight får en dålig recension (rätt många döda vid det här laget i så fall)? Försämras din egen upplevelse av att veta att andra inte delar den? Jag förstår verkligen inte.
Om jag älskar en film, en bok eller något liknande, då kan jag för all del argumentera för de goda sidorna hos denna, om det handlar om något mindre utnött än vampyrer till exempel, och om jag möter någon som tycker raka motsatsen, men jag blir inte arg eller ledsen för att hela världen inte tycker som jag. Varför skulle jag bli det? Vi har olika smak, olika åsikter. Det är sånt som händer.


Och det är ju så enkelt i alla fall av oliktänkande: vi har olika åsikter och olika smak. Deal with it.

Och ge fan i att fråga mig VARFÖR jag inte är som du nästa gång. Cause I will slap you in your damn face.

Etiketter: , , ,

16 Åsikter

Blogger CINDERALLEY:

WORD.

23:40  
Blogger Henrik:

WORD.

07:47  
Anonymous Håkan:

Snubblade in här av en slump, på arbetstid desstuom, men det var jävligt bra skrivet hursomhelst... förutom att du hackar på antalet papegojarter i din presentation då förstås. Jag önskar att det fanns fler papegojarter.

Hit kommer jag nog tillbaka.

16:15  
Blogger Anna Nio:

Håkan: Trevligt, trevligt, känn dig välkommen. :)

Hahaha, orden om papegojöverskottet kommer från en film, som så mycket annat i den här bloggen och den här hjärnan. ;D

19:25  
Anonymous Lisa:

Hej,
hamnde också här av en slump. Bra skrivet. Jag vill också säga att det varför nog är den viktigaste frågan man kan ställa. För mig är det så jag lär mig om omvärlden och kan utveckla mig själv. SJÄLVKLART kan man ju inte kasta ur sig frågan i tid och otid, eller ens använda ordet 'varför' eftersom det ofta har en dömmande konnotation.(Det är väl det här du vänder dig emot och jag håller fullständigt med.) Som drivkraft tror jag Varför? är väldigt viktigt.

11:46  
Blogger Anna Nio:

Lisa: Åhå, du är förstås också välkommen hit, hej hej och tack för berömmet. :D

Ja, självklart är det så, det har du alldeles rätt i. Utan ifrågsättande och utan viljan att lära sig om saker man inte är bekant med så lever man nog ett jävligt trist och statiskt liv. Men there's a time and a place for everything; takt och ton och en smula eftertanke i förskott är vad jag önskar mig av mina medmänniskor, och det borde egentligen inte vara för mycket begärt. Tyvärr verkar det vara det ändå, vilket är varför jag är sur och less på de ständiga frågorna.

18:08  
Anonymous Bror:

Jag håller helt med dig kära syster; att ständigt bli ifrågasatt när man gör något som bryter den av samhället och media uppställda normen är vansinnigt irriterande! Vad som stör mig ännu mer, och det här har jag för mig att vi språkat om tidigare, är när kompisar som normalt är både vettiga och intelligenta, hakar på dessa trender fast de mot bakgrund av sina normala preferenser, borde vara både smarta och starka nog att ignorera skräpet och istället gå sin egen väg.

Sen vet jag att jag kan vara väl mycket åt "det andra hållet", dvs jag förkastar ALLT som på något sätt varit omskrivet, uppskrivet eller hypat i media. Men min tes är att om något är lättillgängligt nog för att Svenne Banan skall dyrka det, så är det med största sannolikhet kasst. Givetvis finns det undantag och ibland förvånas jag verkligen över hur något som egentligen inte borde kunna slå, ändå på något sätt lyckas göra det. Jag tror också att skivbolag/filmbolag/förlag, biter sig rejält i svansen när de inte vågar satsa på något som är annorlunda utan bara lägger pengarna på säkra kort: kopior av kopior av något som knappt var bra från början...

Två saker jag direkt vill lägga till på varför listan är att inte vilja läsa Stieg Larsson eller att inte ha någon som helst lust att åka till Thailand...:)

...Harry Potter är dock helt ok och iPhone är en ypperlig telefön...:)

19:32  
Anonymous Anonym:

men..hur KOMMER det sig att du inte dricker kaffe, är vegetarian, är ateist och aldrig har läst harry potter? :D :D

13:55  
Blogger Anna Nio:

Bror: Ja, jag kan också vara så, absolut, att jag nästan på pin kiv vägrar ta till mig nåt som blivit en overnight sensation - just bara för att alla älskar det och det är överallt all of a sudden. Jag vill inte tvångsmatas, jag vill välja själv!

Håhå, remakes och covers ska vi inte ens börja diskutera här, då kommer jag aldrig kunna sluta svära och sucka!

Åh herregud, ja, givetvis känenr jag precis likadant kring bägge fenomenen. Thailand kan jag förvisso tänka mig att besöka. Om 25 år kanske, när ingen bryr sig så värst längre.

Anonym: För att om jag gör det så blir min makt alltför stor, så jag kan utrota alla idioter från mänskligheten i ett enda slag! Eftersom så många idioter är i maktpositioner här i världen så har de alltså skapat dessa kraftkällor i form av vämjeliga fenomen som jag inte kan ta i med tång utan att min hjärna smälter av dumhet och avsky. Allt för att hindra mig att ta makten. Damn you, stupid scientists!

15:43  
Anonymous Anonym:

Vad har du för sexuell läggning?

16:34  
Blogger Anna Nio:

Anonym: Superhjältar.

16:37  
Anonymous Fisken:

Varför inte?

19:03  
Anonymous John:

Hej,
Jag är också mycket trött på frågor om t ex varför jag är vegetarian eller varför jag bla bla bla.

Jag väljer dock att tro att de som frågar är nyfikna, snarare än cepe.

Själv skiter jag i andra människors prylar och frågar sällan varför, tydligen kan det tolkas som ointresse av berörd individ. Och det stämmer ju. Jag skiter i deras telefon, däremot är jag intresserad av vad de tycker om EU, valsafari och glossy magazines. Men det är det fan aldrig någon som pratar om.
Bara räntor och barn hela tiden.

Slut på rantingen.

Mvh

08:21  
Blogger Anna Nio:

Fisken: Men varför?

John: Givetvis kan det vara nyfikenhet, men jag tycker det handlar hur man formulerar sig, varför och när man väljer att fråga, et c. Jag respekterar att man är nyfiken för att man inte är insatt eller inte förstår själv, men inte att man är respektlös och ifrågsättande, och dessutom inte har känsla för takt och ton.

Haha, helt sant, folk ÄR idioter och de har idiotiska intressen. Skål och amen!

16:55  
Blogger Dallerberg:

Varför är du inte som jag? :(

19:25  
Blogger Anna Nio:

Marre: För att there can be only one Dallerberg, såklart! :D

19:34  

Skicka en kommentar

<< Home