08 maj 2010

History rejects itself

Vad är meningen med termen förhistoriskt egentligen? Tar historia verkligen slut nånstans? Is there such a thing som förhistorisk tid? Är inte historia just precis det: historia, alltså all förfluten tid, allt som hänt tillhör historien (greedy fucker)?

Vikingatiden (ca 790-1100 efter dagens tideräkning) brukar benämnas som förhistorisk tid, men jag kan verkligen inte förstå varför. Är det någon i hela Norden som inte har åtminstone ett hum om vad vikingatiden innebar? Finns det inte oräkneliga källor och bevis på att vikingarna funnits? Vi vet att de fanns, var de fanns, ungefär när, och vi vet hur de klädde sig (inte hjälmar med horn, INTE), vad de åt, vilka gudar de tillbad och vi har deras skriftspråk hjälpligt bevarat. Et cetera, et cetera. So what's the problem?

Wikipedia säger (bland annat) såhär angående förhistorisk tid:

"Inom svensk historieskrivning sträcker sig forntiden från människornas invandring till kristendomens införande på 1000-talet. Då inträder medeltiden, och därmed historisk tid."

Kristendomen strikes again, inte helt oväntat. Åh, denna påfrestande skräniga översittar-religion! Kristendomen är som en sur gubbgranne med pulserande ådror på halsen, som vägrar godta förändringar eller att någon säger emot. Bara står och viftar med näven och ringer störningsjouren så fort nånting inte passar. Jävla surkart, jävla envåldshärskarfasoner! Ogint! I en annan Wikipedia-artikel kan man även läsa sig till detta:

"Förhistoria är den tid som föregår skrivkonstens införande i ett område. Den förhistoriska tiden börjar alltså med att de första människorna kommer till ett område. För Sveriges del börjar en sådan bosättningsperiod för cirka 14 000 år sedan. Människor har dock sannolikt levt i Sverige även före den senaste istiden, alltså under tidigare isfria perioder. I Sverige anses allmänt att den förhistoriska tiden slutar (och att den historiska tiden därmed börjar) efter vikingatiden, med medeltidens början cirka 1050 e.Kr.."

Alltså: det har funnits historia här förut, men den spolades bort av isjäveln, så vi börjar om, tabula rasa, rent och fint. Skit i vad som hände innan, ingen kommer ihåg det ändå! Och vidare, mer från den första citerade artikeln på Wikipedia lyder som följer:

"Förhistorisk tid eller forntid (begreppen används ofta synonymt) kallas den tid där de skriftliga källorna är obefintliga eller alltför bristfälliga för att ge en täckande bild av historien."


Bristfälliga källor? Är det nån här i Norden som inte har ett hum om vikingatiden? How is that bristfälligt, I ask you? Förvisso, är det så att man funnit enstaka målningar och texter, samt dödsgamla benrester, men inget mer, då kan det vara svårt att måla en komplett bild, absolut, absolut. Men jag anser att om det FINNS skriftliga bevis, eller målningar, eller krukrester eller pilspetsar eller Lamborghinis eller äggmålnings-kit eller lypsyl från en svunnen civilisation, då ÄR den en del av historien: De arkeologiska fynden är handfasta bevis för att någon använt den kniven, drejat den skålen, plitat ned det där snuskiga skämtet med kil och sten och tålamod. Att människorna kopplade till fynden faktiskt har funnits, levt och andats, kanske sjugnit en stump och tagit en sup emellanåt, rent av (obs, bristfälliga bevisunderlag för detta). Ska man verkligen frysa ut dem från att vara delar av historien då?

I tell you vad som borde klassas som förhistoriskt, eller icke-historiskt rent av: religion. Jaså, en allsmäktig gud skapade hela jordklotet och allt på det på sju dagar? Bevis på detta? Nähä, då skriver vi in det under ICKE-historiskt, tackarsåmöe så tar vi nästa. En fyrarmad gud med elefantsnabel? Blå? Var sågs han senast? Det gjorde han inte? ICKE-historiskt, tack och adjö! See what I mean här? Samtliga av de stora religionerna härstammar från väldigt långt bakåt i tiden, men ändå saknas alla former av handfasta bevis för att de ska få vara delar av historien. Det finns massor av skriven text som stödjer deras existens, men inga benrester, bostadslämningar, eldstäder eller nånting som påskiner att någon del av det som beskrivs i the various religösa skrifter faktiskt har hänt. Jovisstja, några nötter tror att de hittat rester av Noaks Ark, förresten. Och den omdebatterade svepningen i Turin finns ju, den med.

Där har vi det, där fick jag allt.

Eller inte.

Fysiska bevis = del av historien. Påhitt och önsketänkande = inte del av historien. Enkelt och bra! Men visst, träbitarna på Ararat är fysiska, de har tydligen legat där och skrotat rätt länge. Svepningen i Turin är fysisk, den dök upp på 1300-talet och har bevarats mer eller mindre väl sedan dess. Alltså är träet och tyget delar av historien, precis som vilket trä och vilket tyg som helst som finns kvar efter flera hundra år. Att de bara därför skulle bevisa Bibelns påståenden däremot, godkäns icke. Det skulle vara att säga att Odysseus verkligen fanns och gjorde allt han sägs ha gjort, för att man oförhappandes skulle ha hittat lite träflis som tidsmässigt och platsmässigt stämmer med hans förlisna flotte. Liiite desperat kanske. Det skulle ju kunna vara lite tursamt slumpmässigt funna träbitar som klarat tidens tand på grund av gynnsamma förhållanden, fast de kom från en silltunna som gick sönder en stressig dag i maj, sisådär 700 år före vår tideräkning, på Korfu. Varför inte?

Och för den som fortfarande känner sig osäker på det där med Arken (De är ändå 99,9% säkra. De där kristna evangelisterna som har hittat den. Helt opartiska och sådär. Precis som jag är, fast åt andra hållet. Hint.), så kan man kanske lugna sig med lite reality check av resten av Noaks historia i siffror här. Sen kan man andas ut, koppla av, och ägna sitt liv åt nåt mer meningsfullt än att tillbe gamla tokstollars skrönor. Kanske bygga en Trojansk häst i fullskala?

Etiketter: , , , ,

6 Åsikter

Blogger andrea:

Jag tror benämningen förhistroia är precis som benämningen forntid. Det är all tid innan det som egentligen räknas för oss, precis som du säger med kristendomens införande. När vi anser att vi blev "civiliserade".

Det är lika irriterande som att medeltiden kallas för "the dark ages", vaddå the dark ages? Jo, i jämförelse med upplysningen anser man att den medeltida människan måste ha levt i mörker & misär, stapplat runt täckt i lera med repstumpar som bälten. JA ELLER HUR? Eller inte!

Tillbaks till kristendomen så tycker jag det är så förbannat irriterande med FÖRE KRISTUS benämningen. 1000 f. kr. Det är skitsvårt att få ett faktiskt begrepp om hur länge sedan någonting faktiskt var - man måste ju räkna ner till år noll, och sedan plusa på åren som var innan juesusknodden föddes. ÅÅÅH! Irriterande!

F.ö har jag alltid sagt att vi oftast behandlar historien lika orättvist som vi tex behandlar kulturer långt bort som vi inte förstår. Vi framställer dem som exotiska tokskallar som inte visste vad som var bäst för dem. Postkolonialt förtryck, fast man skulle kunna kalla det posthistoriskt förtryck istället :D

07:15  
Blogger Anna Nio:

Drejja: Även begreppet medeltiden är konstigt, vaddå medel? Som i en mellantid, ett mellanspel, eller menar de nåt slags medelvärdefull tid? Konstiga benämningar all round.

När jag läste historia hade jag en föreläsare som alltid sa "före/efter vår tideräkning" istället för "före/efter Kristus", vilket var väldigt uppfriskande, så det försöker jag anamma själv också. Kristus får alldeles för mycket uppmärksamhet, han blir bortskämd och snorkig av sånt! Men allt som innebär att man måste räkna och krångla är DÅRLIT! :D

Hahaha, ja precis. Typ "åh, vilka knäppisar som trodde på de här gudarna, hahaha, inte aaalls lika rimligt som finfina Jesus och allt det logiska som står i bibeln, näää!" Stoooopid!

12:26  
Anonymous bror:

Hahaha, jag skrattar så jag nästan gråter åt tokfransarna som på fullaste allvar tror att de hittat Noaks ark! Åh herregud...:D Jag har för mig att jag såg en dokumentär förut där de undersökte vetenskapligt den spjutspets som sades vara den som dödade Jesus...faktiskt så kom de fram till att den mycket väl kunde härstamma från romersk tid, men att hävda att det var just den som också hade dödat Jesus tyckte de var lite väl magstarkt...:)

Jag skrattade på mig igen då jag såg ordverifieringen; jag vågar påstå att den ligger bra till för roligast någonsin: MYSTRIST! Bwahahahaha! :D

21:18  
Blogger Anna Nio:

Erik: Ja, det är verkligen långsökt att hålla nånting för 99,9% säkert bara för att det passar tids- och platsmässigt något sådär, haha. Och är av trä. Men sen är de ju troende också, de är väl vana att sväva iväg trots fasligt lite bevis och en allt annat än säker grund. De är inte kloka, de där hittahiterna! *tock tock tock*

Hahahaha, ungefär som en bakissöndag ensam; Man har chips och en bra film men det är ändå trist att vara själv, fast mysigt också = mystrist!

21:52  
Blogger Medelklassman:

Vilken historiebashing det blev helt plötsligt. Över en akademisk term.

Jag är lite förbryllad över detta utbrott. Men också lite glad, eftersom jag gillar historia.

13:31  
Blogger Anna Nio:

T+: Jag gillar också historia, och jag gillar språk, men jag gillar inte när vårt språkbruk gör syftningsfel, vilket är vad jag tycker det låter som i fallet med förhistoria. Man ska fundera på vad man slänger sig med för ord här i världen, tycker jag, om ingen nånsin gjorde det skulle inget nånsin förändras.

Dessutom gillar jag att försvinna iväg i konstiga tankebanor, de slutar oftast i ett blogginlägg. :D

13:34  

Skicka en kommentar

<< Home