26 augusti 2008

You've got the personality of a wet mop

Jag orkar verkligen inte blogga, det är för mycket annat i livet som tar kraft, främsta boven just nu är lägenhetsletandet. Håll alla tänkbara tummar för att det känns bra med det lilla rävgryt jag ska kika på i eftermiddag, så att jag kan säga FAKKÅFF till min nuvarande hyresvärd, samt bredband och el-operatörerna så snart jag återkommit till västkusten igen.

Men det var egentligen inte det här jag tänkte publicera, utan ett ganska underhållande personlighetstest som jag hittade via bästa Mårdmadamen. Mina resultat blev rätt träffsäkra, även om jag får erkänna att det var ganska svåra frågor stundtals, och att jag aldrig någonsin tidigare varit närmare intraversion snarare än extraversion i något personlighetstest (håller jag på att bli eremit?). Men karaktärsdragen stämmer i alla fall hyfsat bra. Har kursiverat det som stämmer väl och även fetat till det som är bang on target.

Din personlighetstyp:

Kraftfulla, originella och känsliga. Slutför vad de påbörjat. Extremt god människokännedom. Lyhörda för andras känslor. Strävar efter att leva upp till sina värderingar, som tenderar att vara omfattande och väl genomtänkta. Respekterade för sin starka vilja att göra rätt. Oftare individualister än ledare eller underordnade andra.

Karriärer som skulle kunna passa dig:

Personalvetare, juristassistenter, lärare, läkare, tandläkare, kiropraktorer, psykologer, skribenter, musiker, artister, fotografer, förskole- och dagispersonal, studievägledare, bibliotekarier, marknadsförare, forskare, socialarbetare.

Etiketter: , ,

11 augusti 2008

Snygg tjej?

Tjejers främsta mål i livet är att vara så snygga och sexiga som möjligt.

Ja, ja, det är bakåtsträvande och överjävligt. Men sant. Allt går ut på att vinna gillande av män. Man ska sminka och dölja och framhäva och glittra och dofta och förlänga och förminska och på intet sätt visa hur man egentligen ser ut. Eller är.
Ser man till media i form av TV-program, veckotidningar, dagstidningar, filmer och internet så lyser den eftersträvansvärda kvinnliga imagen grällt som satan: du ska vara snygg, kvinna. Men vem gagnar det?

Tuttbrudar, kända endast för ja, sina plasttuttar.

Sen att vi i Sverige är en bit på väg med jämlikhet, lika lön, kvinnor i mansdominerade yrken och vice versa, kvinnliga chefer, kombinera barn och karriär, etc, hör inte hit. HUVUDSAKEN är att du är snygg. Ta vilken tjejtidning som helst: 80% av innehållet är totalt utseendefixerat, resten handlar om hur man ska förstå sig på killar eller njuta av sex. Sen har de pliktskyldigt några sidor om inredning, böcker, film, teknik (mest hur söt nya iPoden är) och matlagning också.
Även de tidningar som riktar sig till småtjejer och brudar i yngre tonåren är fulla med sminktips och annat trams. Vad fan? När jag var runt 10-12 så var det hästar och en oskuldsfull avståndsdyrkan av popstjärnor som var the big thing, men numera kan jag se prepubertala flickor gå runt i string och mascara, flirtandes med jämnåriga, eller gärna äldre, killar. Varför sysslar media med denna hets mot vuxenlivet? Jag kan förstå att tjejerna själva är nyfikna, men tidningarna, vad sysslar de med? Skapa minikvinnor av barn? Jaha, och vem gagnar det?

So Cosmo says you're fat? Well, i ain't down with that!

Jag undrar när det upphör att vara okej att vara barn, för just dagens barn? När börjar de tänka och känna att de ska se så vuxna ut som möjligt? Vem är det som bestämmer att det går bra med velourbyxor ena dagen men inte nästa, då är det tajta märkesjeans som gäller istället? Klart jag också ville vara vuxen när jag var liten, det är nog bara naturligt och lite av ett monkey see/monkey do-beteende. Men det är skillnad på när jag som tioåring stolpade runt i mormors gamla klackskor hemma i hallen, beundrade mig själv i spegeln och låtsades att jag hade en fin klänning och tjusig mejk, än på att faktiskt VARA sminkad, och dessutom iförd spetsunderkläder. Till vardags.
I mellanstadiet. Hur resonerar föräldrar till dagens flickor? Ser de inte kopplingarna mellan en prunkande, alltför tidig, sexualitet och hål i öronen, rouge och åtsmitande kläder? Varför uppmuntras detta? Vem fan gagnar det?

En ung och oskyldig Lindsay. Fast med smink, förstås.

Är du dock en vuxen (nåja) kvinna och vill synas i TV är det bäst att du är beredd på att vara så galen som möjligt. Om du inte är en ensamstående mamma, förstås, då gör du säkrast i att vara motsatsen. Hur skulle den typen av program som "Ensam Mamma Söker" funka om en Slitzbrud var med? En ensamstående silikonbrutta med knodd, skulle hon få vara med i den pruttromantiska stämningen och få rykta Gotlandsruss med Stefan, 38 år, fastighetsmäklare? Skulle det inte bli ramaskri bland tittarna om så var fallet? Det är ju tydligen så att porrklonerna ska vara vilda och sexiga, medan mammorna ska vara frumpy och mysiga, lite trista sådär. Gud förbjude att de beblandas, unclean, unclean! I want the shiny people over here, and the happy people over there!
I de flesta av TV-rutans dokusåpor gäller det dock för dagens kvinnor att visa så mycket hud som möjligt och vara så subbig du bara kan, och ju mer oäkta du ser ut, desto bättre verkar det vara. Visst ska tjejer få ha en sexualitet och brudar ska få synas i TV, men till vilket pris? Och vad sägs om lite variation på klientelet, för fan? Jag vill inte tvingas välja mellan att vara en hora och en madonna, jag vill vara, och se, andra kvalitéer och egenskaper hos my fellow females. Så vad sänder den här typen av starkt generaliserande program för budskap till kvinnligheten egentligen, och till småtjejerna? Och i det långa loppet: vem gagnar det?

En ensamstående mamma. Påklädd, över 30 bast, naturlig och med en katt. Myspysigt!

Så varför går hela den kvinnliga existensen i stort sett ut på att vara så
sexuellt tilldragande som vi kan? Även när vi är för unga för att ens hysa sexuella känslor, även fast man kanske inte alls vill ligga med nån? Detta är något jag inte kan svara på. Varför ska vi vara så snygga, och JÄMT också? Och för vem, för männen? Eller för varandra? Oss själva? Våra barn? I don't get it.

Och fram för allt: VEM GAGNAR DET?

Big Brother-Jessica, som spenderade sin vinstsumma från programmet, på att deformera sin kropp såhär. Lyckat? I think not.

Etiketter: , , , ,