28 oktober 2009

Packa pappas kappsäck

Saker jag inte tycker om och inte kan påverka, men som egentligen saknar betydelse när allting kommer kring, är när håret är smutsigt och man inte kan tvätta det, då sitter jag bara och drar undan luggen ännu mer och kliar mig i hårbotten extra mycket, och sen känns det ännu värre. Eller när naglarna är sådär ojämna att de ser lite freak of nature ut och är alldeles för vassa på grund av det, eller om nån nagel har fått ett litet hack på diagonalen, sådär så man fastnar i håret (som är smutsigt, åh!) eller i sina strumpyxor med den trasiga nageln. Och så är man förstås nånstans där man inte har åtkomst till en nagelsax, det är ren terror. Likaså ett trasigt nagelband, utan möjlighet att plåstra om, eller ett skavsår som bara blir värre och värre med varje steg, och inga plåster har man förstås.

Att gå och lägga sig i nytvättade sängkläder medan man själv inte hunnit duscha, är inte heller nån hit, liksom att ha fixat en fin frisyr bara för att gå ut i regn och stormblåst, utan paraply eller ens en sjal om håret. Livets små irritationsmoment är aldrig så jävliga som när man inte kan åtgärda dem, då växer problemet i styrka tills det ibland faktiskt är outhärdligt (tänk skoskav och lång promenad). Sånt som sker hemma får man tillstyrka dålig planering, men missöden på resande fot är lättare avhjälpta.

Därför har jag nästan alltid med mig en Alvedon, en allergitablett och en Lactrasetablett, så jag kan äta nåt med mjölkprodukter i om jag inte hittar nåt annat, plus paraply, säkerhetsnål, plåster, Försvarets hudsalva, penna och hårsnodd när jag går nånstans. Så klarar man sig mot en del åtminstone. Ofta har jag också en varm tröja, handskar, benvärmare - eller på somrarna, en solfjäder, vattenflaska, solskyddsfaktor 30 och solbrillor - nåt att läsa, pluskan, kamera samt extra batterier, och alltid musik och lurar.

Jag skulle bli en utmärkt nomad.

Etiketter: , ,

Filmfestdags!

Årets filmfestivalschema är magrare än vanligt, men med tanke på att jag inte kunde gå alls förra året, och just varit i London, så är jag mycket nöjd med listan ändå. :)
  • "Ong Bak 2", fredag 20/11, kl 22.00 på Saga.
  • "9", måndag 23/11 kl 21.00 på Sture.
  • "The Countess", onsdag 25/11 kl 15.00 på Grand.
  • "Thirst", onsdag 25/11 kl 20.00 på Saga.
  • "The Revenant", torsdag 26/11 kl 21.00 på Saga.
  • "City Island", lördag 28/11 kl 14.30 på Grand.
  • "The Road", lördag 28/11 kl 20.00 på Grand.
  • "Up in the Air", söndag 29/11 kl 19.30 på Saga.

Viggo i postapokalyptisk framtid, mmm.

Etiketter: , , ,

Andersonskans Wes

Topp fem i filmer från Wes Anderson. Den här femman blir oerhört mycket enklare att sammanställa än vanligtvis, eftersom karln inte gjort mer än sex långfilmer och två korta ditos. Och jag har bara sett fyra av filmerna, så jag behöver inte ens välja bort nånting. Ibland kan man ju göra det enkelt för sig också, så det gör jag nu:

#5 [blankt]

#4 "The Life Aquatic With Steve Zissou"

#3 "The Royal Tenenbaums"

#2 "The Darjeeling Limited"

#1 "Rushmore"

Sen är jag förstås nyfiken i en strut på "Fantastic Mr. Fox", vilken faktiskt visas alldeles strax, under SFF, men får även vanlig biopremiär längre fram i vinter. Fullt så nyfiken var jag dock inte, så jag väntar till januari och lägger mina festivalpengar på andra rullar istället.

Etiketter: , ,

Don't look back in anger

Jag känner mig oftare och oftare så arg nu för tiden. Jag känner att jag bara inte kan ta mer, blir driven till min spets, och är formligen överfull av svärta och återhållen vrede. Och jag kan inte riktigt avgöra om det är bra eller dåligt.

Givetvis känns det inte så kul att vara så jävla förbannad så ofta, men samtidigt är det så oerhört skönt att få ur sig saker som jag tidigare i mitt liv hållit inne, redigerat, tänkt igenom. Jag har helt enkelt hållit tand för tunga i alltför många lägen. Det är befriande att vara vräka ur sig precis det jag känner, även om det inte är det smartaste eller trevligaste att göra, men det är det som känns mest rätt och mest sant. Alltså gör jag det. Jag kastar mig ut och vågar, och hoppas på att människor i min omgivning ändå vill stanna i min värld, trots att jag sätter hårt mot hårt ibland när jag måste, eller på att de som är regelrätta rövhål har vett nog att hålla sig undan efter att ha fått mer än sin beskärda piece of my mind.


Till en viss del beror det här nog på att jag faktiskt har fått nog, att jag helt enkelt inte har nåt tålamod kvar alls för mer saker som krånglar, går fel eller inte görs rätt. Sånt händer mig precis hela tiden, så när nästa sak går fel blir jag nästan hysterisk, eftersom jag bara inte orkar mer av den varan. Jag vill ha möjligheten att kontrollera det dåliga, så att jag kan slippa det i större utsträckning, men det är i säkert 90% av fallen saker som inte är resultat av att jag har gjort något fel, utan det är andra som är inkompetenta, vilket drabbar mig. Som det kan vara med en låt man hatade från början, är sjukt less på, men ändå måste höra om och om igen för att den spelas på radiostationen där man jobbar. Det ligger utom ens kontroll men det är så fruktansvärt jobbigt att man till slut exploderar för att de bara inte kan sluta spela låtjäveln. Jag vet att dåliga saker drabbar alla emellanåt, det är inte ett perfekt liv jag är ute efter, utan bara lite flyt, lite tur, och att slippa åka på den krångligaste vägen vad saken än gäller. Varenda gång.

Enough is enough

Så jag tror att jag behöver vara sån här, behöver förlora kontrollen lite mer och behöver stå för vad jag faktiskt tycker och tänker istället för att visa upp en polerad och sammanhållen version av mitt inre för omvärlden. Jag märker också att jag i de flesta lägen övertänker och analyserar läget alldeles för mycket, när jag egentligen bara borde göra så snart känslan av att vilja göra, infunnit sig, istället för att känna efter så förbannat, för det är då man bara står som en åsna mellan två hötappar istället. Men nackdelarna är som sagt att jag numera känner mig så ilsken så ofta, vilket inte är så trevligt, samt att jag inte riktigt vet hur jag kommer reagera eller bete mig när jag har färre spärrar. Jag blir helt enkelt lite rädd för mig själv och känner mig ärligt talat rätt vilse ibland. Vad jag hoppas på genom att ge in för förändringarna, är att jag längre fram kommer ha mindre saker som ligger och skaver, mindre "jag skulle sagt si och så" och mindre ånger över hur någonting skett som ligger och bubblar och gör mig rastlös, irriterad och orolig.


För sånt har jag extremt mycket av. Saker som hänt för tio år sen kan göra mig nästan lika arg idag som det gjorde då, för att jag inte fick sagt hur jag verkligen kände, eller för att det inte fick något avslut, men när jag tänker på lägen då jag handlat på impuls och gett efter för min ilska tvärtom kan göra mig väldigt nöjd att tänka på. Även om situationen kanske inte blivit löst eller fallit ut så som jag hade önskat, så har jag i alla fall gjort vad jag kunnat, jag har sagt vad jag tycker och jag har stått upp för mig själv. Såna saker som ökar självrespekten, vilket i sin tur ökar andras respekt för en också.

Såna saker tycker jag är jävligt viktiga, såna saker värdesätter jag.

R-e-s-p-e-c-t!

Etiketter: , ,

22 oktober 2009

Hey, you wanna hear the most annoying sound in the world?

Det viner oupphörligt i min näsa när jag andas, vilket är extremt irriterande.

Andra saker som är irriterande är korkade socialsekreterare som har hjärnan i ett litet glas på skrivbordet istället för i tryggt förvar innanför kraniet, telefontider, tonåringar, multinationella företag som verkar ha som policy att anställa dumhuvuden utan kunskap om just någonting alls, att få en dålig låt på hjärnan, tullens regler för import från länder utanför EU, att flyga (från start till finish är precis allt irriterande, tänk efter själva så inser ni sanningen), smulor i sängen, att få en finne inne i näsan, kollektivtrafiken i valfritt land eller stad, att behöva vänta flera månader extra på en filmpremiär bara för att man bor i trög-Sverige, barn som låter konstant inom allmänna utrymmen, att allt roligt händer precis samtidigt och sen händer inget roligt alls på länge, ologiska sajter där man får jaga basal information förgäves i timtal, automatiserade telefontjänster, handfat med en kallvattenkran och en varmvattenkran, och strumpor som korvar ner sig under fotsulan när man går.

Usch.

Tur att det finns en massa bra saker också, som en komplett "Rocky"-box, en skön säng, en genomvacker pojkvän på både in- och utsida, en god frukost, galet svåröverkomliga "Hardware" i min ägo, och både Swahili Bob's-fest, Halloweenmaskerad, födelsedagsfirande och filmfestival hägrar inom den närmsta framtiden. Can't hardly wait!

Etiketter: , , ,

15 oktober 2009

She gets her kicks in Stepney, not in Knightsbridge anymore

Hej mitt älskade London, idag ses vi igen och får umgås i dagarna fem. Fyfan så kul det ska bli! JOY!

Etiketter: , ,

14 oktober 2009

Det är för kallt just nu


"Well I looked my demons in the eyes,

laid bare my chest, said 'Do your best, destroy me.
You see, I've been to hell and back so many times,
I must admit you kind of bore me.'

There's a lot of things that can kill a man,
there's a lot of ways to die,
listen, some already did that walked beside me.

There's a lot of things I don't understand,
why so many people lie.
Its the hurt I hide that fuels the fire inside me.

Will I always feel this way?
So empty, so estranged."


Etiketter: , , ,

13 oktober 2009

Stenbockkoncernen

Eftersom TV-utbudet är så förbannat skralt och trist just nu så tänkte jag droppa några nya förslag som kanske livar upp i etern:

Laxfällan - Ett realityprogram om folk som inte kan sluta äta lax, leva med laxar eller på andra vis har osunda relationer till denna stackars fisk. Skepparkransade gubbar med träben eller krokhand kämpar för att förändra deltagarnas livsstil.

Bonde Söker Ensam Mamma - Säger sig självt, det är ju perfekt; Bonden behöver en slav som kan sköta korna och sopa förstukvisten, mamman behöver en ekonomisk försörjare till ungarna. Harmoni uppstår.


Alla Älskar Raymond & Maria - Spexig komediserie med one hit wonder-bandet Raymond & Maria i huvudrollerna. Och alla andra älskar dem, eller kanske hatar dem - det är det som är det roliga. Varje avsnitt innehåller också varsitt skämt om ointressanta tröjköp, med påföljande förinspelade fejkskratt.

Top Model Landsort -
Hysteriska modemänniskor kommer till landet för att glamma till mjölkpigorna, massor av onödiga utmaningar ska klaras av och i slutändan koras en vinnare, vilket blir den som ser minst ut som en jordhög i ansiktet, förmodligen.

How I Met Your 2½ Mothers - "2½ Män" visas parallellt i split screen med "How I Met Your Mother", så blir vi av med skiten fortare.

I övrigt kommer all sport att förbjudas, annat än i speciella sportkanaler. Detsamma gäller för gudstjänster och sånt religiöst jolm, de kan sändas i radio eller via röksignaler om de nu måste sändas alls. I övrigt tycker jag att hysteriska galenpanneprogram á la "Hål i Väggen" borde förbjudas enligt lag. Alla läkarserier utom "House" och "Scrubs" kan bakas ihop till en enda, det är ju ändå ingen skillnad på dem. Tråkiga realityshower kan vi gott få mindre av också, finns det någon yrkesgrupp eller fejkad konstellation som inte dokumenterats via linsen vid det här laget?

Etiketter: ,

12 oktober 2009

En dröm ger åt tanken vingar

Nu har jag hamnat i bloggkoma igen och inte skrivit nåt på nån vecka. Jag vet aldrig riktigt varför det blir så, men ibland känns det bara som en dimma i huvudet och inga knivskarpa iakttagelser (håhå, så högt man värderar sig själv här) eller putslustiga kåserier springs to mind. Det bara... grötar omkring där inne. Störigt, sa Bill.


Den här gången har jag åtminstonde sysselsatt skallen med annat vettigt, genom att påbörja en kvällskurs i mönsterkonstruktion, vilket är fucking fantastiskt fascinerande (F-müsli). En heeelt nyyy vääärld, för att citera monsieur Aladdin, rent av. Plötsligt fattar man hur plaggdelarna formas, mäts upp och sätts ihop, och man förstår det så mycket bättre än om man står och tittar på ett mönster utan en äppelrund och snäll sytant som förklarar hur landet ligger, intill sig. För en del av grunderna i mönsterkonstruktion är som att läsa en förbjuden skrift, massa hemliga standardvärden som man bara måste veta för att lyckas göra ett korrekt och fungerande mönster. Inte konstigt att jag aldrig lyckats på egen hand. Eller nåja, jag har verkligen inte försökt sådär enerverande mycket faktiskt. Jag la alltid ned tankarna innan jag kommit så långt som till mönsterbygge, och tur var väl det, för annars hade jag slösat bort mitt liv på att misslyckas med plaggkonstruktion - istället för att slösa bort mitt liv på just ingenting, som jag istället har gjort. Joråsåatteh.

Men nu har jag alltså börjat lära mig på redigt, och min vana trogen skenar fantasin iväg till Kamerun och åter, allra minst. Jag föreställer mig hur stört fina kläder jag kommer ha när jag fått kläm på det hela, och att jag kommer börja sy beställningar och sälja kläder till andra och ha en webshop och blablabla. Jag blir så trött. Det är väldigt trevligt att dagdrömma, men när så mycket som säkert 50% av ens liv bara handlar om dagdrömmar så känns det ganska ohälsosamt. Jag vill bara dagdrömma lite lagom, både i fråga om intensitet, och även hur långt drömmandet sträcker sig. Jag kan alltså planera in i detaljnivå om saker som totalt saknar verklighetsgrund. Det känns inte helt okej, egentligen.

Men det är svårt att hindra alla tusentals önskningar och tankar från att spilla över och rymma ut ur sina små skattkistor där inne, antar jag. Då är det bra att jag börjat nysta upp allt jag vill, starting with sömnad.

Äntligen.

Steg ett mot att realisera drömlandet, here we go.

Etiketter: ,

06 oktober 2009

I'm tired of using technology

Jag anser inte mig själv vara en oteknisk person, men inte heller sådär ypperligt teknisk. Jag klarar mig, helt enkelt. Jag trivs bättre med mekanik än ren teknik, ska dock sägas. Det finns något oslagbart med logiken i att "tryck ned den här så pressas den här saken ned under knappen", jämfört med "klicka här så börjar ett program göra förutbestämda saker". Det förstår jag inte alls hur det fungerar, så när nånting med datorn krånglar blir jag så frustrerad. Jag kan inte se fysiskt var felet sitter, alltså kan jag inte åtgärda det, eller nånsin förstå fullt hur det fungerar. Det är som nåt slags voodoo.

Men jag använder ändå datorer, och program och olika webbtjänster (eller vad vi nu ska kalla det), som till exempelvis den här bloggen, facebook och liknande communities, mail, Google, Filmtipset och Imdb. Men sen har vi de här påhitten som jag bara inte förstår mig på. Antingen ser jag bara inte tjusningen, eller så tycker jag bara det är lite obehagligt att jag inte har en aning om hur det fungerar.

1. Twitter
Det spelar verkligen ingen roll hur många som tjatar om det här, jag ser absolut ingen som helst poäng i saken. Om jag är intresserad av vad mina vänner gör precis NU så har jag fejans statusuppdateringar, och nåt hundratal vänner som plitar ned information där. Är jag så pass intresserad av en specifik människa att jag vill veta mer om honom eller henne, så föredrar jag att läsa personens blogg eller nånting liknande, nånting substansiellt, och inte två rader per händelse. Är jag inte så intresserad av personen så räcker två rader, men varför skulle jag då följa människan? Idiotiskt, lägg ned skiten.

2. Spotify
Tydligen kan man spara ned sina playlists på sin egen hårddisk numera, vilket gör Spotify avs
evärt trevligare än jag först tyckt. Men det hindrar inte det faktum att alla älskar det, och själv har jag, de gånger jag försökt använda det, inte hittat vad jag sökt efter, vilket förstås gör att jag inte ser nån poäng i att använda det. Sen ska tilläggas, att jag föredrar att scrolla i listor på musik, och välja vad jag gillar utifrån dem, än att fritt försöka komma på allt jag skulle vilja höra (dåligt minne och bred musiksmak). Ja, jag kan välja från mina vänners listor antar jag, men nån gång kommer man vilja bygga en helt egen lista. Dessutom känns det lite som att man ska försöka bygga upp sitt mp3-bibliotek en gång till, och det skulle jag aldrig orka göra (which is why jag har en extern backup-disk med allt sånt på. *flashiga teknikskills*). Oh, och reklamen i gratisversionen, herregud så störande!

3. Torrents
Jag gillar torrents, det är praktiskt och funkar rätt bra, men det är det där läskiga och obegripliga igen. Allt jag vet är att jag har ett torrentprogram installerat på min dator, och när jag klickar på "ladda ned denna torrent" så startas det automagiskt. Annars vet jag inte var det ligger eller hur man öppnar det (och jag har letat). Vilka är alla de som laddar upp? Hur funkar det rent praktiskt? Jag tänker mig miljoner små sladdar som är kopplade mellan alla användare, ungefär som jag försöker förstå hur internet fungerar. det ger mig huvudvärk. Plus att man inte får ladda ned längre, det är mycket obehagligt. Btw, försök inte förklara hur det fungerar, när folk gör det får jag verkligen huvudvärk. Det får förbli en av livets mysterier, helt enkelt.

4. Tumblr
Man kan posta bilder och länkar, men ingen kan kommentera nånting och ofta skriver folk ingen bildtext, så man vet inte vad det är för bild eller varför den postats. Jag ser inte poängen att ha en webbsida öppen för vem som helst att se, men inte vilja ha nån feedback, eller varför man lägger upp intressanta saker som ingen utom en själv och extremt insatta förstår. Varför har man då inte bara en bildmapp på hårddisken istället, som man tittar i när man vill se fina bilder? Eller, jag vet inte, en blogg, kanske?

5. MySpace
Jag kan inte skriva nånting till nån jag inte är vän med, men om jag inte skriver nånting till nån jag inte redan känner, så vet jag ju inte om jag vill bli vän med den eller ej. Moment 22, precis som Twit-helvetet. Mail finns, men jag har dåliga vibbar av sånt; Som tjej har jag fått alltför många "Hej, hur är läget? Du var fin! *FLÖRT*"-mail från fjantiga kåtkillar på olika communities för att spy galla så fort jag får mail av en okänd mansperson. Dessutom verkar MySpace endast gå ut på att ha så många vänner som möjligt, att skriva "Thanks for the add", samt att göra reklam för sig själv, sin skiva eller sitt företag. Vad ska man annars göra där? Dödstrist!

6. Flickr
VM i fulaste fotosajten, herregud. Varför kan man inte ha en tydligare överblick över alla album och bilder som en viss person postar? Och varför visas de i så fult format? Och varför slajdar bilderna jag vill titta på efter den jag just klickat upp, alltid undan så man måste klicka runt i förvirrad panik för att försöka hitta tillbaka, tills man bara ger upp? Varför, varför, varför? Men värst av allt är att det är omöjligt att registrera sig så man kan kommentera, i alla fall för mig. Jag hade visst nåt halvskapat gammalt konto när jag försökte skapa ett nytt för några månader sedan, till vilket mailadressen jag ville använda var knutet, vilket gjorde att jag alltså inte kunde använda den i det nya kontot. För att byta ut existerande adress måste man ange en annan, men eftersom jag bara har två mailadresser var den ena upptagen här och den andra upptagen där, och det gick inte att byta plats på dem. Jävla idioti.

Jag tycker om lampor, symaskiner och klockor. Där ser man vad som gått sönder och kan byta ut det, eller åtminstonde lämna det till nån som omgående ser felet och kan byta ut det.

En trasig dator känns som en psykiskt sjuk människa: det finns eoner av möjligheter och brakmiljarders vinklar och vrår där sanningen kan gömma sig.

Fyfan.

Etiketter: , ,

01 oktober 2009

Ankeborg

Ja, Anna Anka då. Egentligen borde ingen skriva nånting alls om henne, eftersom det är så uppenbart att hon slänger ur sig bestämda åsikter blandat med rent hittepå (som att hon kommit tvåa i Fröken Sverige), för att provocera och för att bli omtalad.

Men jag kände att jag ändå måste ta upp några av hennes åsikter. Merparten av det människan säger är fullständigt barockt och känns som det hör hemma på 40-talet, som bäst, eller 1800-talet, som sämst. Jag saxar ur den numera klassiska artikeln från Newsmill, "Jag vill bli en förebild för svenska kvinnor":

"Här finns ingen jantelag. Här tillåts kvinnor vara kvinnor och män män."

Mjaha, det första, om jantelagen, kan jag tycka är helt okej att ogilla, det gör jag själv också, liksom att det känns som att de kvinnor som faktiskt vill vara hemmafruar, ta hand om sina barn och passa upp på sin man, ofta inte ses på med blida ögon här i Sverige. Jag tycker det är ett märkligt sidosteg i jämställdhetskampen, att döma ut gamla ideal helt. Är det inte bättre om man kan välja? Jag ser inget fel i att låta kvinnor vara hemmafruar, om det är det de önskar och om de har en partner som accepterar och trivs med situationen, samt klarar av att försörja hela familjen ekonomiskt, själv. Men likväl som jag talar väl om hemmafrun så anser jag även att de kvinnor som inte vill ägna sig åt detta, ska ha möjlighet att briljera inom vilket yrke de än behagar, och att det ska vara lika lön för lika arbete sinsemellan kvinnor och män.

Dessutom måste jag ifrågasätta att klassificera människor som Anna Anka som hemmafruar: en typisk hemmafru städar, tvättar, lagar mat, passar barnen och gör fint hemma, men Anna Anka har tjänstehjon till allt detta, så, vad gör hon hela dagarna egentligen? Hon borde snarare klassas som bihang, troféhustru eller gold digger.

"Här tar männen hand om allt det ekonomiska, allt annat är en förolämpning mot både kvinnan och mannen i förhållandet."

En förolämpning? Hurdå? Jag anser det vara en förolämpning om mannen utgår från att man inte tjänar några egna pengar eller klarar av att ta hand om sig själv ekonomiskt. Dessutom tycker jag det är sjukt förolämpande om killen tror att jag tar för givet att han ska betala allt för mig, det skulle göra mig till en självisk, snål hagga, ärligt talat.

"Amerikanska män vet hur man uppvaktar en kvinna. De är väldigt romantiska och köper dyra presenter."

Och det gör INGA svenska män, eller? Har Anna Anka alltså dejtat ALLA män i hela landet? Wow! Men ärligt talat, en relation handlar inte bara om presenter och pengar. Klart det är trevligt med gåvor men det är inget man förväntar sig dagligen, eller faktiskt inget man förväntar sig alls, annat än på födelsedagar och julafton, och det är ju just det som gör små överraskningar så bra: att man inte förväntar sig dem.

"Sedan har vi papporna. Svenska pappor är tragiska med sina blöjbyten och sin jämställdhet. En riktig amerikansk man får panik om han är ensam med barnet i mer än 20 minuter. Amerikanska pappor lagar inte mat och stryker inte, de jobbar och försörjer sina familjer."

Varför i hela jävla världen är det tragiskt med jämställdhet? Snacka om att skjuta sig själv i foten, herregud. Varje kvinna som tar ställning för förlegade ideal MOT moderna diton gör hela kvinnligheten en otjänst. Som sagt, jag ser hjärtans gärna att det finns parallella ideal, men jag själv föredrar att ha en karriär framför att ta hand om hem och barn. Dock snackar jag inte dynga om den andra sidan, vilket hemmafrulaget Anna Anka tydligt gör mot karriärskvinnorna.
Ett av de stora problemen som kvinnor har är att vi inte kan stötta och uppskatta varandra tillräckligt, det är alldeles för mycket skitprat, rykten, backstabbing och avundsjuka som florerar i alla samhällsskikt för det. Med en sliten 70-tals-mysfarbror-floskel så vill jag säga att om vi bara tar hand om varandra och jobbar tillsammans så skulle vi komma så mycket längre.

Dessutom låter det märkligt att uttala sig så negativt som att de amerikanska männen får panik av att vara själva med barnen, samt att de inte lagar mat, stryker eller byter blöjor, när detta alltså är den sortens män hon föredrar.

"Mina barn ser Paul och mig hela tiden. Man behöver inte sitta och leka med klossar för att vara en närvarande förälder. Var vi än reser tar vi med barnen - och barnflickorna."

Så man behöver inte engagera sig i barnets aktiviteter för att vara en närvarande förälder? Vad menas med närvarande? Är hon närvarande på samma sätt som när hon sitter i publiken till var enda konsert hennes man gör, helt uppglammad, för att i slutet av showen ställa sig upp och drottningvinka? En bra förälder ägnar kvalitetstid åt sina barn, och man tycker att Anna Anka, med sin stora stab av anställda som gör allt åt henne, skulle ha all tid i världen att bara umgås med sina barn, men det gör hon förstås inte. Det har hon barnflickor till.

"Som hemmafru ska du ställa upp på alla sätt, du ska alltid var snygg och välklädd."

Ställa upp på allt? Hon verkar se sin roll som hustru mer som en krävande anställning än ett kärleksfullt äktenskap med ömsesidigt givande och tagande.

"Sexuellt är det kvinnans skyldighet att se till att mannen är tillfredsställd, gör hon inte det får hon skylla sig själv om han är otrogen."

Och om kvinnan är den som är otrogen då, vad betyder det? Anna Anka verkar inte ha nån kännedom om att otrohet kan förekomma även i sexuellt fungerande relationer, eller att kvinnor precis lika väl som män kan vara de som skaffar lite swit lövin vid sidan av.

"Och så förfasar sig svenska folket nu över att jag är gift med en betydligt äldre man. Så fort en kvinna gifter sig med en äldre man heter det att hon är en prostituerad. Men ingen säger något om Demi Moore och Madonnas unga killar. Kan någon förklara vad det är för skillnad mellan mig och Ashton Kutcher? Om du går in i en hundaffär, köper du då en gammal hund eller en söt valp?"

Gör vi? Är det nån som brytt sig om deras åldersskillnad över huvud taget? Det är ju sjukt vanligt att mannen är äldre, och angående Demi Moore och gänget så pratas det väl en jävla massa om det, mer än om det varit omvända roller. Ta Harrison Ford och Calista Flockheart: stor åldersskillnad, men eftersom han är äldst så är det inte särskilt konstigt för folk. Det är också märkligt att jämföra sig själv med en söt valp, särskilt eftersom Anna Anka själv enligt den analogin har köpt en gammal hund.

"Här [i USA] håller inte mammorna på och tjatar på sina döttrar om utbildning och om att gå till college, utan om att hitta en idrottskille eller en kändis! Är det inte underbart?"

Nej, det är det inte. Det är hemskt. De amerikanska mammorna säger alltså till sina döttrar att de inte behöver ha nåt i skallen, bara de är snygga så de kan fånga en rik man så blir allt bra sen. Det får mig att vilja gråta att de för vidare ett sånt trångsynt tankesätt till nästa generation. Lyckligtvis gör inte alla amerikanska mammor detta, så allt hopp är inte ute än.

"En annan sak jag älskar med USA är inställningen till service. Om du anställer någon i Sverige ska du ha utbildning och vara kvalificerad. Här är det illegala mexikaner som gör jobbet. /.../ Det är jag som ser till att de kan försörja sina familjer. De kan inte prata engelska. Det är som att prata med en vägg, de kan inte ens stava till sina egna namn. Det kan bli ganska frustrerande ibland."

Här förstår jag faktiskt inte vad hon vill ha sagt. Hon älskar inställningen till service men hennes anställda går inte att prata med. Okej? Och anser hon verkligen att hon gör en god gärning genom att anställa illegala invandrare istället för de med laglig rätt att arbeta? Kortsiktigt kan man tycka att hon har rätt, genom att hon erbjuder dem jobb och betalar dem lön så utfodrar hon dem och hjälper dem. Jo, men de som har rätt att arbeta då? De illegala invandrarna tar tacksamt emot vilken lön som helst, eftersom de inte har möjligheter att bråka om saken, men detta sätter en lägre lönestandard för de som har rättigheter också. Vem anställer man helst, den som jobbar för hälften så mycket som den andra kandidaten, eller den som kostar en dubbelt så mycket?


Så långt har fru Anka gott om åsikter som jag inte förstår mig på, och inte heller delar. Men, hör och häpna, en del av vad hon säger hyser viss legitimitet:

"I Sverige är det tillåtet att förfalla, bara man fångar en man. Det är synd om svenska män. De gifter sig med snygga kvinnor som snabbt blir oattraktiva, börjar klä sig slafsigt och struntar i mannens behov. Många svenska män måste undra varför de gifte sig - och det är inte underligt att så många väljer att skilja sig."

Här håller jag till viss del med: alldeles för många lägger bara ned att klä upp sig och göra sig fin för sin partner efter att relationen blivit tillräckligt seriös, men det gäller både kvinnor och män. Hur många par känner man inte som bara sitter hemma och myser framför tv:n i sunkiga kläder, och tjockar till sig på chips och annat skräp? Allt för många.

Annars uppvisar hon samma tunnelseende som tidigare exempel, hon utgår från att det bara är männen som gör si och bara kvinnorna som gör så. Jag skulle tro att det är lika vanligt att det är kvinnan i relationen som vill skiljas, som att mannen vill det. Och jag tror inte att det vanligaste och mest utpräglade skälet skulle vara "för att min fru blivit ful".

"Förstår ni hur förbannad man blir när man lägger ner enorma summor på gräsmattorna och trädgårdsmästarna sedan förstör det jag plöjt ner 100000-tals kronor i?. Det är väl inte konstigt att man blir rasande och skäller ut dem. Men jag förnedrar dem inte. Jag tar hand om dem och ser till att de bor i bra områden nära jobbet så att de slipper sitta i bilköer. Jag skickar de på semester och ser till så att deras familjer har det bra."

Ja, det förstår jag absolut. Ska man ha anställda så vill man givetvis att de ska vara duktiga på det de gör. Men om Anna Anka anställde kvalificerad personal, med erfarenhet och kunskap, så skulle det nog gå mycket bättre för hennes gräsmattor.

I övrigt låter hon som en bra arbetsgivare, på pappret, vill säga, som månar om boendemiljö och ledighet för sin personal. Det är det långt ifrån alla som gör.

"Vad jag vill komma till är att i USA handlar det om service. Det ger jobb åt massor av människor som annars hade levt i fattigdom. Om svenska folket hade lärt av USA skulle svenskarna få tid för varandra. Nu kommer de hem och är sura och ska städa och stryka. Det finns ingen kvalitetstid. Sedan har vi jätteproblem här med den nya internetgenerationen. Den är obildad och missunnsam och deras liv på bloggar och twitter meningslöst."

Ja, genom att man i USA är mer inriktad på service och att tillhandahålla tjänster så skapas fler jobbtillfällen, vilket givetvis är bra. Dock gör det innevånarna till latare människor som är vana att allt som behöver göras, kan göras av någon annan, ofta mot en ganska oansenlig summa. Men om man har tillräcklig självkontroll så kan man förstås ägna den extra tiden och energin åt frivilliga hobbyprojekt och fritidsaktiviteter, samt åt att spendera kvalitetstid med sin partner och sin familj. Dock dristar jag mig att säga att de allra flesta inte har den självkontrollen, de allra flesta är för lata och bekväma för det, och passar istället på att sitta mer framför datorn eller tv:n, eller med någon annan föga givande och aktiv sysselsättning.

Att dagens ungdom är obildad och missunnsam håller jag också med om, det är åtminstonde så det ser ut att vara om man läser tidningar, ser deras beteende på communities och bloggar, samt möter dem i verkligheten. Jag har svårt att dra mig till minnes att någon i min egen generation nånsin var så otrevlig och betedde sig så illa som kidsen av idag allt som oftast gör. Och ja, med tiden minns man inte lika tydligt och detaljerat, och ja, det fanns nog ungdomar som var lika jävliga som de är idag, men merparten var det avgjort inte. Fram för allt är uppmärksamhetsbehovet hos ungdomarna idag ett svart hål, de verkar aldrig få nog, och de är så många, så många som måste bli sedda, uppskattade, älskade, hatade, hotade, vad som helst, bara folk märker dem. Tragiskt.

I ett klipp med bortklippta scener från "Svenska Hollywoodfruar" på Aftonbladet pratar hon vidare om fetma, hälsa och sexualitet, och säger bland annat:

"Du som kvinna måste vara bekväm att vara naken, och det är många kvinnor som inte är det, för att de har en skitäcklig kropp, och de vill ha alla lamporna släckta och de ska gömma sig under täcket. Jamen hur sexigt är det för en man, egentligen? /.../ Hur kan han njuta av det om inte du njuter av dig själv?"

Väldigt sant, jag hade tappat lusten direkt av att vara med nån som skäms och gömmer sig, och att ha lamporna släckta låter skittrist, man vill ju se den man ligger med, för guds skull! Att trivas i sitt eget skinn är enormt viktigt, och gör man inte det på grund av att man har en vikt man inte trivs med, då verkar det onekligen som en bra plan att ta tag i problemet.

Jag har valt att ta hand om mig själv, dels för mina barn, de behöver mig, och jag tycker det är jättesjälviskt när folk, helst mammor, är tjocka, för att där är så många sjukdomar, det är så många risker med att vara överviktig. /.../ Det är inte bara att se bra ut, det är inte det det handlar om, det handlar om att må bra på insidan. Om du kollar obesity i hela världen, den är enorm! Kolla diabetes, det är enormt i hela världen. Folk måste börja tänka: det är jag som gör det till mig själv."

Här håller jag helt med henne om att fetma och ohälsa brer ut sig likt ett tjockt lager majonäs över västvärlden. Hon har också en god poäng i att om man väljer att skaffa barn så har man ett ansvar gentemot sin avkomma, att må så bra man kan för att kunna vara den bästa föräldern för barnet, samt för att orka klarar av allt det arbete och den psykiska och fysiska påfrestning det faktiskt innebär med knoddar. Kul med en mamma som dör vid 45 års ålder för att hon inte äter rätt, kanske röker eller dricker för mycket, och inte motionerar alls. Det är knappast schysst mot barnen, eller mot sig själv, förstås.

Tyvärr verkar hon inte fullt ut leva som hon lär, eftersom hennes relation till sina barn verkar minst sagt kontrollerad och stel. Kvalitetstid med sina barn vet jag inte om hon förstått vad det innebär, ärligt talat.

Och det sista är mycket sant, folk måste verkligen börja förstå att det är du som bestämmer över din kropp, och du är ytterst ansvarig för hur du mår och i vilken form du är. Om du hellre äter ostbågar än går en promenad på 30 minuter så får du faktiskt skylla dig själv om du vantrivs med din kropp och din vikt, det är inte svårare än så. Och som vanligt menar jag inte de som har sjukdomar som påverkar vikt och hälsa, utan bara helt vanliga Svenssons som klagar på sin situation men inte gör något för att ta sig ur den.


Så, all in alla, är Anna Anka en vettig person?

Nej, det kan jag inte påstå, hon hyser som sagt väldigt många åsikter jag inte alls delar, och som syftar till att trycka tillbaka jämställdheten ett helt gäng år, och omintetgöra allt det som så många kvinnor, och män, har kämpat för, och fortfarande kämpar för, i många herrans år.

Det är inte okej i min bok.

Etiketter: , , ,