27 november 2009

Carreer opportunities

I mina dar har min tilltänkta professionella roll varierat kraftigt. Jag tänkte ta mig en titt på mina forna önskemål och klura på hur min värld hade sett ut om jag hållit mig till min dåvarande plan.

Det första jag ville bli när jag var riktigt liten var prinsessa. Inte egentligen en fullt valbar position men det tänkte ju inte jag på i min ungdomliga enfald. Jag ville ha fina klänningar och krona och vara älskad av folket, antar jag. Jag är rätt glad att jag inte fortsatte på den här linjen, det hade inneburit massor av solarietid, Canada Goose-jackor, hänga på Stureplan och en grov förnekelse av vem jag egentligen är. Samt att jag skulle bli tvungen att gifta mig med nåt jävla prinsgemål, som nån danskjävel eller de strykfula brittprinsarna, huuu! Min nästa plan fanns enkom för att glädja min sportige far; jag ville bli tennisproffs! Jag ville inte sporta, svettas, tävla eller nåt sånt alls, utan bara vara nåt som gjorde pappa glad och stolt över mig. Det var en kortlivad plan. Jag hatar fortfarande sport, och tennis är inte överdrivet lattjo att varken se på eller utföra. Jag hade aldrig pallat träna varje dag och jag trivs inte i uteslutande vita kläder. No can do.

Det var egentligen först efter dessa barndomsfantasier som jag kom fram till mitt första beslut, att jag ville jobba med att teckna, eftersom jag ritade mest hela tiden när jag var yngre. Så serietecknare verkade onekligen vara nåt för mig. Jag avsåg söka till bild och form-delen av estetiska programmet då jag hade åldern inne. Nu blev det inte så, och eftersom mitt tecknande så gott som avstannade nånstans i den tidiga tonåren så är jag idag glad att jag inte satsade på min plan. men delvis känner jag också att jag garanterat hade varit duktigare idag om jag fortsatt åtminstone okynnesrita, så hur den delen utvecklades ångrar jag i ett visst mått.

Skådespelerska inom filmen var min nästa plan, och det här var lagom till att det var dags att göra gymnasievalet, så givetvis blev det teaterinriktning på estetiska programmet. Jag hamnade av ödets nyck i Sveriges snobb-Hades, bättre känt som Danderyd, vilket verkligen skar sig med min personliga stil och cementerade den inställning jag idag har till överklassen och dess avkomma; Bränn skiten, säger jag bara. Men bortsett från detta så var merparten av esteterna vettiga och skolan var rolig. Dock snubblade min mamma över en nystartad filmutbildning på gymnasienivå, som låg så olägligt som på Gotland. Sagt och gjort, jag sökte dit, alltför sent, men fick ändå komma på intervju och fick även en plats i första årskurs till hösten, vilket är orsaken till att jag läst fyra år på gymnasiet istället för tre. Det här är något jag fortfarande tycker är ofantligt kul, men jag har insett att jag inte vill vara varken känd eller igenkänd; Jag vill bara vara erkänd för att jag är bra på det jag gör, men jag vill inte att främlingar ska följa efter mig på stan eller att fotografer ska lura i buskarna varhelst jag går, samt läsa smaskiga rykten om mig själv i varenda tidning. Nej tack. Så för att kunna kombinera dessa önskningar med ett karriärval som skådis hade lett till att jag skulle fått vara synnerligen dålig så jag inte får några roller, så ingen känner igen mig. :D Jag hade heller inte kunnat ägna mig åt tatueringar särskilt mycket, eller fått bestämma över min egen frisyr många gånger, both of which låter hemskt för mina öron.

Under tiden på filmgymnasiet sadlade jag mentalt om och ville lägga allt krut på att bli regissör, eller kanske k
lippare. Eller kanske bägge. Nånstans här börjar ju helt klart villrådigheten spira hos mig i alla fall. Jag verkar dock inte vara vidare bra på att förmedla mina inre visioner till andra människor, så jag vet inte hur bra regissör det hade blivit av mig. Klippare däremot, hade helt klart funkat. Jag är nitisk, noggrann och älskar att rensa bort onödigt skrot, samt har en bra förmåga att passa ihop lösryckta delar till att forma en helhet. Så det var ingen dum plan ändå.

Filmindustrin har egentligen alltid lockat sen dess, men jag försökte efter gymnasiet att vara mer resonabel och hitta nåt normalt jobb som betalar hyran och håller magen mätt. Det gick dåligt. Jag hamnade på tillfälliga jobb-karusellen, parallellt med "jobb jag hatar och är provanställd inom men verkligen inte vill stanna kvar på". Så för att råda bot på den dåliga spiralen bestämde jag mig efter många års velande mellan den ena orealistiska drömmen efter den andra för att satsa på att bli frisör, målare eller lärare, och efter lite efterforskningar som visade på att bägge de förstnämnda var i stort sett omöjliga att bli utan gymnasiegrund/svinfattigt liv i tre år medan man är frisörlärling, samt turen att hitta nån KY-utbildning eller AMS-dito som arrangeras då det är brist på verksamma målare, fick det bli lärare. Ungefär ett halvår in i utbildningen börjar jag inse att det är no way att jag nånsin kommer trivas som detta, samt att jag verkligen inte alls mår bra. Efter ett år hoppade jag av, med en ny plan formulerad i ännu ett tillstånd av panik: arkivarie.

Arkivarie visade sig vara svårt att bli när man bor i Göteborg. Stockholm, Umeå och en massa andra städer alldeles för långt bort hade betydligt bättre erbjudanden, men jag tog vad som fanns att tillgå och började läsa historia. En kurs som verkade baserad på att man antingen just nyss utsprungit från gymnasiet med färska historiekunskaper i bakluckan, eller gått precis den kursen redan innan. Där var fullt av besserwissrar som skulle räcka upp handen och glänsa lite på föreläsningarna, medan man själv satt i stort sett okunnig och antecknade frenetiskt något som i bästa fall skulle kunna tolkas vara stenografi. Men det var det inte. Inte långt efter detta började jag efter många många år med ackumulerande svårigheter ovillkorligen kollapsa, och blev slutligen sjukskriven, which I still am to this day, dessvärre. Arkivarie som yrke skulle kunna ha sina ljusa sidor, som att jobba själv, of
ta utan störande kunder till och med, och få hålla ordning dagarna i ända, men också mindre kul aspekter som tystnad, enformighet och en känsla av evighetssysslor.

Jag har också under årens lopp varit inne på tankarna att jobba som inredare, dekoratör, stylist, journalist, författare, specialpedagog, fotograf, formgivare och säkert en massa annat som jag glömt. Men jag har aldrig kunnat bestämma mig, aldrig känt att det HÄR är min kärna, min brinnande själ och min hela essens. Och det kanske man inte behöver för att kunna trivas med sin yrkesroll, säger många (VÄLDIGT många, tro mig), men jag behöver det. Jag har försökt i evigheters evighet, eller åtminstone halva mitt liv so far, att anpassa mig och att välja rationella yrken, att trivas och att nöja mig. Men jag kan inte. Jag besitter inte förmågan att nöja mig, jag måste ha det som är rätt, annars varken vill eller kan jag ha nåt annat.

Så efter mycket funderande och ett hårdnackat synande av mig själv allra längst in, inser jag att jag gått i en cirkel till slut. Hur mycket jag än låtsats att tusen andra jobb skulle passa mig så vill jag lik förbannat in i filmbranschen. En bransch jag undvikit att ens försöka ta mig in i, eftersom jag vet att det är sjukt svårt att lyckas, att slå sig fram, att skapa kontakter och att över huvud taget leva på den typen av jobb. Men efter femton år får jag ge upp och möta mina fasor och drömmar på en och samma gång, jag måste helt enkelt försöka, och försöka ordentligt.

Så om jag lyckas återkomma till världen tillräckligt mycket för att klara mig på egna, skälvande ben igen, så ska jag göra allt jag kan för att spara ihop ett gäng stålar, söka bra skolor för att få lite kött på benen, och flyga min kos över Atlanten för att satsa på scenografi och kostym.

Jag har inget val, det är det här jag föddes till att göra, helt enkelt. It is your destiny, Luke.

Time to face the music.

Etiketter: , ,

26 november 2009

Nothing rhymes with orange

Jag blev påmind om hur dåliga texter vissa låtar innehåller, via ett inlägg och även kommentarerna i Mats Strandbergs utmärkt trevliga blogg, och tänkte såklart att jag måste göra en egen lista över detta fenomen. Jag instämmer i att "The Actor" knappast vinner några textförfattarpriser de närmaste 300 åren, så den finns med på listan förstås. I artikeln som nämndes måste jag säga att jag håller med om att vinnaren (eller kanske förloraren) Des'ree platsar där med delar ur texten till "Life", men övriga låtar är jag inte så insatt i att jag kan säga varken bu eller bä riktigt. Så därför kommer min egen lista... nu!

Des'ree - "Life"
"I don't want to see a ghost
It's the sight that I fear most
I'd rather have a piece of toast
Watch the evening news."

Nödrim, anyone? Vansinnigt märkligt sammansatta tankar om spöken och rostbröd. Att skrota hela den här biten och skriva nåt helt annat hade varit en samhällstjänst av rang.


Troll - "Jimmy Dean"
"If I could borrow his jacket
wear his pants
or ride his car.
You would be able to track it
The boy next door: a movie star."

Wear his pants? Jag har alltid undrat över den här raden, vafan skulle man ha killens brallor på sig för? Jackan måhända, för att man fryser och han är en gentleman eller så, men byxorna? Och you would be able to track it? Vad ska det betyda, att man kan märka att han är en filmstjärna om hon får ha hans byxor, eller, eh?

Michael Learns to Rock - "The Actor"
"I'm not an actor, I'm not a star
I don't even have my own car.
But I'm hoping so much you'll stay
that you will love me anyway."

Okej, first thing's first: Michael Learns to Rock, vem faaan kom på det bandnamnet? Vansinnestöntigt! Sen kan vi konstatera att de trots allt lyckats bättre än Des'ree med sammanhanget i rimmen, men nonetheless så är det en jävligt lam refräng. Och vad är det för kass brutta han hittat, som bara vill hänga med kändisar och rika? Hon borde ju satsa på Jimmy Dean istället för Michael och hans rockande.

Good Charlotte - "Boys and Girls"
"Girls don't like boys,
girls like cars and money.
Boys will laugh at girls
when the're not funny."

Jag fattar att de menar att tjejer bara vill ha killar med stålar (återigen, vad fan är det för jävla brudar folk hänger med?), men girls like cars känns lite bakvänt. Den sortens tjejer gillar väl snarare diamanter och designerkläder, inte bilar. Det är ju killen som gillar bilen och tjejen gillar att han har råd
med den. Typ. Och boys will laugh at girls when they're not funny? Även detta känns bakvänt; Är det inte tjejer som artighetsskrattar åt killens dåliga skämt för att lisma in sig (till hans stålar)? Golddiggers har väl ingen humor och sitter ju inte och skämtar, precis.

Mika - "Grace Kelly"
I could be brown
I could be blue
I could be violet sky
I could be hurtful
I could be purple
I could be anything you like
Gotta be green
Gotta be mean
Gotta be everything more
Why don't you like me?

Why don't you like me?
WHY THE FUCK DON'T YOU THINK? Raahh!


Nirvana - "Smells Like Teen Spirit"
"Here we are now,
entertain us.

A mulatto!
An albino!
A mosquito!
My libido!"

Nä, jag begriper faktiskt ingenting av just de här raderna, sorry Kurt! Weird Al's version är mer logisk, särskilt raden när han sjunger "It's hard to bargle nawdle zouss, with all these marbles in my mouth".

The Tamperer ft. Maya - "Feel It"
"What she gonna look like
with a chimney on her?"

WHAT? Skorsten på sig? WHAT? I wash my hands of this! :D


Elton John - "Your Song"
"If I was a sculptor
But then again, no."

Varför inte det nu då? Kom han inte på några tjusiga metaforer för skulpterande eller? Jag älskar den här låten, så det bär mig emot att kritisera den. Men just den här raden är lite... udda
.


Arja Sajonmaa - "Högt Över Havet"
"Kärlek (det måste va' kärlek)
Ja, eventuellt!"

Haha, finnarna klarar inte av att vara mer romantiska än så, eller? Ja, eventuellt måste ju vara det snöpligaste avslutet på en pampig kärleksförklaring nånsin.

Björn Afzelius - "Tusen Bitar"
"Säger du att du är min vän
så är du kanske det."

Geez, lita på folk lite, would you? Jag vet att ditt hjärta gått i tusen bitar men vänskap kan man väl för fan ändå glädjas åt, och inte ifrågasätta sådär?

Fancy - "Slice Me Nice"
"I'm like a cake that wants to be baked
I'm like a pie made for hungry guys.
My body's burning like a flame that's blue
It's time for action, baby
got me and you.
Slice me nice."

Jag vet inte var jag ska börja här, hahaha! Jag diggar Fancy fast han ser ut som en liten tant och har en synnerligen intressant klädstil, och jag
formligen älskar hans musik (ja, han har gjort mer än en bra låt) men texten är totalt bananas. Vad menar han med slice me nice, egentligen? Är det nåt uttryck jag bara inte känner till? I'm like a cake that wants to be baked är helt sanslöst, och att sedan följa upp med I'm like a pie made for hungry guys gör att jag inte vet var jag ska ta vägen alls. My body's burning like a flame that's blue känns som nåt man själv kunde skrivit i tolvårsåldern och tyckt varit skithäftigt och på ängälska!

Tillägg! Jag blev plötsligt påmind om den totalt vidriga "Fishes" med Sahlene, där följande verbala brott begås:

"I'm the kind of girl that you wanna carry
Through the streets of Rome or perhaps Madrid"

Or perhaps Madrid? Vilket geni kom på den fantastiska knorren? Och I'm the kind of girl that you wanna carry? Ska karln kånka runt på henne genom Roms gator, eller möjligen Madrids diton hela dagarna, eller vad är tanken? Svaret är nog att den saknas. Helt. ("Jag sa Madrid men jag menade Wien!")

Tillägg! Meja - "It's All 'Bout the Money"

"It's all 'bout the money.
It's all about the dum-du-du-du-du-dum."

Den här känns som underkurs (det ordet borde finnas), men måste likväl vara med, trots att det inte kan ha undgått någon over the age of ten att det är VM i nonsenstext som försiggår här. Seriöst, nånting bättre än dum-du-du-du-du-du-dum MÅSTE gå att klämma in här. "It's all about the struthatt, sitta i hörn", how 'bout that?

Nån som har fler förslag på sjukt skumma textrader? Bring 'em on!

Etiketter: , ,

24 november 2009

MENS luta!

Så fort det ska slås slag för kvinnligheten eller på nåt sätt uppmärksammas att kvinnor faktiskt också kan göra nånting (vafan tvivlar folk på det för?), så känns det som att det måste handla om mens.

Ärligt talat, jag har ingen lust att prata om min menstruationscykel, den håller jag helst jävligt privat, thank you very much. Men tydligen ska man vara stolt över skiten och måla tavlor och hålla föredrag och gud vet allt. Jag är inte stolt över att jag har mens, det är bara en kroppslig funktion. En funktion som indikerar att ja, jag är kapabel till att odla bebisar i magen om jag så önskar, och det är i sig förstås en väldigt kool grej. Men det är också allmänt känt att det är sånt som kvinns kan. Inte alla, och många mår skitdåligt för att de inte kan. Men varför ska då vi som kan (eller förmodat kan, jag har aldrig testat) rub it in på dem som inte kan?

Och varför hylla nånting som biologiskt bara finns där, det är inte som att det är nåt vi frivilligt gör, direkt. Om man kunde välja att inte ha mens så skulle jag stå först i kön. Låt oss inte sticka under stol med att det faktiskt är jävligt trist, meckigt, oskönt, kladdigt, smärtsamt för många och i allmänhet bara äckligt att ha mens. Vem gillar att ha det så? Jag likställer att babbla öppet och högt om menstruation med att sitta och prata bajs med random människa. Eller att sitta i tv och prata om hur bra det är med bajs och att det är så naturligt och härligt. Det är också en kroppslig funktion som alla har, men den pratas det inte mycket om. Kanske för att folk har vett nog att inse att det inte är nåt som särskilt många finner intressant eller särskilt lämpligt?

Och handlar det inte om mens så ska det målas tavlor av kön eller dylikt. Men what. The fuck? Vill vi bli sedda som nånting annat än mödrar, döttrar och sexpartners eller vad? Såklart sexualitet ska få vara en del av både kvinnlighet och manlighet, men inte BARA det. Varför fokusera på kön och mens jämt? Varför inte på ballongflygning, båtbygge, hunduppfödning, författande eller precis vad fan som helst. Nej, det är inte särskilt kvinnliga saker, men so what, jag tycker inte de är särskilt manliga heller. Det är bara ett gäng random exempel på saker som man kan göra och vara bra på, och därmed kunna uppmärksammas för.

Jag skulle vilja se ett gäng män gå samman och hålla seminarum för manligheten genom att ställa ut kukmålningar och prata om prostatan, eller för den delen om avföring kanske. Det skulle ta hus i helvete. Sånt kan man ju inte göra, och de har det så bra redan, männen, de behöver inte dra mer uppmärksamhet till sig själva, och särskilt inte till sina kön, herreminje! Men det skulle bara vara exakt samm ask som många kvinnor gör, översatt till manligt. Om det inte är fult eller konstigt när det handlar om kvinnliga kroppsvätskor och -delar, varför är det så hemskt när det handlar om mänd diton?

Jag tycker man ska ge fan i alltihopa, är utled på att man för att bli tagen på allvar som kvinna måste vara arg, manshatande och med orakade armhålor och pottfrilla, samt högt gapande om menstruation och annat klet. Fortfarande. Varför kan man inte vilja uppnå jämställdhet och ändå sminka sig? Eller ha kort kjol men vara respekterad VD? Snygg men seriös, rolig men sexig.
Ungefär som en kille.
Med bröst.
Och mens.

Etiketter: , ,

23 november 2009

Heading for a fall

Jag har, så länge jag kan minnas, haft lite issues med den här sången om årstiderna, till tonerna av Beethovens nionde symfoni. Ni vet:

"Januari börjar året,

februari kommer näst.
Mars, april har knopp i håret,

maj och juni blommar mest.

Juli, augusti och september, härlig sommar är det då.

Men oktober och november och december äro grå."

Eftersom jag fyller år i november uppskattar jag inte att min månad reducerats dels till att klumpas ihop med två andra, och dels att enbart benämnas som grå, inte koolt! Men let's not stop there, för all del! Okej, januari börjar året, astrist rad, det säger ju ingenting om januari egentligen, och februari kommer näst, niggah puhleaz, inte ett dyft bättre än inledningen. De bägge månaderna är kallare än Nordpolen, ingen vidare start på ett nytt år, egentligen.

Att mars har nån slags knopp i håret känns som en flat out lögn, mina upplevelser av mars är mest att det regnar och sen blir det iskallt och sen kommer lite sol och så regnar det igen. Schizo. April kan godtas att vara knoppande, I'll let that one slide. Sen då: maj och juni blommar mest. Ja, för all del juni men maj är liksom mest en varmare variant av april. Och juni är så mycket mer än blommor, det är ju solsken och fågelsång och inga tunga kläder behövs och det gillar jag, som Peps mycket riktigt skaldade.

Juli, augusti och september, härlig sommar är det då. Jag vet inte hur mycket crack den som skrev den här texten (givetvis en kristen galning) hade i kroppen, men NÄR är det härlig sommar i september? I Sverige? Juli och augusti är dock helt riktigt härliga sommarmånader, men om de nu ska dissa höstmånaderna så kan man gnälla om att allt är stängt, kollektivtrafiken går skitsällan och man flyter bort av svett, plus att alla går bananas och tror det är Ibiza överallt.

Och så slutklämmen då, som jag redan ondgjort mig över en del, men vänta lite, det kommer ännu mera! Ja, du hörde rätt! Oktober är för guds skull enormt vacker, med alla höstlöv och en krispigt sval luft, november får jag erkänna ÄR ganska grå, men det gör mig ändå lite ledsen att inget gott sägs om månaden jag hållit alla dessa födelsedagskalas under. Det är fortfarande höst i alla fall, lite fina löv finns kvar en stund till! December, however, är fan inte grå, den är vit, eller möjligen helt svart söder om Norrland där snön nästan inte finns, eftersom det blir mörkt typ klockan två på dagen. Rysligt. Och så är det jul med, fyfan, men det gillar ju de flesta så det kunde de väl petat in nånting om istället. Jag menar, antingen får visan vara positiv eller negativ, de kan inte hålla på och hatta runt såhär, det gör mig irriterad. Focus, people!

Jag föreslår följande ändringar:

"Januari, februari,

pisskallt väder, suger pung!

Mars, april har slaskigt väder,

schizofrent som bara den!

Juni, juli och augusti, sol och supa, ledighet!

I september och oktober och november blåser det!

...Och i december är det juuul!
*ffrrraapp*"

Avslutet är ett käckt trummande, kanske följt av en hi-hat. Obviously så räcker melodin inte till, så därför kan man bara ta sista raden med full styrka och energi, som en hejaramsa kanske. Nu är hela visan negativ (jag hatar jul), så slipper november lida så förskräckligt, och alla blir nöjda. Eller, ja, missnöjda snarare.

Etiketter: , , ,

12 november 2009

De andras stil

Jag begriper mig inte på människor som tar anstöt av uppenbarelsen hos andra.

Om man ser en naken man insmord i bajs i kassakön på Ica, fine, det skulle även jag tycka var en smula otrevligt, men nu tänker jag på de här prussiluskorna som inte klarar av att se byxor med häng, dreads, piercingar, tatueringar, korta kjolar, lackkläder, trasiga kläder, ja i princip alla sorters kläder som inte är vadlånga kjolar, fotriktiga skor och anständiga kappor. Man förvånas att de inte bär hatt och handskar allihop egentligen.

Exakt hur självcentrerad är man när man tar anstöt av hur en annan människa klär sig? Tror de på allvar att den människan valt sin stil för att förarga just dem? Tror de att de får bestämma hur andra ska se ut? Tror de att endast det de anser varande okej, också skall bäras av alla andra människor? Gud, vilken tråkig värld det vore då, ugh! Jag ser hiskeligt fula kläder varje gång jag rör mig bland andra människor, men inte fan tar jag anstöt av dem för det, och inte fan skulle jag gå fram till nån av dem och påpeka hur fula jag tycker deras kläder är heller. Vad är det för sandlådefasoner?

Varför känner man att man bara MÅSTE gå och delge nån sin icke efterfrågade och helt irrelevanta åsikt i saken?
Vad får de här stötta människorna ut av att lätta sitt hjärta kring detta viktiga, stora ämne? Det är för mig ett helt verklighetsfrånvänt agerande att säga nånting nedsättande om en främmande människas utseende, helt oprovocerat. Jag skulle aldrig få för mig att göra så, hur hemsk nån än såg ut i mina ögon, men trots det så händer detta mig titt som tätt och så fort folk fått några innanför västen. Vanliga, nyktra dagar stirrar och pekar de bara, ibland skrattar de också. Det hela är fullständigt barockt. Och vi pratar om vuxna människor, alltså, vad barn gör känns mindre relevant i det här fallet. Men fullvuxna människor, geez.

Det är helt enkelt ett obegripligt beteende, och icke att förglömma: ouppfostrat. Vissa delar av vuxenlivet är viktigare att anamma än andra, synd bara att inte fler förstår det.

Etiketter: , ,

09 november 2009

The big 3-0

1979 var året jag föddes, och den nionde november var dagen. Min arma moder fick gå och vänta på mig, då jag inte behagade vilja möta omvärlden då jag skulle. Till slut gick hon uppför en brant, lång backe för att lura ut mig, och uppe på krönet gick vattnet, precis lagom till att mamma såg en ledig taxi. Pappa missade finalen i Stockholm Open (Gene Mayer mot John McEnroe) för att hinna vara med vid födseln, och ändå missade han min ankomst, eftersom jag var så rasande snabb när jag väl bestämt mig för att komma ut. Ingen tennis och ingen födsel, alltså, så taskig var jag mot min lille far.

1979 var förutom min tillkomst, också ett år med många bra filmpremiärer. Jag är stolt över att dela skapelseår med följande:

Apocalypse Now (plats 336 på Imdb's Top #250)
Alien (#49)
Flykten Från Alcatraz
Hair
Life of Brian (#153)
Mad Max
Moonraker

Rocky II
Stalker
The Warriors

Samma år valde, förutom jag, en hel bunt mer eller mindre välkända nunor att födas till världen, som exempelvis:
Brody Dalle
Aaliyah
Jennifer Love Hewitt

Benji och Joel Madden
Pete Doherty
Heath Ledger
Sophie Ellis-Bextor
Claire Danes
Kate Hudson
Rosario Dawson
Prins CP
Robyn
Evangeline Lilly

Kelis
Bam Margera
Kristanna Loken
Tuva Novotny
Noomi Rapace

Och den nionde november, fast helt andra år, föddes dessutom Bille August, Lou Ferrigno, Carl Sagan, Sisqó, Ingvar Carlsson, Hedy Lamarr, och prins Louis Ferdinand av Preussen, to name a few. Dessutom har jag kompisar som fyller år den 6:e, 7:e, 8:e och även 9:e november, vilket nästan får räknas som bisarra sammanträffanden. Historiska händelser som inträffat på min födelsedag är Berlinmurens fall 1989, samt Kristallnatten 1938. En bra och en dålig, med andra ord.

Givetvis var 1979 också ett år då ett flertal människor kolade vippen, en del var lika gott men de flesta var synd att se dem gå:

Donny Hathaway
Sid Vicious
Josef Mengele
Sven Jerring
John Wayne
Ole Lund Kirkegaard
(Författaren till "Gummi-Tarzan"!)
Toivo Pawlo
Vernon Presley (Elvis pappa)

Själv hade jag inte tänkt skaffa träfrack än på ett tag, utan försöka fortsätta leva ett fullgott liv på andra sidan 30-strecket också. Dock har jag inga planer på att skaffa trendig frilla, beige kläder och ett kontorsjobb som jag hatar. Eller, bli vuxen på de dåliga sätten, alltså.

Age is just a number, och så länge som folk frågar två gånger om de verkligen hörde rätt när jag talar om hur gammal jag är, så antar jag att det är okej att fortsätta se ut som jag vill och leva som jag vill utan alltför många syrliga påpekanden om att jag faktiskt är en 30-taggare nu. Så nu gäller det bara att få 30-talen att överträffa 20-talen så att livet bara blir bättre från och med nu.

Jag ska
i alla fall försöka, that's for damn sure.

Tjo och tjim och ingen vårdad klädsel alls på min 30-årsfest i lördags!

Etiketter: , , , ,

04 november 2009

It's only words

En del ord gillar man extra mycket, oftast helt utan skäl, men ibland för att de bara är så roliga att säga, eller för att de betyder nånting fint.

Här är några av mina:


Bastant, hittepå, jolmigt, icke, ehuru, sinnesslö, sjövild, tjifen (chefen), lismande, dimmigt, kluckande, pillerbagge, kramsfågelmördare, sköka, i synnerhet, somliga, pompös, vurm,
gnissel, varenda, fäbless, spoling, rävgryt, fresterska, tjyv, utböling, hallabaloo, uggla, kackalorum, driva gäck, gallimatias, vinande, vansinnes-[suffix], barkar, svall, rackarspel, gnistra, mjugg, svulstig, driftkucku, slå dank, strövtåg, debil, vindpinad, skrymsle, sparsmakad, fadd, avskum, påfund, tricken, knodd, sugga och kuttersmycke.

Och några som jag inte tycker om är:

Glättigt, kvast, ju, typ, liksom (när det används helt i onödan), avdragsgill, formulär, hänvisning, tänk, latte, verb, fjortis, våldtäkt, kristen, knappval, nakenchock, babylycka, substantiv, adjektiv, prejudikat och så vidare (ni fattar kanske).

---

Tillägg:
Jag glömde okvädningsord, vilket jag blev påmind om i kommentarerna, samt bananas, som jag säger precis hela tiden just nu, och kokobäng, som fått sig en revival sedan barndomen. :D

Etiketter: ,